Rendhagyó útikönyv a Dunakanyarról – avagy újabb kalandozások Zubreczki Dáviddal

Zubreczki Dávid új könyvével – amely a tavalyi nagy sikerű Budapesti Templomséták folytatása – most a festői Dunakanyar környékének történetét tárja elénk, egy új nézőpontból. A korai középkortól, az államalapítás éveitől egészen a kortársig kalauzol minket, építészetről és művészetről mesél, de úgy, hogy közben életre kel a táj ezeréves történelme, a helyi legendák, szokások és jellegzetességek – és legszívesebben azonnal kapnánk elő a túracipőt vagy bringát, hogy felkeressünk egy-egy helyszínt.

Bartha Dorka írása.

A Dunakanyar a budapestiek egyik kedvenc kirándulóhelye – ami nem is csoda. Közel van, könnyen megközelíthető és mesés kincseket rejt a történelemtől sűrű táj. Látványos túraútvonalakat a Börzsönyben, Pilisben és a Visegrádi-hegységben, bringautat a Duna mellett, kajak és kenu túrákat a folyón, és persze egyre több izgalmas gasztrókalandot.

Rendhagyó útikönyv a Dunakanyarról –  avagy újabb kalandozások Zubreczki Dáviddal
Fotó: Bartha Dorka

„Itt van ország legnagyobb bazilikája, a régió első gótikus épülete, az Oszmán birodalom legészakabbra felépült dzsámija, hazánk egyetlen „forradalmi stílusban” épült dómja és a magyar reneszánsz építészet legcsodálatosabb, világviszonylatban is jelentős alkotása.” – írja Dávid az ajánlóban, hogy aztán 250 oldallal később úgy tegyük le a könyvet, hogy innentől mi más szemmel nézzük ezt környéket. 

Óriási bazilikák, apró kápolnák, török kori dzsámi és zsinagógák, ortodox ikonosztázok, meghökkentő kortárs templomok, szecessziós és barokk csodák és ősi, középkori emlékek – hihetetlenül változatos emlékek rejtőznek Budakalásztól Pomázon át Esztergomig és Dunakeszitől Zebegényig. 

A kötet felépítése és formátuma egyszerre idézi a praktikus útikönyveket, de annál sokkal többet ad. Tenyérnyi méretei miatt bármikor magunkkal vihetjük, a pontos helymegjelölések és Bődey János csodás fotói könnyen beazonosíthatóvá teszik a helyszíneket. 

A nagyobb városokban, mint Esztergomban, Szentendrén vagy Vácott ajánlott sétaútvonalak vannak, de a nagyobb távokra bringára is lehet pattanni (a Szentendrei szigeten speciálisan bringás túraútvonalat ajánl), vagy a hétvégi kirándulásokon a szendvicsek mellé tegyük be a hátizsákba a könyvet is, hogy ezzel fedezzük fel a környéket, hiszen kirándulós fejezetet is írt Dávid a Börzsönybe vagy a Visegrádi-hegységbe. 

Rendhagyó útikönyv a Dunakanyarról –  avagy újabb kalandozások Zubreczki Dáviddal
Fotó: Bartha Dorka

Zubreczki Dávid a tőle megszokott olvasmányos stílusban ír, mind a százötven helyszínhez elmesél egy olyan emlékezetes történetet, vagy felhívja a figyelmet egy apró részletre, amin mások tekintete elsiklana így egy olyan különleges útikönyvet tartunk a kezünkben, ami már otthon, a fotelben olvasva is elkezd működni. És nem csak azért, mert olthatatlan vágyat érzünk, hogy azonnal útnak induljunk, de a sok-sok történetből, városi legendából biztos, hogy pár részlet megmarad bennünk később is. 

Rendhagyó útikönyv a Dunakanyarról –  avagy újabb kalandozások Zubreczki Dáviddal
Kép forrása: zubreczkidavid.hu

Már olvasni is szórakoztató, a szó legjobb értelmében, de közben egy mélyebb tudást is ad arról, hogy a történelem viharai során hogyan alakult olyanná ez kultúrtáj, ahogy ma ismerjük, a sok egymás mellett élő, sokszínű, különböző közösséggel. Épülhet káromkodásból kápolna? Mit keres Szent Orbán mindig a szőlők közelében? Hol van a magyar Lourdes a Szűz Mária-jelenésekkel, és hogyan lett Szentendre a tornyok városa? Mi őrzi Esztergomban Szent István keresztelésének a nyomát és melyik ismert templomban falaztatták el a túl élethűre sikerült várandós Szűz Máriát? Hol épült fel az ország egyik legszebb temploma, amit a szemtelenül fiatal, 20-as évei közepén se járó Kós Károly és Jánszky Béla tervezett?

Tökéletes ajándék nem csak az építésezt iránt rajongóknak, de mindenkinek, aki szereti a Dunakanyart, szívesen kirándul, bringázik, evez erre, vagy érdekli ennek a csodás környéknek a múltja (és a következő fröccsözésnél a Nomád Bárban szeretne villogni a tudásával).