Rainer-Micsinyei Nóra: Érdektelen számomra az, ami csak önmagáért való szórakoztatás

Többnek lenni, mint színész – ezt az utat választotta Rainer-Micsinyei Nóra színésznő is, aki néhány kollégájával a színpadi és filmes munkák mellett közélet témákban is elmondja a véleményét pédául a Magyarország Legjobb Műsora Youtube csatornán. A Budapest TE meg ÉN podcast adásában Nórival egy nem kőszínházban dolgozó, harmincas budapesti színésznő világát térképezzük fel.

Rainer-Micsinyei Nóra a Kaposvári Egyetem színész szakának elvégzése óta független társulatokban és produkciókban játszik, pont abban a szektorban, ahol egyre kevesebb a pályázat és egyre kisebb a támogatás.

Rainer-Micsinyei Nóra: Érdektelen számomra az, ami csak önmagáért való szórakoztatás
Rainer-Micsinyei Nóra

„Most ez annyira siralmas, hogy néha az az érzésem, hogy magunkat zabáljuk fel. Nem tudok kire haragudni, amikor egy olyan fizetésajánlattal hívnak fel, amit 2013-ban kaptam gyakorlaton, és ők se tudnak kire haragudni, amikor azt mondom, hogy ezt nem tudom elvállalni ennyiért, mert többet rombol, mint használ.”

PODCAST – HALLGASD MEG!

Ezért Nóri megtalálta az utat, hogy tehetségét és kreativitását kibontakoztathassa színházon kívül is, doktori iskolát végez, újabban stand up-pal is próbálkozik, és filmet ír.

Rainer-Micsinyei Nóra: Érdektelen számomra az, ami csak önmagáért való szórakoztatás
Legutóbb A Legjobb dolgokon bőgni kell című filmben vállalt főszerepet, melynek egyik forgatókönyvírója is ő volt. Itt egy harmincas nőt játszik, aki keresi a lehetőségeit és önmagát.

„Saját élményeinkből írtuk a filmet. Van olyan párbeszéd, ami egy az egyben lezajlott. Például az, amikor Sárát, a színésznőt felhívja Nemes Jeles László tévedésből. Velem ez megtörtént, csak engem Máté Gábor hívott fel, pont akkor, amikor véget ért a Szputnyik. Gondoltam, ha Máté Gábor hív, az csak munka lehet. Emlékszem, kiköptem a kaját, amikor csörgött, aztán azt mondta: Hallo, jaj, szia, véletlenül hívlak, csak benyomódott a gomb, itt vagyunk a buszon.”

Nóri a színház mellett kezdő színésznő kora óta véleményt mond közéleti témákban

„Olyan családban nőttem fel, ahol ez alap volt. A közélet mindig is része volt az életünknek, tehát ez nekem nem egy saját kitaposott út, hanem azt mondták: neked ez állampolgári kötelességed. Azt választottam, hogy színész leszek, amit nagyon szeretek, de a kezdetektől éreztem, hogy sokkal izgalmasabbak azok a projektek, amelyekbe valahogy összekapcsolódik a közélet és a művészet. Most meg már kifejezetten érdektelen számomra az, ami csak önmagáért való szórakoztatás.”

Kérdések, amikre választ kapunk a podcastből:

  • Vállalná-e a Júlia szerepet Nóri? Kit választana Rómeónak maga mellé?
  • Milyenek voltak a Kaposvári Egyetem színész szakán töltött évei?
  • Mi a véleménye a szakmájában felbukkant metoo ügyek megoldásáról?
  • Milyen reformokat vezetne be, ha rajta múlna a színészképzésben?
  • Mi a célja a doktori iskola elvégzésével?
  • Meg lehet-e élni ma alternatív színházi színészként?
  • Mit gondol Nóri a mostani harmincasokról?
  • Milyen jelenet maradt ki A legjobb dolgokon bőgni kell című filmből?
  • Miről írt naplót Nóri gyerekként?
  • Miért nem lett bölcsész?
  • Mi a következő öt éves terve Nórinak?