Létezik egy alternatív Budapest! – vesd bele magad az underground világába

Hol a határ az alternatív és a popkultúra, az intézményesség és a függetlenség között? Hogyan él tovább a Kádár-kor legendás undergroundja a ma Budapestjén? Hogyan lesznek elhagyott raktárak, kibelezett bérházak, ismeretlen folyópartok és felújított ipari komplexumok művészettől és kreatív energiáktól pulzáló központokká, kik teszik azzá, mi zajlik itt a falak között? Háromnapos konferenciával és izgalmas programokkal rajtol az ALT.BP honlapja november 19-én.

Nem kisebb feladatra vállalkozott az ALT. BP, mint annak az izgalmas városi szövetnek és hálózatnak feltérképezésére és bemutatására, amely a mai Budapest underground életét adja. Ezt modellezi le a november 19-én induló interaktív honlap, amely bemutatja nem csak az alkotás csomópontjait, de azok egymáshoz való viszonyát is.

A honlap indítását egy konferencia vezeti fel, amelyben főszerepet játszanak az ALT.BP oldalán is kiemelt figyelmet kapó pontok, illetve a budapesti alternatív kultúrát érintő, ám azokon túl is mutató témák. A Budapest Brand ALT.BP projektcsapata egy kulturális műfajokon átívelő konferencia során megkísérli megválaszolni a kérdést, hogy hol lehet a határ az alternatív és a popkultúra, az intézményesség s a függetlenség között. Hogyan jutott el a zsidó negyed underground romkocsmakultúrája a bulinegyedig? Fellelhetőek-e a Kádár-rendszer és a szocializmus ellenkulturális mintázatai a ma budapesti undergroundján?

Megtudjuk, hogy milyen hatással lehetnek egy város életére az ott zajló fesztiválok, Fluor Tomiékkal megfejtjük, hogyan emeli be a mainstream az undergroundból jövő trendeket.

Az Oltai Katát is vendégei között tudó képzőművészeti panelbeszélgetésen megtudhatjuk, hogy van-e hiteles és független platformja a magyar kortárs képzőművészetnek? Schilling Árpádot pedig a magyar színházi élet kilátásairól/kilátástalanságairól kérdezzük.

Külföldi kitekintésként meghallgathatjuk a barcelonai Primavera Sound főszervezőjét és sétán mutatjuk be az 15-20 éve ikonikus belvárosi alternatív helyszíneit.

A konferencia ideje alatt bemutatunk kilenc fontos kulturális intézményt. A kilenc helyszín mindegyike az eseménysorozathoz szervezett különleges programmal járul hozzá a kezdeményezés sokszínűségéhez.

Találkozzunk a következő helyeken: Toldi, Auróra, AQB, Gödör, Jurányi, Lumen, Dürer, Vályo, és az Eleven Blokk helyszínei a Bartók Béla úton és környékén!

Részletes program:

FELTÉRKÉPEZÉS: A POP- ÉS ALTERNATÍV KULTÚRA VISZONYA

Helyszín: Toldi moziterem

Időpont: november 19-21.

PÉNTEK

17:45-18:00    Megnyitó (Gy. Németh Erzsébet, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes; Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója)

18:00-18:15    Weboldal launch (Schönberger Ádám – ALT.BP)

18:15-18:35    Az ALT.BP projekt három rövidfilmjének hivatalos bemutatója (rendezők: Kőrösi Máté, Bartha Máté, Rubi Anna)

19:00-19:30    A föld alatt, a föld fölött – Nyitó előadás (K. Horváth Zsolt)

19:30-20:00    Budapest romkocsma sztorija – Korda Stúdió (Csizmadia Attila)

SZOMBAT

1. panel: FESZTIVÁL

Fesztiválok a fenntarthatóság, a turizmus és városvezetési problémák tükrében

11:00-11:30    Marta Pallarés (Primavera Sound, Barcelona / előadás)

11:30-12:00    Marta Pallarés Q&A

12:00-13:00    Kádár Tamás (Sziget), Pécsi-Szabó Dénes (UP Music Management, BUSH), Varga Balázs (Fekete Zaj) panelbeszélgetés, moderátor: Sajó Dávid

2. panel: KÉPZŐMŰVÉSZET

Terek és színterek – A kortárs művészet helyszínei Budapesten

13:15-13:45    Bencsik Barnabás (előadás)

13:45-14:45    Bencsik Barnabás, Oltai Kata, Paldi Lívia, Róka Enikőpanelbeszélgetés, moderátor: Nagy Gergely

VASÁRNAP

3. panel: SZÍNHÁZ

Kamaraterem és nagytermes előadások – átjárhatóság, lehetséges karrierutak és aggályok a hazai színjátszásban

11:45-12:15    Schilling Árpád

12:15-13:15    Bakonyi Alexa, Kulcsár Viktória, Polgár Csaba panelbeszélgetés, moderátor: Kovács Bálint

4. panel: ZENE

Önszerveződő mikroközösségek és a pop- és az alternatív kultúra viszonya

13:30-14:00    Bali Dávid: a zenei ellenkultúra szerepe, a könnyűzenei önszerveződés fontossága, mikroközösségek

14:00-15:00    Kocsis András (Keret Blog, Kikeltető), Bali Dávid (Believe), Fluor Tomi panelbeszélgetés, moderátor: Sajó Dávid

A RÉSZTVEVŐ HELYSZÍNEK PROGRAMJAI ITT ÉRHETŐEK EL: