Az imposztor-szindrómás csillagász és a csodatevő pizzafutár a budapesti éjszakában

Az imposztor-szindrómában szenvedő csillagászprofesszorhoz a lehető legrosszabb pillanatban beállít egy irritálóan viselkedő pizzafutár. Ebből az alaphelyzetből indul ki az Alföldi Róbert és Mácsai Pál szereplésével készült új magyar rövidfilm, az Imposztor.

2021 szeptemberi megjelenése óta Pinczés Dávid mesteréves vizsgafilmje sorra kapja a különböző díjakat; legutóbb a kéthavi szemlézésű online fesztivál, a New York-i Actors Awards ítélte a legjobb színészpáros arany fokozatú díját Mácsai Pálnak és Alföldi Róbertnek az Imposztorban nyújtott alakításukért. A film nézettsége a Youtube felületén közben lassan eléri az ebben a műfajban itthon magasnak számító 100 ezres nézettséget.

Az imposztor-szindrómás csillagász és a csodatevő pizzafutár a budapesti éjszakában
Mácsai Pál a csillagászoknak kialakított csillagvizsgáló székben a Svábhegyi Csillgvizsgáló területén álló Budapest-kupolában. (Fotó: Imposztor)

Ifjabb Dr. Marsi Szilárd (Mácsai Pál) életére rátelepszik az édesapja nagysága. Úgy érzi, neki köszönhet mindent, egyedül képtelen valódi tudományos eredményeket produkálni. Aktuális fő problémája, hogy képtelen megfejteni egy törpebolygó, a Hórusz különös viselkedését. Éppen kapóra jön, hogy a Budapesten előre tervezett totális áramszünet alatt fényszennyezés nélkül, és ami még fontosabb, zavaró telefonhívások nélkül dolgozhat a város feletti csillagdában. (A filmet valóban Budapest fölött, a Svábhegyi Csillagvizsgálóban forgatták.)

A pizzával érkező futár (Alföldi Róbert) tolakodása gyorsan szétrombolja a nyugodt, kutatással telő estéről szóló terveket. A feszült csillagász és az izgága futár kettőse olyan izgalmas játékot hoz, ami miatt akkor is ‘kétszernézős’ a film, ha valaki hamar, már az első jelből (de mi is az első jel?) összerakta, hogy mi történik valójában a főszereplő édesapjáról elnevezett csillagvizsgáló kupolában.

A film alapjául Pinczés Máté pszichológus Nehéz örökség című novellája szolgált, ami az egyébként nagyon szórakoztató honlappal (anti)reklámozott Felesleges elolvasni című novelláskötetben jelent meg.