Jazz, tánc és majális – vesd bele magad a Tavaszi Fesztivál első hetének programjaiba

Elérkezett a várva várt pillanat, a héten elindul a 42. Tavaszi Fesztivál! Összeszedtük, milyen programok várnak rád az első héten, amiket nem érdemes kihagynod. 

Április 27-én indul a Budapest Jazzfest, ahol több mint 200 fellépő 11 helyszínen varázsolja Budapestet a zene fővárosává egészen május 12-ig. A különleges koncerteken egyaránt találkozhatsz hazai és nemzetközi formációkkal, pályakezdő fiatal tehetségekkel és a műfaj legnevesebb mestereivel is. Ha szeretnéd átélni egy nagytermi hangverseny atmoszféráját, máskor viszont kikapcsolódni vágysz egy kávézóban tartott koncerten, vagy ha szívesen belefutnál egy szabadtéri jazz-flashmobba, a Jazzfesten erre mind van lehetőség! Nem csak jazz-rajongóknak ajánljuk! 🙂

Jazz, tánc és majális – vesd bele magad a Tavaszi Fesztivál első hetének programjaiba

Április 29-én nyit a Városháza park új ingyenes szabadtéri kiállítása. Milyennek lát minket egy svájci fotós? Lovasnemzet, paprika, matyóhímzés? Vagy valami mélyebbet ragadott meg a magyar néplélekből? Michael von Graffenried bejárta egész Magyarországot, hogy lencsevégre kapja, mi adja számára a magyarság esszenciáját. Gyere el “A magyarok” megnyitójára április 29.én 18:00-kor, vagy regisztrálj az angol nyelvű tárlatvezetésre (április 30. 14:00 és május 1. 11:00), ahol maga a fotós mutatja be a képeit és mesél a tapasztalatairól. 

Jazz, tánc és majális – vesd bele magad a Tavaszi Fesztivál első hetének programjaiba

Variációk emlékműre – a Covid-járvány áldozataira emlékező ideiglenes emlékművet hoznak létre a városi térben kortárs alkotók április 29. és május 1. között. A helyszínek a korábbi pusztító pestisjárványok után emelt fogadalmi oszlopok terei: a Szervita, a Szentháromság és a Szentlélek tér. Gryllus Ábris és Somló Dávid zenedarabja, Gróf Ferenc és Rimóczi István, zenészek és fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű felnőttekkel előadott zenei performansza és Mészáros Máté koreográfiája mind a Covid-járvány áldozatok emlékét őrzi.

Tánc tánc és tánc a Margitszigeten is! A Duda Éva Társulat két fiatal tehetsége Csák Beatrix és Rónai Attila dupla előadása debütál egy igazán extra helyszínen. A Golden Section / I Shall Be Free darabok fókuszában a szabadság iránti vágy, a közösség, és a közösségben rejlő kohézió, a személyes ütközőpontok és az egyedi szimbiózisok megnyilvánulásai, hatásai állnak. Ennek ti is lehettek szemtanúi a Kristály Színtérben április 29-én és 30-án a duplaestjükön. Várunk titeket sok szeretettel!

Jazz, tánc és majális – vesd bele magad a Tavaszi Fesztivál első hetének programjaiba

Ha inkább a Duna mellet sétálnál, rád vár ez performatív dokuséta a Római-parton. Kinek mit jelent ez a hely, Budapest idilli, ám konfliktusokkal terhelt sétánya? Milyen volt, milyen lehetett volna, ha nem válik érdekek és csatározások helyszínévé? A Római-partot 2022-es állapotában megőrző Remény PARK™ egyszerre nosztalgikus időutazás egy reményekkel teli helyre és korba, és a hardcore valóság – gyere el április 29-30-án.

Április 30-án egy egészen új arcát mutatja majd a Madách tér – a kövezet egy napra igazi táncparketté alakul itt is! Felejtsük el kamaszkorunk tánciskoláit, április 30-án a város központi helye pezsdül fel – lesz swing, urban style, tangó és salsa és persze néptánc és társastánc is a Madách téren. A tánc felszabadít, összehoz, elvarázsol, gyere el te is a Tavasz Tánctérre, a fesztivál közösségi nyitóeseményére, ahol 10-től este 8-ig bárki táncba viheti a párját. 

Jazz, tánc és majális – vesd bele magad a Tavaszi Fesztivál első hetének programjaiba

Amerikából jöttem – állhatna címként a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertjének programja felett, hiszen az április 30-i műsor főszereplői az amerikai zeneszerzés három ikonikus alakja. A Budapesti Fesztiválzenekar előadásában először csendül fel itthon az európai műzenét az afrikai gyökerű műfajokkal bátran vegyítő William Grant Still Darker America műve, John Adams „hiperdallamos” Hegedűversenye, és Ives 2. szimfóniája, amelyben az egyszerű amerikai dalok, indulók és himnuszok részletei keverednek Bach, Beethoven és Wagner hatásaival.

Jazz, tánc és majális – vesd bele magad a Tavaszi Fesztivál első hetének programjaiba

Hozd el anyukádat vagy nagyidat ingyen koncertezni anyák napja alkalmából! Ha szívesen jönnétek együtt a Budapesti Fesztiválzenekar – Klasszikus zene a 20. századi Amerikából koncertjére, nincs más dolgod, mint április 1-30. között venni online 1 db teljes árú jegyet, és az ANYAJEGY kuponkód beírásával kapod is a meglepetést (ha elég gyors voltál és az első 100 vásárló között vagy)! 

Jazz, tánc és majális – vesd bele magad a Tavaszi Fesztivál első hetének programjaiba

Mi lenne, ha idén május 1-én szívesen és szabadon mennél majálisozni? Nem kötelező felvonulás, állami kívánságműsor vagy virslievés lesz a program, hanem az ország legmenőbb független szervezeteinek köszönhetően izgalmas és tartalmas élményekben lehet részed. Erről szól a Szabad Terek Majális! Gyere el a Kristály Színtérhez a Margitszigeten, a TASZ-tól a Gólyán és Aurórán át Szegedről, Debrecenből és Miskolcról, Pécsről is érkezbe hasonló szervezetek. Hiszen egyre nagyobb szükségünk van olyan terekre, ahol szabadon beszélhetünk, ahol szabadon felvállalhatjuk, hogy kik vagyunk és közben egy közösség részének érezhetjük magunkat. 

A hétvégén számos programmal vár az 1. kerület a Virág Benedek Házban., 2.kerület a Fény utcai piacon és 3. kerület is, ne maradj le ezekről sem.