10 új fa, 3 új zebra, 2 új kerékpársáv: tavasszal indulhat a Podmaniczky utca belső szakaszának felújítása

A terézvárosi Podmaniczky utca legforgalmasabb részét, a Teréz körút és Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakaszt 2022 tavaszán kezdi el felújítani a Főváros. A munkálatok egy évig tartanak majd. A budapesti viszonylatban most is zöldnek számító részen új fákat ültetnek és biztonságosabbá teszik a közlekedést.

A 310 méteres szakasz felújítása során az autók és buszok számára megmarad a mostani 2×1 sávos, a kereszteződéseknél kanyarodósávokkal kiegészülő felosztás, de a a Bajcsy-Zsilinszky út felőli torkolatnál a kihasználatlan jobbra kanyarodó sáv megszűnik, helyette fák és utcabútorok telepítésével kis teret hoznak létre.

A Jókai utcai kereszteződés jelenleg semmilyen közlekedő szemével nézve nem biztonságos. Itt jelzőlámpát és három új zebrát építenek. A közlekedés biztonságosabbá és gördülékenyebbé tételét szolgálja az is, hogy kerékpársávokat alakítanak ki, illetve rendezik a parkolást: ferde helyett párhuzamos parkolóhelyeket alakítanak ki.

10 új fa, 3 új zebra, 2 új kerékpársáv: tavasszal indulhat a Podmaniczky utca belső szakaszának felújítása
Az utca ma (Fotó: BKK/ Nyírő Simon)

A fákat ápolják, és különleges, a mostoha városi körülmények között is hosszú életet biztosító ültetőgödrökbe tíz új fát ültetnek. Ezen felül természetesen cserélik az út burkolatát, és -amennyire kell- felújítják a közvilágítást. A felújítás azért is érdekes, mert úgy lesz biztonságosabb és élhetőbb az utca (ha úgy tetszik, egészségesebb), hogy a jelenlegi közlekedési funkciók érdemben nem csökkennek. Nő viszont a fenntartható közlekedés (gyaloglás, közösségi közlekedés, kerékpár) számára rendelkezésre álló terület. A javuló körülmények minden bizonnyal az utca életének (például a lakók életminőségének, itteni kereskedelemnek) is jót fog tenni.

Természetesen nem az az egyetlen utca, aminek mostanában zajlik a felújítása. Ahogy a BKK közleménye is írja, a nagyszabású, hosszabb ideig tartó korszerűsítési munkák, azaz a Blaha Lujza tér, a pesti Duna-part újjáépítése és a Lánchíd felújítása mellett az újpesti Rózsa utcában, a rákospalotai Deák utcában és az újbudai Péterhegyi úton is idén nyáron indult a rekonstrukció a BKK beruházásában – ezeket novemberben visszaadták a forgalomnak. Az útfelújítási program további eleme az angyalföldi Göncöl utca rekonstrukciója, valamint az Üllői út Szarvas csárda tér és városhatár közötti szakaszának, illetve a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakaszának korszerűsítési terve.


Szöveg: a BKK közleménye alapján