Csend, nyugalom, tűzrakóhely – így látták a budapestiek az Árasztó partot

Az Albertfalvi Duna-parton tavaly megnyitott kísérleti pihenőhelyről már korábban írtunk, és segítettünk a vélemények begyűjtésében is. Most a Valyo munkájának hála azt tudjuk bemutatni, hogy hogyan tetszett a partot kipróbálóknak az első, kísérleti év az Árasztó parton.

2021 nyarán és kora őszén a Rakpartról ismerős kék és sárga utcabútorok, napozóágyak, padok átköltöztek Albertfalvára, sőt, új eszközök is érkeztek hozzájuk, mint az óriási hatszögletű kereten lengő hinták, vagy a három dizájnos, szalonnapörgetésre is alkalmas tűzrakóhely. Az Árasztó part a Valyo és a Budapest Brand együttműködésével jött létre, és logikus folytatása, utóda volta a már említett, pesti rakparton megnyitott RAKPART 2021 projektnek.

Csend, nyugalom, tűzrakóhely – így látták a budapestiek az Árasztó partot
Fotó: Valyo, város és a folyó

Ahogy az idő hidegre fordult, az Árasztó partról elköltöztek a bútorok, és kezdetét vette a tapasztalatok feldolgozása, hogy legközelebb még menőbb, még praktikusabb vízparti helyek jöhessenek létre a városban.

Ahogy látni fogjuk, a partot nagyrészt környékbeliek használták, ami újabb alátámasztása annak, hogy Budapesten óriási szükség van a városmagon kívüli zöldterületek, pihenőhelyek fejlesztésére. Kicsit kitekintve az Árasztó part léptéke fölé: a városfejlesztésről szóló Otthon Budapesten Program és a kifejezetten zöldfejlesztésekről szóló Radó Dezső Terv nagyon sok ilyen fejlesztéssel számol, és bizony, egy olyan, pár hónapos kísérleti pihenőhely is, mint az Árasztó, sok fontos szempontot adhat hosszú évekbe és súlyos százmilliókba kerülő fejlesztésekhez is.

A több mint száz beérkezett véleményt a Valyo dolgozta fel, a következőkben őket idézzük. (A teljes értékelés elolvasható a Valyo oldalán.)

Csend, nyugalom, tűzrakóhely – így látták a budapestiek az Árasztó partot
Fotó: Valyo, város és a folyó

Csend, nyugalom, tűzrakóhely

Csend és nyugalom a nagyvárosi forgatag helyett, legtöbben emiatt kedvelték a Valyo Egyesület által  kialakított Árasztó-partot. A kihelyezett tárgyak közül pedig a tűzrakót szeretnék a legtöbben kipróbálni, ha 2022-ben is megnyit a hely.

A kitöltők nagy része (91%) újbudai vagy budafoki lakos, amit nagy örömmel láttunk, hiszen a legfontosabb, hogy a környékbeliek szívesen járjanak ki ide. Ezt abból is láthatjuk, hogy nem csak a hétvégi napokon telt meg a partszakasz élettel, hanem a válaszadók fele hétköznaponként is szívesen járt ki sétálni a folyópartra, kutyát sétáltatni, kerékpározni.

Csend, nyugalom, tűzrakóhely – így látták a budapestiek az Árasztó partot
Több időszakot is meg lehetett jelölni, tehát a % azt mutatja meg, hogy pl. az odalátogatók 66 % hétvége délután is járt a parton. 


A szerencsés elhelyezkedésnek köszönhetően sokszor gyalogosan érkeztek ide (60%), de szép számmal használtak kerékpárt (50%) és autót is (33%) a helyszínre érkezéshez.


Az adottságainak köszönhetően sokoldalúan be tudtuk rendezni a területet, különböző szabadtéri bútorokkal, eszközökkel, játékokkal, amiket az ide látogatók ki is használtak, úgy, mint a hintát, a napozóágyakat, piknikasztalokat. Itt fontos megjegyezni, hogy csupán 2 hónapra tudtuk elindítani a projektet augusztus közepétől november elejéig, ezért úgy gondoljuk, hogy egy teljes szezon alatt mindenkinek több lehetősége lenne kihasználni a helyszín adottságait és az olyan eszközök, mint a tűzrakó például működhetne teljes potenciállal, hiszen ehhez céltudatosan és felkészülve kell érkezni.

Csend, nyugalom, tűzrakóhely – így látták a budapestiek az Árasztó partot

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mit hiányolnak a látogatók a helyszínről. A válaszokból megtudtuk, hogy az árnyékolókat, az ivóvíz vételi lehetőséget és a mosdókat látnák szívesen a legtöbben. Tudjuk még, hogy érdemes lesz az eddiginél is több növényt kihelyeznünk, és lehetőséget kell teremtsünk a felnőtteknek a sportra, edzésre, a gyermekeknek pedig a játékra, lehetőség szerint több korosztály számára.

A válaszadók legfőképpen a csendesség és nyugodtság miatt kedvelték a helyszínt, természetesen a Duna-parti elhelyezkedése mellett. Mivel olyan közterületet szerettünk volna teremteni, ami ezt a célt szolgálja, nagy örömünkre szolgált a válaszok olvasása.

Csend, nyugalom, tűzrakóhely – így látták a budapestiek az Árasztó partot
Fotó: Kovács Tamás

Ha bárkinek észrevétele lenne, továbbra is működik az arasztopart@gmail.com email, ahova a Valyo Egyesület várja a visszajelzéseket.


Borítókép: Valyo, város és a folyó

Szöveg: Kovács Tamás, valamint Valyo