Mire költsön Budapest 1 milliárd forintot? – vegyél részt a döntésben, jelentkezz a közösségi költségvetés tanácsába!

Budapesten másodszor is elindult a közösségi költségvetés, amelyen idén is összesen 1 milliárd forint sorsáról dönthetnek a budapestiek. Az ötletek már összegyűltek, hamarosan a 60 budapestiből álló közösségi tanácson a sor, hogy eldöntse, mely ötletek kerüljenek a „döntőbe” ahol a pénz sorsáról szavaznak majd a városlakók.

A közösségi költségvetés egy olyan – világszerte egyre népszerűbb – program, amelynek keretében a település költségvetéséből bizonyos összeg felhasználására a város lakói tehetnek javaslatot. A fővárosi közösségi költségvetés (2020/21-es, első évében használt nevén: részvételi költségvetés) keretében 1 milliárd forintos keretből valósítja meg az önkormányzat a lakosok által beadott ötletek közül a legnépszerűbbeket. (A tavalyi nyertes ötletekről itt írtunk.)

Mire költsön Budapest 1 milliárd forintot? – vegyél részt a döntésben, jelentkezz a közösségi költségvetés tanácsába!

Közösségi költségvetés másodszor

Az idei folyamat is az ötletbeadással kezdődött 2021 novemberében. Ez a szakasz idén, január 31-én lezárult; a következő lépésben a Főpolgármesteri Hivatal ellenőrzi az ötleteket. 

Erre azért van szükség, mert csak azok az ötletek versenyezhetnek tovább, amelyeknek reális esélye van a megvalósulásra, vagyis kivitelezhető a becsült összegből, a főváros vagy valamelyik kerület hatásköre alá tartozik, megfelel a hatályos előírásoknak és az adott kategória (Zöld Budapest, Esélyteremtő Budapest, Nyitott Budapest) irányelveinek. Ezt az ellenőrzést a Főpolgármesteri Hivatal főosztályai végzik, szükség szerint bevonva a kerületi önkormányzatokat is.  

Bármelyik budapesti felnőtt jelentkezhet a költségvetési tanácsba

Az előzetes szűrés után ismét visszakerül a döntés joga a budapestiekhez: első körben a közösségi költségvetési tanácshoz.  

A szavazólapra nem kerülhet fel több száz olyan ötlet, amely a hivatali ellenőrzésen megfelelt, ezért ki kell választani közülük azokat, amelyek Budapest számára a legfontosabbak.  Mivel elkötelezettek vagyunk a lehető legnagyobb mértékű állampolgári részvétel mellett, ezért ezt a feladatot a budapestiekre bízzuk.  

A közösségi költségvetés tanácsa dönt, hogy a program minden feltételének megfelelő ötletek közül melyik kerüljön szavazólistára. Jelentkezz, ha Budapesten élsz, tanulsz vagy dolgozol, elmúltál 18 éves, és szívesen csatlakoznál a tanács munkájához.

A közösségi költségvetési tanács egy 60 fős testület, amelynek tagjait a felhívásra jelentkezők közül sorsoljuk ki úgy, hogy nemre, életkorra, iskolázottságra, lakhelyre tükrözzék a fővárosi népesség összetételét. Ilyen módon a tanács gyakorlatilag a budapestieket képviseli a közösségi költségvetés folyamatában. 

Miért jó, ha jelentkezel?

Miért jó Budapestnek? 

  • Biztosítja, hogy a közösségi költségvetésre elkülönített pénz felhasználásáról valóban a budapestiek döntenek. 
  • Minél többféle ember vesz részt a döntésekben, annál jobban fogják azok szolgálni Budapest sokszínű lakosságát. 
  • A közösségi költségvetés során a város lakói jobban beleláthatnak a város működésébe, a döntések mögött álló fejlesztési, pénzügyi logikába. Egy erős városnak pedig szüksége van tájékozott, aktív polgárokra. 

Miért jó neked? 

  • Részese lehetsz egy demokratikus tanácsnak, amely a főváros éppen zajló, közösségi költségvetési forrásból megvalósuló fejlesztéseire közvetlen befolyással van. 
  • Tájékozottabb leszel Budapest fejlődési irányaival, lehetőségeivel kapcsolatban. 
  • Jelképes összegű térítést is kapsz a munkájáért. 

Ha szívesen részt vennél a tanács munkájában, további információkat az otlet.budapest.hu oldalon találsz, ha pedig már rögtön a jelentkezéshez ugranál, kattints az alábbi gombra. (A jelentkezési határidő március 6.)