„Művészként teszem a dolgom, de ha kell, fegyvert fogok!” – podcast

Három hete háború van Ukrajnában. Erre és nemzeti ünnepünkre is reflektál a Városháza Park új szabadtéri kiállítása. Az egyik oldalon 12 kortárs képzőművész gondolta újra a 12 pontot, amely sajnos ugyanolyan aktuális, mint 1848-ben volt. A park másik oldalán az ukrán illusztrátorokból álló Pictoric csoportja tagjai mutatják be a háború eseményeit és hatásait.

A Budapest Te+Én podcast műsorvezetői – Veress Dóri és Gellért Gábor – Ukrajnában érték el a csoport egyik vezetőjét, Oleg Gryshchenkot, aki most mesél nektek Ukrajna, az emberek, a művészek háborús mindennapjairól, harcáról. A nehéz körülmények miatt elnézést kérünk a hangminőségért, és külön köszönjük a fordító Csajkovics Viktor kiváló munkáját.

Oleg elmondja, hogy mi történik most velük, és miben segíthetünk. Erős és nem engedi meg magának, hogy összeomoljon. De azért a lényeg mégiscsak az alábbi mondataiban található:

„Még nem tudatosult bennünk, hogy volt háború előtti élet, és lesz háború utáni élet. Az nagyon másik lesz. Nem százszázalékos és nem fájdalommentes. Természetesen egy interjú alatt összeszedem magam, mosolyogva ülök a kamera előtt. De azért egy érzelmi hullámvasúton ülök, mint itt mi mindannyian. Egyik pillanatban összeszedem magam, és próbálok tevékeny lenni, másik pillanatban csak ülök az ablak előtt, és nézek a semmibe. Egy nap alatt ez többször is változik, megtörténik. Próbálok létezni.”

p o d c a s t – hallgasd meg a beszélgetést!