Kerékpársáv az Üllői úton, bringázható Lánchíd – ezekért a célokért vonul idén az I bike Budapest

Kerékpársáv az Üllői úton, bringázható Lánchíd – ezekért a célokért vonul idén az I bike Budapest

Április 23-án, várhatóan több tízezer résztvevővel, új útvonalon és új célokkal rendezik meg az I bike Budapest bringás felvonulást. Az idei felvonulás célja, hogy a még nem bringázók számára is bringázhatók legyenek a hamarosan véget érő nagyfelújítások útvonalai. „Azt szeretnénk, hogy metrópótlás után alakítsák kerékpársávvá az Üllői úti buszsávokat, tegyék biztonságosabbá a kiskörúti biciklisávot és legyen bringázható a Lánchíd” – írják a Facebook eseményben.

A Kerékpárosklub közleménye.

Miért van erre szükség? 

Az Üllői úti kerékpársávval egy nagyon hiányzó kapcsolat jönne létre Ferenc- és Józsefváros, az egyetemek, illetve az új lakó- és irodanegyedek, valamint a belváros között, és a kerékpársáv segítene életet vinni a ma még városi autópálya-jellegű útvonal kereskedelmébe.- A kiskörúti biciklisávnak évente több mint egymilliós forgalma van, mégis nehéz átjutni az Astoria csomóponton. – A Lánchíd a hiányzó pest-budai belvárosi biciklis kapcsolatot teremtené meg.  


Az I bike Budapest bringás felvonuláson a város olyan útjain lehet akár gyerekekkel is végigbringázni, ahol máskor nem. Ezt rendőrök és több száz önkéntes szervező biztosítja. Az eseménnyel viszont egy olyan Budapestet szeretnénk teremteni, ahol nem csak ezen az egy napon tud mindenki biciklire tud ülni. Hiszünk abban, hogy ahol jó bringázni, ott jó élni. 


Erre pedig igény van: a Kerékpárosklub felmérései szerint a budapestiek több mint 70 százaléka nyitott a kerékpározásra, ha javulnak a feltételei. 

Korábbi I Bike felvonulás a Lánchídon (Fotó: Soós Bertalan)

Időpont, útvonal


Az I bike Budapest bringás felvonulás a nemzetközi Föld Napjához igazodva április 23-án, 15:00-kor indul a városligeti Királydombtól, ahonnan a Damjanich utca, Rottenbiller utca, Rákóczi út érintésével az Erzsébet hídon megyünk át Budára. A menet átkel az Alagúton, majd az Attila útról visszafordulva újra átteker az Erzsébet hídon. Ezután a Pesti alsó rakparton éri el az Árpád hidat és a Margitszigetet, ahol délután 5 körül bringaemeléssel zárul. 


A menetet Désireé Bonis, Hollandia új nagykövete indítja el, mert a világ legbringásabb országa több mint 10 éve segíti a magyar kerékpáros fejlődést.

Bringaemelés 2018-ban a Városligetben (Fotó: Soós Bertalan)