Németh Juci is fellép a Budapesti Tavaszi Vásár nyitóhétvégéjén – Podcast

A fővárosi tavasz megérkezett, amit együtt is megünnepelhetünk március 26-án és 27-én izgalmas koncertekkel, majd az április közepéig tartó Budapesti Tavaszi Vásárral. A Budapest TE meg ÉN podcastban Faix Csaba, a rendezvényt jegyző Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója mutatta be a ránk váró eseményeket, majd Németh Juci énekesnő, a Budapest Bár tagja is mesélt az idén 15 éves zenekarról és egyéni terveiről.

Tavaszünnep, Budapesti Tavaszi Vásár

Faix Csaba a Városháza Parkról mint a Tavaszi Vásár régi-új helyszínéről:

„Itt van a város közepén, itt van a mi turisztikai információs pontunk, a BUDAPESTINFO is, itt áll meg a repülőtérről érkező 100E busz, tehát nagyon sok turista már eleve ide érkezik meg vagy innen indul, kézenfekvő ötletnek tűnt, hogy ezt a központi teret vigyük be a vérkeringésbe.”

Németh Juci is fellép a Budapesti Tavaszi Vásár nyitóhétvégéjén – Podcast
Faix Csaba (Fotó: Reviczky Zsolt)

A Tavaszi Vásár a Tavaszünneppel indul a hétvégén, ahol a magyar zenekarok mellett egy ukrán formáció is fellép majd.

„Két napon keresztül különböző ingyenes koncerteket szervezünk, ezek egy kivételtől eltekintve magyar zenekarok. Ez az egy kivétel pedig vasárnap délután Тонка (Tonka), az ukrajnai zenekar fellépése lesz. Az Ukrajnában történő háború miatt gondoltuk fontos gesztusnak, hogy lehetőséget adjunk nekik arra, hogy szóljanak a magyar közönséghez. Illetve próbálunk támogatást is szerezni a Тонка fellépése idején az Ukrajnából elmenekülni kényszerült és ott maradt emberek megsegítésére.”

Németh Juci is fellép a Budapesti Tavaszi Vásár nyitóhétvégéjén – Podcast

Jönnek idén turisták Budapestre?

Faix Csabát arról is kérdeztük, milyen tavaszi-nyári turisztikai szezonra számíthat Budapest, hiszen a Covid mellett az Ukrajnában zajló háború is befolyásolhatja a szektor alakulását.

„Egyrészt azt már nagyjából borítékolhatjuk, hogy az orosz utasok nem fognak tudni ellátogatni Magyarországra. Ez elsősorban Hévízen jelent problémát, de a főváros is sok oroszországi vendéget fogad: 2019-ben a Budapestre látogató vendégek 5%-át tették ki a vendégéjszaka számot illetően. Ez érzékelhető veszteség lesz mindenképpen.”

„Ami még nagy kérdés, hogy hogyan reagál a többi piac: az európai országok, ahonnan még viszonylag látható Magyarország, illetve a távoli piacok, Amerika vagy Ázsia, ahonnan nézve az, hogy valami Ukrajna vagy Magyarország, nem biztos, hogy olyan élesen elválik. Ha látja, hallja a turista a hírekben a háborúval kapcsolatban Magyarország nevét, könnyen lehet, hogy úgy dönt, hogy akkor nem ide utazik, hanem mondjuk Olaszországba.”

Németh Juci ezúttal csak férfiak között lép fel a Budapest Bárral

„Itt én leszek egyedül leányka, és lesz négy férjem, Szűcs Krisztián, Frenk, Kiss Tibi és Kollár Laci. Nagyon szeretem az ilyen felállást, mert a női energiák találkozása – a hajóvontákkal együtt – néha tilos.

Németh Juci is fellép a Budapesti Tavaszi Vásár nyitóhétvégéjén – Podcast
Németh Juci (Fotó: Falus Kriszta)

Az öltözőben tud persze jó érzés lenni, amikor a nők összebújva csacsognak, hogy mi történt az elmúlt két hétben, amíg nem volt koncert, de mindig jelen van valami plusz izgalom, versenyszellem is, ez tipikus csajos dolog. (…) Szeretem a férfitársaságot, mert ők más energiát hoznak, és nekem ez nagyon kedvező.”

Kiderül még a podcastból:

  • A Budapesti Tavaszi Vásáron megtalálható kézművesek kiválasztásakor milyen szempontokat vettek figyelembe a szervezők?
  • Milyen gasztronómiai választékkal várja a vendégeket a vásár?
  • Hogyan pótolható a vendéglátást, turizmust az elmúlt két évben elhagyó munkaerő?
  • Németh Jucinak milyen zenei tervei vannak férjével, G. Szabó Hunorral?
  • Megvan-e még benne a Nemjuciban megismert rock and roll karakter azóta, hogy anyává vált?

Nyitókép: Falus Kriszta fotó