Kávéházi élet, Nyugat, szerelem – itt a Karinthy és Böhm Aranka kapcsolatát bemutató film előzetese

A korszak, amire a mai napig mint irodalmi aranykorra tekintünk, némi nosztalgiával fűszerezve – ez a huszadik század első felének, a nagy nyugatosoknak a kora, olyan legendás alakokkal, mint Kosztolányi, Karinthy, Tóth Árpád, Ady…Juhász Anna ötletéből született, ebben a korszakban játszódó játékfilmnek a középpontjában Karinthy Frigyes és Böhm Aranka telefonbetyárkodásból induló, évtizedekig tartó viharos szerelme áll.

Szivarfüstben úszó éjjelek a New York és Hadik kávéházban, a 20-as évek sikkje, a korszak pezsgő művészeti világa… A film forgatókönyvének alapjául a korszak irodalmi művein túl sok-sok visszaemlékezés szolgált, és célja is kettős: nem csak egy korszakot és kapcsolatot kíván bemutatni, de felhívja a figyelmet az irodalomra és olvasásra magára is. 

Kávéházi élet, Nyugat, szerelem – itt a Karinthy és Böhm Aranka kapcsolatát bemutató film előzetese
Forrás: Frici&Aranka / FILM

„Hisztéria. Veszedelmes betegség, kötelezően kellene gyógyítani. Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele.” – hangzik el az előzetesben is Karinthy egyik sokat idézett fricskája. De kinek mondja ezt és mi mondatja ezt vele?

A film fókuszában az 1920-ban megismerkedő és házasságot kötő Karinthy és Böhm Aranka viharos szerelme áll, de feltűnik a vásznon Kosztolányi Dezső, Harmos Ilona, Judik Etel, Ady Endre, Tóth Árpád, Déry Tibor, Somlyó Zoltán, Havas Gyula, Németh Andor, és persze Guthi Erzsébet, Kondor Lívia, Klug Bözske is. 

A film kreatív producere és ötletadója Juhász Anna, aki immár több, mint egy évtizede viszi irodalmi szalonját, írója Vajda Anikó, rendezője Tóth Tamás, operatőre Szecsanov Martin. A Nemzeti Filmintézet támogatásával megvalósuló TV filmet együttműködésben a Karinthy Színházzal a SANZONFILM Studio gyártja, Csáky Attila producer irányításával. A filmet februárban mutatják be a nagyközönségnek.

Az előzetes elérhető ITT.