Jobb levegőt! – kérdőív Budapest levegőminőségéről

Budapest levegőjének javításához több fejlesztésre van szükség városszerte, sőt, a városhatáron túl is. Annak érdekében, hogy világosan lehessen látni és követni a legfontosabb célokat, jelenleg a levegőminőségi terv vizsgálata zajlik. Az ehhez kapcsolódó kérdőívet a Pest Megyei Kormányhivatal dolgozza fel és építi be a tervbe.

Hasonlóan a világ sok más nagyvárosához, a légszennyezettség Budapesten is súlyos környezetegészségügyi kockázati tényező. A rossz levegő hosszú távon súlyos szív- és érrendszeri, valamint légúti megbetegedések okozója, de ezen kívül is számos negatív egészséghatással jár, csökkenti a várható élettartamot és rontja életminőségünket.

A közvélekedéssel ellentétben a budapesti levegőt csak részben szennyezi az autók kipufogógáza. A legkomolyabb légszennyezők a pazarló épületek, az elavult fűtési rendszerek és ezen belül is leginkább a szilárd tüzelésű kazánokból, kályhákból a levegőbe jutó kis méretű aeroszol részecskék (PM10 és PM2,5).

A Pest Megyei Kormányhivatal jelenleg végzi a Budapestre és környékére vonatkozó levegőminőségi terv felülvizsgálatát. Ennek nélkülözhetetlen része ez a lakossági kérdőív, melynek segítségével pontos képet kaphatunk Budapest és környéke lakosainak a környezeti levegő minőségére gyakorolt hatásairól.

A kérdőív személyes adatot nem gyűjt, kitöltése anonim módon és önkéntesen történik. Az adatokat a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály, Levegő- és Zajvédelmi Osztálya dolgozza fel, kizárólag statisztikai céllal.

Jobb levegőt! – kérdőív Budapest levegőminőségéről
Szmog 2018. januárjában (Fotó: Soós Bertalan)