Milyen zöld fejlesztéseket hoz 2022? – így lesz élhetőbb város Budapest

Több hatalmas és izgalmas új park készül el, terek zöldülnek ki, a város ikonikus pontjai újulnak meg, és a közösségi közlekedés terén is vannak változások… Nézzük mi mindent hoz az idei év a nagyobb fővárosi és kerületi fejlesztések terén.

Bartha Dorka írása. 

Pünkösdfürdő park 

Mire a fák kizöldülnek, elkészül a nagyon várt óbudai Pünkösdfürdői park is. A hatalmas területen, mintegy 7 hektáron elterülő Duna közeli terület sok-sok újdonsággal érkezik majd. Már maga a tervezése is különleges volt, a modern, környezettudatos megközelítés jegyében a park éppen annyira lesz az állat- és növényvilágé, mint a pihenni vagy sportolni vágyó embereké. A korábban árnyék nélküli, 1,5 kilométeres kopár gátoldalban több, mint 685 fát és több ezer évelőt és cserjét ültettek – fontos szempont volt, hogy ezek a hazai, honos élővilághoz közeli fajok legyenek, amelyek ellenállóbbak az egyre erősödő klímakihívásokkal szemben és így fenntarthatóbbak is. 

A parkban jól átgondolva és elkülönítve sok-sok új funkció is került, lehet majd pihenni, játszani, sportolni is, mindezt úgy, hogy például a bringások és kutyások ne zavarják egymást. Lesz közvécé, napvitorlás játszótér, esőbeálló és kerékpáros pihenő is, hiszen a terület az Eurovelo része. A kutyások egy integrált parkrészen és agility pályán pedig akár szabadon is engedhetik majd a kedvenceiket. 

Milyen zöld fejlesztéseket hoz 2022? – így lesz élhetőbb város Budapest

A park már a Radó Dezső Terv keretében született meg, aminek kiemelt célja, hogy Budapesten 2030-ig még két Margitszigetnek megfelelő nagyságú új közparkot hozzanak létre, ezzel az egy főre jutó zöldterületek (parkterületek) mennyiségét a jelenlegi 6 m2-ről, 7 m2-re növelve. 

Vizafogó park 

Januárban elkészül a XIII. kerület új zöld szigete – a Váci úttal párhuzamosan, a Párkány utca és Esztergomi út által közrefogott 9300 négyzetméteres területen. A kialakított új Vizafogó park központi eleme a mesterséges tó, amely körül a pihenő, rekreációs funkciók kerültek előtérbe, de futókör és pingpongasztalok is kerültek ki.

Milyen zöld fejlesztéseket hoz 2022? – így lesz élhetőbb város Budapest
Kép forrása: Facebook/Puchner Gábor

A központi vezérelv itt is az „ökopark” jellegű kialakítás volt, azaz kiemelten figyeltek a klímavédelem és a fenntarthatóság követelményeire, és félszáznál is több, többször előnevelt, 45/50 cm törzskörméretű fát, valamint 9500 évelő növényt ültettek. 

Táncsics park 

2021 nyarán indult el, és hamarosan elkészül a békásmegyeri Táncsics Mihály, Ország út és Lukács György utca által határolt, korábban funkció nélküli zöldterület fejlesztése. A frissen kialakított parkban lesz közvécé, kutyafuttató és tematikus, Keménykalap és krumpliorr inspirálta cirkuszos játszótér is. Több ütemben 500-nál is több új fát ültettek és a közvilágítást napelemekkel oldják meg. 

Bakáts tér

Hamarosan elkészül Ferencváros egyik legszebb tere is, a Bakáts tér is. A korábbi tervek revideálása után 2020 nyarán indulhattak el a munkálatok, amik során a leglátványosabb változás az, hogy növelték a zöldterületeket, a korábbi 225 négyzetméter helyett ennek nyolcszorosa, összesen 1730 négyzetméternyi fa és zöldnövény van az új téren, köztük már  Stockholm-módszerrel ültetett fákkal.

Milyen zöld fejlesztéseket hoz 2022? – így lesz élhetőbb város Budapest
Fotó: Bartha Dorka

Sok-sok új bringatároló, mikrombilitási pont, sakk és malom-asztalok, valamint a szintbe hozott járdákkal az akadálymentes közlekedést segítik, és a téren áthaladó útszakaszt is forgalomcsillapították. 

Jókai tér

2021 őszén indult el, és idén kész is lesz a terézvárosi Jókai tér felújítása, ami valójában a 2016-os Tér-Köz Pályázat elhúzódása. Az átalakítás során az Andrássy út melletti tér pihenőpark jellegét erősítik vizes elemekkel, utcabútorokkal és megnövelt zöldterületekkel. A parkolóhelyek száma majdnem a felére csökkent, egy szintbe kerültek a teret körülvevő járda- és úttestszakaszok is. A tér múltjához kapcsolódóan erősítik az irodalmi vonalat is, az utcabútorokkal és térburkolati elemekkel, lesz egy olvasósarok is és hangulatos pergola, valamint biztonságosan elkerített játszóeszközök is kikerülnek. 

Milyen zöld fejlesztéseket hoz 2022? – így lesz élhetőbb város Budapest

Blaha Lujza tér

Az utoljára az 1960-as évekbeli metróépítéskor felújított, azóta folyamatosan romló tér felújítása is hosszas tervezések után indulhatott el, miután a korábbi városvezetéstől örökölt terveket felül kellett vizsgálni. A cél az volt, hogy a Józsefvárosi Önkormányzattal együttműködve zöldebbé és szerethetőbbé tegye a Főváros ezt a naponta tízezrek által használt gócpontot, ami 2023-ra el is készül.

Az új tervek alapján kevesebb fát kellett kivágni, helyette többet ültetnek, az újonnan kialakítandó zöldfelületeknek köszönhetően pedig sikerül majd néhány nyugodtabb szegletet is kialakítani a máskülönben mindig zajos téren és a parkolót is felszámolják az épp felújítás alatt álló Corvin előtt. Valamint gyalogosan is könnyen és kényelmesen átjárható lesz a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződése, mind a három irányban. 

Milyen zöld fejlesztéseket hoz 2022? – így lesz élhetőbb város Budapest
Képek forrása: budapest.hu

Széna tér

2022-ben zajlik a Széna tér átalakítása is. A korábbi buszpályaudvar helyén egy komplex, és a helyszín történetéhez méltó emlékpark épül, amelyben a II. világháború alatti budapesti ostromra és 1956-ra is megemlékeznek.

Milyen zöld fejlesztéseket hoz 2022? – így lesz élhetőbb város Budapest

Városháza park 

Nagy változások indulnak meg a belvárosban is, a Városháza környékén, a cél 8.000 m2 új zöldfelület és új közösségi és kulturális terek létrehozása. A forgalmas Deák tér szomszédságában elindul a Városháza park, a Városháza hátsó homlokzatának és a Merlin színháznak is a megújítása. A közösségi tervezéssel megvalósuló átalakítás első körös kérdőíves felmérése után második lépésként éppen a pályaművek beadásának ideje zajlik, március 22-ig. Az biztos, hogy az eddig beérkezett válaszok alapján a városlakók egy, a “kiscsoportos” találkozásokra, piknikezésre, baráti összejövetelre alkalmas, parkszerű, kevés burkolt felülettel bíró, tágas gyepfelületekkel és növényzettel borított városi parkot szeretnének ide. 

Milyen zöld fejlesztéseket hoz 2022? – így lesz élhetőbb város Budapest
Kép forrása: budapest.hu

De nem csak a park alakul át, hanem a terveknek része, hogy a városlakókhoz közelebb hozzák a Városháza működését is azzal, hogy a földszinti helyiségeket megnyitják a kulturális és ügyfélforgalmi célokra. Az ide átkerülő Budapest Galéria, a Merlin felújított épülete és a Városháza megnyitott földszinti tereinek együtteséve egy új kulturális és közösségi tér megteremtése a cél a város szívében.

Mikromobilitási pontok

Évek bosszúságát számolják fel városszerte azzal, hogy a korábban szanaszét hagyott, néha extrém helyekre és helyzetekben szétdobált rollerek parkolását megregulázzák. Egyre több kerületben bukkannak fel a zöld burkolati jelekkel – földre festett roller logóval és színes szegéllyel – ellátott ilyen pontok. Innentől a megosztott mikromobilitási eszközöket és járműveket ( MOL Bubi, Donkey Republic bringái, BIRD, a TIER és a Lime rollerjei) csak a kijelölt pontokon szabad majd elhelyezni. A MOL Bubi kerékpárokat egyelőre csak a szokásos gyűjtőállomásokon lehet elérni, de ez a jövőben változhat, már a nyáron a RAKPART2021 alatt tesztelve volt egy izgalmas, új módszer. A több, mint 500 tervezett helyszín közül az idei év első felében kb. 100-200 db kivitelezése várható.

Milyen zöld fejlesztéseket hoz 2022? – így lesz élhetőbb város Budapest
Fotó: Bartha Dorka

A Tétényi-fennsík rehabilitálása:

2022 elején indult meg a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FŐKERT Kertészeti, valamint FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója együttműködésével a terület rendbetétele. A rengeteg illegális hulladék és a korábban lebontott katonai célú épületek törmelékeinek elszállítása után adják vissza a fennsíkot az őshonos növény- és állatvilágnak. A  védett terület gyepes részei számos védelem alatt álló növény- és állatfajnak otthont adó élőhelyek, ezek kímélete kiemelkedően fontos feladat.

Milyen zöld fejlesztéseket hoz 2022? – így lesz élhetőbb város Budapest
Fotó: BKM Nonprofit Zrt.