Podcast: Nincs Tavaszi Fesztivál Budapesti Fesztiválzenekar nélkül

39 évvel ezelőtt, egy karácsonyi koncerten játszott együtt először a Budapesti Fesztiválzenekar. Fischer Iván vezényelt, a zongora mögött Kocsis Zoltán ült, az első hegedűs székében Keller András játszott. Ilyen supergroup addig nem volt a magyar koncertszínpadokon!

Podcast: Nincs Tavaszi Fesztivál Budapesti Fesztiválzenekar nélkül
Erdődy Orsolya, a BFZ menedzser-igazgatója (Fotó: Balogh Róbert)

Aztán jött sok-sok év és elkötelezett, nagyszerű muzsika. Nem véletlen, hogy 2022-ben – április 30-án – ők nyitják meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál műsorfolyamát. Méghozzá egy nagyon izgalmas estével.

Podcast: Nincs Tavaszi Fesztivál Budapesti Fesztiválzenekar nélkül

A koncert főszereplői az amerikai zeneszerzés három ikonikus alakja, egy kaliforniai születésű karmester és egy amerikai-kanadai hegedűművész. A koncert a szimfonikus dzsessz egyik legnagyobbja, William Grant Still művével indul, majd a Steve Reich utáni éra egyik legkiemelkedőbb komponistája, John Adams hegedűversenyével folytatódik. A koncertet a zenei idézetek királya, Charles Ives szimfóniája zárja a zenetörténet legbizarrabb záróakkordjával.

A képen: Leila Josefowich, hegedűművész

Aki kíváncsi, hogy milyen is az, el kell mennie a Budapest Kongresszusi Központba. És aki minderről mesélt a Budapest Te+Én podcastnak: Erdődy Orsolya, a Fesztiválzenekar menedzser-igazgatója:

A Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje után szó esik még a Fesztiválzenekar 2022-23-as szezonjáról, a kamaraformációk koncertjeiről, a zenenépszerűsítő feladatokról. Azt is megtudhatjátok, milyen hangszeres hiányzik a zenekarból.