Rákosi-bunkerétől a Lánchíd megmászásáig – a legkülönlegesebb helyek, ahol 2021-ben jártunk

Rákosi-bunkerétől a Lánchíd megmászásáig – a legkülönlegesebb helyek, ahol 2021-ben jártunk

Bár az idei év első felét a járvány miatt nagyrészt a négy fal között töltöttük, de amint lehetőségünk nyílt biztonságosan bejárásokra menni, nekiálltunk régi vágyaink és terveink megvalósításának. Megnéztük és megmutattuk nektek milyen Lánchíd pilonjának belseje és a kilátás a tetejéről, hogy néz ki Szabadság tér alatti híres Rákosi-bunker, hova kerül a város szemete és mi zajlik a Hulladékégetőben vagy éppen milyen is a Nagykörút alatti szennyvízcsatorna. De jártunk az egy évtizede elhagyatottan álló Rác fürdőben, a metróalagutakban éjszaka, és páternosztereztünk a BKV székházban is. 2021-es, elképesztő fővárosi kalandjaink következnek.

Újságírónak lenni és a főváros egyik cégénél dolgozni azért (is) jó, mert elképesztő helyszínekre juthattunk el-fel-le és be idén is. Budapest csodálatos arcát mutatja az itt járó turistáknak, ezernyi izgalmas programot, helyszín kínál a lakóinak is, ám van egy titkos arca, amit csak kevesen ismernek. Ezt mi úgy becézzük, a színfalak mögötti város – ami itt történik, az is a mindennapjaink része, a város működésének elengedhetetlen szegmensei, mégis csak kevesen ismerik, pedig nem egyszer csak egy karnyújtásnyira van a mindennapoktól. 

A Lánchíd titkai

Márciusban, a híd felújításának indulása előtt pár nappal vállalkoztunk életünk egyik legnagyobb kalandjára. Nem csak a város, de az ország egyik legfontosabb jelképe, a Lánchíd már tűrhetetlen állapotban volt, a teljes körű felújítása igazán időszerű volt. A munkálatok indulása a híd minden titkát ismerő hídmesterrel, Fazekas Jánossal és Bódis Krisztián fotóssal kerekedtünk fel, hogy megismerjük a híd egészen „apró” titkait és részleteit. A láncokon felmászva jártunk a pilonban, sőt a kis csapóajtón kimásztunk a tetejére is, majd a lehorgonyzókamrába is leereszkedtünk a budai oldalon. 

Fotó: Bódis Krisztián

A kalandjainkról A pilon tetejétől a lehorgonyzó kamráig – a Lánchíd, ahogy még soha nem láttad cikkünkben olvashattok sok-sok képpel, de tériszonyosoknak nem ajánljuk…

Fotó: Bódis Krisztián

A híddal kapcsolatos izgalmak itt nem értek véget. Nyár közepén már javában zajlottak a felújítási műveletek, ekkor az A-Híd Zrt. bejárásán a pályaszerkezet feldarabolását nézhettük meg

Fejlesztések - Lánchíd
Fotó: Kovács Tamás

Nyár végén pedig elrepültek (a fecskék helyett) az oroszlánok, ezt is alaposan dokumentáltuk, hogy hogyan szedik szakszerűen darabokra és emelik le őket a talapzataikról, hogy aztán elkezdődhessen az ő restaurálásuk is. Hogy hol és hogyan? Novemberben megleshettük, hogyan is zajlik a nagymacska wellness felsőfokon Újpest egy titkos szegletében. Ezt a cikket ti is pont annyira szerettétek olvasni, mint mi megírni, köszönjük. 

Fotó: Bartha Dorka

Föld alatti kalandjaink – metró és csatorna

Egy kissé már hűvös őszi éjszakán, éjfél körül gyülekeztünk a Deák téren azokkal a szerencsésekkel, akik a részvételi költségvetésen szavazva metrólátogatást nyertek.Ezen az éjszakán bizony kitárultak előttünk azok az ajtók, ahonnan hétköznap a „Belépni szigorúan tilos” meg „Kérjük, hagyja el a biztonsági sávot!”  tábla riaszt el minket. Mi az a lejtakna? És a titokzatos F4-es (nem falra való) műtárgy? Tényleg működik még a metró, mint atombiztos óvóhely? Milyen belülről a híres-hírhedt Rákosi-bunker??? Az Éjszaka a föld alatt… cikkünkben fotókkal alaposan dokumentálva választ adunk megannyi kínzó kérdésre. 

És ha ez nem lenne elég, a Nagykörút pályázat győzteseivel meglátogathattuk a M3-as metróvonal több épülő állomását is a közelmúltban, erről is hamarosan olvashattok!

De földalatti kalandjaink itt nem értek véget, mert bár a metróból sem patyolattisztán másztunk elő hajnali 3 körül de ez semmi volt ahhoz képest, ami a nagykörút alatt várt minket. 

És nagyon büdös volt? – ez szokott lenni az első kérdés, ha az ember elmeséli, hogy lent járt a Nagykörút alatti csatorna egy szakaszán. A kérdés jogos, cikkünkben meg is válaszoljuk azzal a kérdéssel együtt, hogy Hova tűnik, amit lehúztunk?  Mi az a bajuszcsatorna, milyen viselet a melles csizma, és kik azok a zsírszörnyek? Eső- és szennyvízelvezetés, a modern város kihívásai, az év egyik legkülönlegesebb tapasztalata volt ez, az FCSM-nek hála. 

Szemét kérdések

A csatornák világától csak egy ugrás a másik nagyon fontos kérdés, ami áthatja mindennapjainkat. Mi lesz azzal, amit kidobunk? Mi történik a város termelte napi több tonnányi szeméttel azután, hogy mi elegánsan kidobjuk a kukába, ahonnan meg a kukásautó mágikusan kiüríti? Hova viszi, mi lesz belőle? 

Kovács Géza káposztásmegyeri lakos hétfő reggel levitte a szemetet. „Hideg van” – gondolta, ahogy összehúzta magán a kabátot. Hívta a liftet, felkapcsolta a világítást a lépcsőházban és feltekerte a radiátort, amint belépett a lakásba. Kovács Géza nem tudta, hogy ebben a tíz percben Budapest egyik legfontosabb folyamatának volt elindítója és haszonélvezője egyszerre. Az évi 50 000 kukásautónyi hulladékból ugyanis áram és hő lesz.

Hogy hogyan? Ezt a nagyon hosszadalmas és bonyolult, ám annál izgalmasabb folyamatot mutattuk be a cikkünkben, hiszen erről a legtöbbet Fővárosi Hulladékhasznosító Mű (FHHM) kollégái tudják. 

Színfalak mögött

Ahol konkrétan a színfalak mögötti bámulatos világba leshettünk be, az a Vígszínház volt most télen. Ami a színpadon, a rivaldafényben történik, az a színház életének csak töredéke. A színészek, rendezők, próbák, jelmezek, díszletek mellett a sok-sok technikus, műszaki ember és hatalmas szervezés is szükséges ahhoz, hogy megvalósulhasson a színpadon az a pár órányi varázslat, amit a nézők látnak. Megnézhettük alulról a forgószínpadot, kanyarogtunk a zegzugos folyosókon és a zsinórpadláshoz is felmászhattunk

Hasonló érzésünk volt akkor is – hogy bepillanthatunk a nagyközönség számára láthatatlan világba – amikor a Budapest100-ra készülődve a programsorozat egyik legizgalmasabb helyszínén járhattunk még a nyílt hétvége előtt. A Népliget mellett található Ferenc áramátalakító házigazdái olyan szeretettel állnak az épülethez és a benne található évszázados gépcsodákhoz, mint ahogy a legjobb Budapest100-as házakhoz az ott lakók. Ez az épület szó szerint mozgásban tartja a várost: a környék villamosai bő száz éve „eszik” (vagy isszák?) az innen érkező áramot. A modern berendezések mellett pedig igazi kuriózum volt a kiállítás a régi, hatalmas gépekkel. Szintén a Budapest100 hétvégéjéhez kapcsolódva megnyílt előttünk az Akácfa utcai BKV székház kapuja is, ahol a város kevés, működő páternosztereinek egyike forog. 

20 éve bezárt Rác fürdő

Idén végre üdvös fordulat történt szegény Rác fürdő életében is. A 20 éve bezárt, majd felújított majd üresen (és kissé kifosztva) kallódó épület sorsa 2021-ben fordulóponthoz érkezett, a Főváros 5 milliárd forintért megvette, hogy hamarosan újra nyithassa. 

Egy nagyon izgalmas bejáráson voltunk itt ősszel, sok- sok fotóval meg is mutattuk, hogy néz ki most nem csak a szálloda, de a fürdő épülete is. Az ikonikus, rózsaszín kupolás török fürdő, az újjáépített elegáns Ybl-csarnok és a háromszor elárasztott alagsor is. Nagyon szomorú látvány nézni ezt a hatalmas pazarlást, de innentől reméljük a legjobbakat.

Nektek melyik beszámolónk tetszett a legjobban, melyik helyszín volt a legizgalmasabb?