Ősi mítoszokkal teli világ – január 20-án nyit Wirth Abigail Hinni akarok kiállítása

Wirth Abigail, a 2020-as Godot Art Fair fődíjasának kiállításával indítja az évet a Godot Kortárs Művészeti Intézet.

Wirth sajátos alkotói útját a különböző műfajok magas szintű elsajátítása jellemzi, így a képzőművészet mellett a textilművészet, a hímzés és a kerámiaművészet újragondolt alkalmazása is megjelenik munkáiban. Installációkból és festményekből felépülő tárlatán egyéni és generációs szorongások XXI. századi krónikáját követhetjük végig, szükségszerűen a hit és a kétely problematikájába ütközve.

Mi az, amiben még ma is hiszünk? Mik azok a mítoszok, amiket nevetve elvetünk, és miket léptetünk helyükbe? Mennyire groteszk, avagy mennyire szabad még a racionalitással és észérvekkel eltöltött elménk, és hol a helye ma a meggyőződéses képzelet szabadságának?

Wirth Abigail a személyes és az intézményes hitvilágokat ütköztetve, a középkori kódexek miniatúráiról ismerős motívumokból hozza létre egyedi kódokból felépülő vizuális rendszerét. A hit a valóság érzékelését is meghatározza – legyen szó az önmagunkba, környezetünkbe, közösségünkbe, vagy akár az érzésekbe vetett hitünkről. A mesés és idealizált szerelembe vetett hitet is szemlélhetjük hasonló bizalmatlansággal, ahogy a sorsunkat meghatározó láthatatlan és kifürkészhetetlen erőket, a lét és a nemlét viszonylagosságát, vagy akár a teremtés archaikus mítoszait. Miközben bizonyosságokra vágyunk, képzeletünket elragadják a fellegek.

A megismert és kiszámított világban állapotunk egyre instabilabbá válik – jó volna hinni a csodákban. Wirth Abigail szemléletmódjának őszintesége megnyitja alattunk a talajt, személyes szorongásainak krónikájából egy önálló, valamennyiünk számára ismerős, ősi mítoszokkal teli világ bontakozik ki.

  • Megnyitó: 2022. 01. 19. 18:00
  • Megnyitja: Cserhalmi Luca, esztéta
  • Belépőjegy: 1500,-
  • Megtekinthető: 2022. 01. 20. – 02. 20.