Milyen titkot rejt a Teréz körút 28. lépcsőháza, és mi köze az Operához?

Budapest tele van megannyi meglepetéssel, furcsa történettel és felfedezésre váró titokkal. Ez az épület is, kívülről nem túl feltűnő, legtöbben csak annyit tudnak róla, az aljában működik egy élelmiszerbolt. Na de ha felnézünk a lépcsőházban, igencsak meghökkenünk…

A szomszédainál kissé magasabb, négyemeletes bérház a századfordulón, a Nagykörút kiépülésének első szakaszában készült el. Bár a Nagykörutat hivatalosan átadták már az 1896-os millenniumi ünnepségeken, ekkor még csak a Teréz és Erzsébet körút épült ki teljesen

Milyen titkot rejt a Teréz körút 28. lépcsőháza, és mi köze az Operához?
Fotó: Bódis Krisztián

Az építtető a vagyonos Lőwy Antal volt, akinek nem csak ez az egy ingatlanja volt a környéken. Egy korábbi cikkünkben is említettük az épület kapcsán, akkor Fonyódi Anita így írt róla:

Löwy “olcsó kamat és törlesztés mellett hirdetett kölcsönöket az érték ¾ részéig” budapesti házakra. A Teréz körúti tranzakciókról az újságok is megemlékeztek, ahol a “meggazdagodott pénzágens”-ként aposztrofált Löwyt e két ingatlan kapcsán ingatlanspekulációval vádolták. 

Hogy a vádakat végül igaznak taláták-e, nem tudjuk. De nézzük, kik is laktak itt, és hogyan keveredhetett ide az angyalkás lépcsőházi dekoráció?

A Budapest100 kutatása szerint 1900-as években egy ideig a híres, főként szecessziós stílusban tervező építészpáros, Komor Marcell és Jakab Dezső birtokolták a földszinti helyiséget, valamint az Ullmann nővérek divatszalonja is itt működött, ahol a Vasárnapi újságban feladott hirdetésük szerint a kínálatukban „franczia ruhák és angol kosztümök ízlésesen és jutányosan” szerepeltek. 

Milyen titkot rejt a Teréz körút 28. lépcsőháza, és mi köze az Operához?
Fotó: Bódis Krisztián

Csordás Lajos Séták – A 6-os villamos vonalán című könyvében a ház lakójaként említi Svéd Sándor operaénekest is*… Már a földszintről felpillantva megakadt a szemünk az élénk kék freskón (gondoljuk mi) odafönt, de közelebbről elég jól látszik, hogy ez bizony nem úgy néz ki, mint az építéskor idekerült eredeti dekoráció lenne. De akkor mire hasonlít? A több darabból összevarrt vászonkép eredetileg operaházi díszlet lehetett, ami az anyaghasználatot, a méretet és a Svéd Sándorhoz kötődő legendát is megmagyarázza. Bódis Krisztián fotóin jól kivehetően látszónak is az illesztésnek, de még az összevarrásnak is a nyomai.


*: Hogy Svéd Sándor a ház lakója lett volna, valószínűleg csak legenda. Erre a következtetésre jutott később Csordás Lajos is, és erre utalnak például a telefonkönyvek. Az operaházi eredet viszont ettől függetlenül lehetséges.