Pieces of a woman, avagy az ízekre szedett nő –Mundruczó hollywoodi sikere a Víg színpadán

Csupán két előadás erejéig Budapestre érkezik a Tavaszi Fesztivál alatt a színdarab, ami az Oscar-díjra jelölt film „eredetije” is volt. De mi is a kapcsolat a Netflixen vetített, zajos világsikerrel járó film, és a színdarab között?

Csillik Blanka írása.

„A színházi világból érkezem, és úgy vélem, a közönség dönti el, hogy egy előadás működni fog-e film formájában is” nyilatkozta Mundruczó Kornél a Pieces of a woman című nagysikerű művéről.

Ez a rendező első, hollywoodi filmje, amelynek executive producere nem más, mint Martin Scorsese, írója pedig alkotótársa, Wéber Kata (Fehér isten, Jupiter holdja). A Netflixen is futó film igazi sztárparádé: a főszerepen Vanessa Kirby, férjet Shia LaBeouf alakítja, édesanyját pedig az az Ellen Burstyn játssza, aki annak idején pont egy Scorsese-filmért érdemelte ki az Oscar-díjat.

Pieces of a woman, avagy az ízekre szedett nő –Mundruczó hollywoodi sikere a Víg színpadán
Fotó: Natalia Kabanow

A gyermekét otthonszülés közben elveszítő, majd a gyász stádiumait csendben, a maga módján végigszenvedő főszereplő zseniálisan avat be bennünket a női lélek legmélyebb bugyraiba. Kirby két éve a Velencei Filmfesztiválon elnyerte a legjobb női alakításért járó Arany Oroszlánt.

Mundruczó Kornél a Pieces of a woman című előadást eredetileg 2018-ban Lengyelországban a TR Warszawa állította színpadra, és az „elbeszélés filmes elemekkel vegyített virtuóz megvalósításáért” az évad legjobb rendezőjének kiáltották ki.

Pieces of a woman, avagy az ízekre szedett nő –Mundruczó hollywoodi sikere a Víg színpadán
Fotó: Natalia Kabanow

A színdarab Varsóban játszódik, fókuszában az erős női karakterek állnak. Egy családi összejövetelen találjuk magunkat, ahol idővel a lengyel társadalom belső konfliktusai is felsejlenek. Az előadás olyan, a nyugalom megzavarására alkalmas elemekkel is operál, mint a meztelenség, a füst és az erős fényhatások.

A Pieces of a woman egy európai turné részeként Avignon, Athén, Amszterdam és Hamburg után érkezik meg a Tavaszi Fesztiválra, a Vígszínház közönsége május 4-én és 5-én lehet részese ennek a rendhagyó színházi élménynek. Az előadás nyelve lengyel, magyar és angol felirattal.

Az előadás kapcsán podcastban is beszélgettünk Mundruczó Kornéllal és Wéber Katával, akik további izgalmas részleteket árultak el, hogyan lett a filmnovellából előadás és film, mit várnak a budapesti premiertől