Budapesti Tavaszi Fesztivál – Arról akarunk beszélni, ami itt és most fontos! – Podcast

Idén is lesz Tavaszi Fesztivál Budapesten! Április 29-én kezdődik és május 15-éig tart. A régi fesztiválozók nyilván észrevették, hogy ez a kulturális ünnep a megszokottnál később kezdődik. Az okok egyszerűek; a szervezők egy modern fesztiválban gondolkodtak. A művészek kilépnek a színház- és koncerttermekből, és a nézőket bevonva alkotnak Budapest közterein, alternatív, újonnan kialakított vagy felfedezett játszóhelyein. Két vendége is van ebben a podcastban Veress Dórinak és Gellért Gábornak: Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad és a Kristály Színtér igazgatója, valamint Gáspár Máté, a Budapesti Tavaszi Fesztivál programigazgatója.

Budapesti Tavaszi Fesztivál – Arról akarunk beszélni, ami itt és most fontos! – Podcast
Benkő Nóra (Forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad)

Benkő Nóra lelkesen mutatta be a Kristály Színtér új lehetőségeit:

Ez egy gyönyörű, korai modern épület a Hajós Alfréd Sportuszoda szomszédságában. Impozáns, hatalmas üvegablakokkal, nagy, inspiratív terekkel. Nem klasszikusan színházi tér, a fantáziát be kell indítani a hasznosításához. Duda Éva szerint táncos előadások létrehozásához nagyon alkalmas. Gondoljátok el: este a hatalmas üvegfelületek mögött táncolnak a művészek, a Margitsziget látogatói pedig kívülről is egy egészen különleges élményt élhetnek át.

Budapesti Tavaszi Fesztivál – Arról akarunk beszélni, ami itt és most fontos! – Podcast
Gáspár Máté (Fotó: HVG / Kiss-Kuntler Árpád)

Gáspár Máté a Tavaszi Fesztivál megújulásáról beszélt:

2022-ben egy olyan városban élünk, amelynek a kulturális felhozatala fantasztikus. Nemhogy egy évet, egy hetet sem kell várnunk arra, hogy világsztárokkal találkozzunk. A mi pozíciónk egyszerű: városi fesztivált akartunk szervezni. Azért is szól sokakhoz, mert mi a városból, a városnak dolgozunk. Más a mozgásterünk. A mottónk: elmesél, élményt ad, összeköt. Ilyen lesz a tavaszi fesztiválunk. Elmeséljük a város történeteit, odavisszük az emberekhez az élményeket, és abban reménykedünk, hogy ezek az események találkozóhelyekké válnak, ahol az emberek együtt lehetnek.

PODCAST – HALLGASD MEG!