Podcast: Szabad arról beszélni, hogy az oltás beváltotta e a hozzá fűzött reményeket?

Podcast: Szabad arról beszélni, hogy az oltás beváltotta e a hozzá fűzött reményeket?

A Budapest TE meg ÉN podcast vendége Czutor Zoltán a Belmondo együttes frontembere, aki a média világában is otthonosan mozog, szereplőként és műsorvezetőként is találkozhattunk vele kisebb-nagyobb csatornákon. Olyan alkotó, aki közéleti témákban is előszeretettel elmondja a véleményét, ezúttal a járványkezelésről, a zenész szakma állapotáról, a pártpolitizálásról, de gyereknevelési elveit is megismerhetjük.

Aránytalan a járványkezelés

Czutor Zoltán más közéleti szereplőkkel együtt szorgalmazná a párbeszédet a járványkezelésről. Érzése szerint nincs kellően képviselve a médiában az a vélemény, amelyik kritikusan vizsgálja a koronavírus járvány okozta helyzet kezelését, azokat az intézkedéseket, melyeket az elmúlt másfél évben hozott a kormány.

Czutor Zoltán – Fotó: Birton Szabolcs

„2020 novemberéhez képest 2021 novembere nem nézett ki sokkal jobban, még úgy sem, hogy az emberek kétharmada be van oltva kétszer, háromszor. Most akkor szabad arról beszélni, hogy az oltás beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket? Részünkről ennél nincsenek erősebb kérdésfelvetések, de ahogy megfogalmazol egy ilyen kérdést, azonnal neked rontanak, hogy te nem értesz hozzá. Ha azt mondom: de én biológia szakos tanár vagyok, akkor az a válasz, hogy jó, de nem vagyok orvos, immunológus. (…) Semmi mást nem szeretnék, csak egy arányosabb kezelést, a járvány aránytalanul van kezelve a médiában, a közvélekedésben.”

p o d c a s t – hallgasd meg!

Zenészből pizzafutár

Zoli úgy látja, hogy a pandémia miatt a zenészek fele, de az is lehet, hogy kétharmada feladta a szakmát, és fő foglalkozásként már soha nem is zenélne. De a közönség ugyanilyen arányban csökkent a koncerttermekben.

„Olyat is láttam, akinek nagyon-nagyon beindult, végre több évtizedes meló után elkezdett pénzt keresni, amit nem eldrogozott meg elkurvázott, hanem vett a családjának egy lakást meg egy normális autót, de azért vett fel egy kis kölcsönt is, és most ott tart, hogy bedőlt az egész, és tavaly hozta ki hozzánk a pizzát.”

„Évtizedekig jártunk úgy vidéki klubokba, hogy „kapura” mentünk – ez a jegybevételt jelenti – de ha úgy alakult, hogy a kapuból nem jött be elég bevétel, akkor a tulajdonos gondolkodás nélkül kifizette a pultból, hiszen tudta, hogy ott szerdától szombat estig van olyan forgalom, hogy bőven megéri neki kipótolni. Most, ha jól tudom egyetlenegy ilyen hely sem maradt az országban. Tragédia, mert ez pont az a határ volt, amiért megérte elmenni egy koncertet letolni.”

További kérdések, melyekre választ kapunk a podcastban:

  • Mit vár a Párbeszéd a járványkezelésért elnevezésű petíció aláírásától?
  • Mi a gyereknevelési stratégiája Czutor Zolinak?
  • Felállna-e Czutor Zoli a Nélküled című számra?
  • Hol érzi megsértve a nemzeti identitását?
  • Miért érzi úgy, hogy sose venne részt a pártpolitikában?
  • Milyen a magyar művészlélek? Mennyire összeegyeztethető a hétköznapi feladatokkal?