Az otthoni hulladékégetés ellen indított kampányt civilekkel együtt a Főváros

Ne égess! címmel közös kampányt indított a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közművek, a Levegő Munkacsoport és a Humusz Szövetség a háztartási hulladék égetése ellen.

A háztartási hulladék égetése szigorúan tilos Magyarországon, ennek ellenére elterjedt jelenség, hogy műanyag palackok, PVC-padló darabjai, bútorlap vagy éppen textil és vegyes hulladék kerül a tűzre, vagy egyszerűen csak elégetik a kerti avart, zöldhulladékot. Az érintettek egy része nemtörődömségből, tájékozatlanságból éget el különböző, egyáltalán nem tűzre való, rendkívül környezetszennyezően égő dolgokat, a kampány elsősorban őket célozza.

A probléma másik fele viszont súlyos szociális gondokra vezethető vissza, mert vannak olyanok is, akik kényszerből, utolsó lehetőségként használnak fel hulladékot. A háztartások körülbelül 40%-a használ szenet vagy fát a fűtéshez, többségük energiaszegénységben él. Az otthonaik fűtéséhez hulladékot is használók egy része közülük kerül ki. Akinek még a rossz minőségű tüzelőanyag is megfizethetetlen, és más módon se jut elegendő tüzelőhöz, hamarabb fogja a hulladékot választani, mint a fagyos szobát. (Erről a problémáról szól Mónus Márton a közelmúltban díjazott Fullasztó meleg című gyönyörű fotóesszéje is.)

A hulladékok égetése során a szálló por mellett az egészségre erősen rákkeltő szénhidrohének kerülnek a levegőbe, amik a születendő gyermekek egészségét is maradandóan károsíthatják. Ma Magyarországon nagyjából évi 10 ezerre tehető azok száma, akik a szállópor-szennyezéshez kötődő betegségekben halnak meg.

Miben tudnak segíteni a Ne égess! kampány résztvevői?

A Fővárosi Önkormányzat Zöld Budapest néven lakossági tanácsadó irodát nyitott. Itt egyrészt a Life HungAIRy projekt keretében tanácsadást nyújtanak a helyes fűtési technikákról, komposztálásról, és tájékoztatást adnak a levegőminőség javítását célzó pályázatokról. Másrészt az iroda otthont ad a RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központnak is, ahol a lakástulajdonosok teljeskörű tanácsadást kaphatnak lakásuk energetikai felújításával kapcsolatban.

A Főváros ezen felül kiegészítő mérésekkel vizsgálja a budapesti légszennyezettséget. Budapesten az Országos Meteorológiai Szolgálat 12 fix mérőállomáson méri folyamatosan a levegő minőségét. A tavaly augusztusban elindított kiegészítő mérési programban a Fővárosi Önkormányzat Budapest négy különböző helyszínén méri a levegő minőségét.

Levegő Munkacsoport a légszennyezésről és a megfelelő fűtési módokról nyújt tájékoztatást. Humusz Szövetségnél a hulladékcsökkentésről és a helyes komposztálásról kaphatunk hasznos információkat.

Mit tehetünk az illegális hulladékégetés ellen?

A legfontosabb: tilos háztartási, vagy bármilyen egyéb hulladékot otthon a kályhában, vagy kint a szabadban, a kertben égetni! Az avar és egyéb kerti zöldhulladék kitűnően komposztálhatóak, így kis odafigyeléssel jó minőségű komposztot nyerhetünk, amellyel táplálhatjuk növényeinket.

Miután egy nagyvárosban nincs mindenkinek kertje, ezért a Fővárosi Önkormányzattal közös projekt keretében közösségi komposztálókat is nyitottak, hogy azok is élni tudjanak ezzel a zöld, környezettudatos megoldással, akiknek erre otthon nincs lehetőségük. A komposztálók listája elérhető a BP Fatár applikációban. 

A Fővárosban a Budapesti Közművek ezen felül számos környezetbarát megoldást kínál arra, hogy felelősen szabaduljunk meg a háztartásban keletkező hulladékoktól, elég csak a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésre vagy a közel 200 szelektív hulladékgyűjtő szigetre gondolni. Ezekről és a többi lehetőségről minden információ elérhető az FKF oldalán.

Ha valaki mégis ellenálhatatlan vágyat érez arra, hogy hulladékot dobjon a tűzre, akkor érdemes állást keresnie az Fővárosi Hulladékhasznosító Műnél, ahol a fővárosi hulladék egy részéből távhőt állítanak elő. A hőtermelés rekordja épp a közelmúltban, 2022 elején dőlt meg. Aki csak képeken nézné meg munkát, olvassa el az ÉnBudapestem riportját a Hulladékhasznosítóról. (Itt ellenőrzött körülmények között, 1000 Celsius fok feletti hőmérsékleten égetnek, a keletkező gázokat és gőzöket pedig sokszorosan szűrik.)

Az otthoni hulladékégetés ellen indított kampányt civilekkel együtt a Főváros
Munka a hulladékhasznosítóban. (Fotó: Bartha Dorka)

Borítókép: Szmog Budapest felett 2018. január 3-án. (Fotó: Soós Bertalan)

Szöveg: A Ne égess! kampány közleménye alapján Kovács Tamás