Podcast: Budapest Könyvfőváros lesz – hiszen már most is az…

Z. Karvalics László – egyetemi docens, a történettudományok kandidátusa, információtörténész a Budapest Te+Én podcast vendége. Információtörténész – ízlelgessük ezt a szót… Milyen nehéz „szakma” ez manapság, hiszen információbőségben élünk, de a hiteles információ egyre nagyobb kincsnek számít. Z. Karvalics Lászlónak,  a „Budapest – Könyvfőváros” projekt atyjának volt erről véleménye…

A történelem azt mutatja, szó sincs arról, hogy rohannánk az információs apokalipszis felé. Ha mérlegre tesszük a világtörténelem korszakainak információs világait, voltak ennél sokkal zavarosabb időszakok is. Számtalan olyan korszakot találunk, amikor kevés volt a tárgyszerű, túlélést segítő információ. Elsősorban arra a kérdésre válaszolnunk: amikor kell az információ, akkor van, vagy nincs.

p o d c a s t:

Kell-e a könyvek világáért aggódnunk? Eltűnnek idővel a papír alapú könyvek?

Egyáltalán nem kell aggódnunk. A könyvek világa nem tűnik el, csak átalakul. Talán a fizikai könyvpiac szűkül. De az emberek nem olvasnak és nem írnak kevesebbet. A „megfogható” könyvek pedig egyre nagyobb értéket képviselnek.

Podcast: Budapest Könyvfőváros lesz – hiszen már most is az…

Miben különbözik a Könyvfőváros egy hosszú könyvfesztiváltól?

Mindig szerzőkről és kiadókról szeretünk beszélni. De hol vannak a nyomdászok, a könyvesboltok, a könyvesbolti eladók, a könyvtárak és könyvtárosok? Őket a modern városok fontos intézményeinek, személyeinek gondolom. Egy okos városban a könyvtárosok ugyanolyan fontos szereplői a társadalomnak, mint az informatikusok. A Könyvfőváros programsorozat erről nem feledkezik el.

A Könyvfőváros program extra láthatóságot ad a világban Magyarországnak és fővárosának. De emellett arra is alkalmas, hogy az ezer sebből vérző, jobb sorsra érdemes, támogatásra érdemes, szárnyalásra érdemes könyvszakma lehetőséghez jusson, megmutassa magát. Régóta megoldatlan problémák felfejtéséhez kerülhetünk közelebb, azáltal hogy egy ideig több fény jut erre a területre.

A 2023-as év a magyar könyvkultúra ünnepe lesz. Budapesten négy kiemelt otthona lesz a programsorozatnak. Óbudán a Krúdy negyed, Budán a Margit negyed, a Margitszigeten az egykori palackozóüzem, Pesten pedig a Merlin Színház környékén kialakított kulturális helyszín. De az igazán nagy álmunk, hogy a városban, az országban, a Kárpát medencében, rengeteg aktív, kicsi helyszín jöjjön létre, ahol a kis közösségek mutathatják meg magukat. Könyvtárak, könyvkertek, könyvkuckók, könyvszekerek, könyv-villamosok.

Borítókép: Soós Bertalan