Az irodalom és TE: idén a Margitszigetre hív az Irodalom Éjszakája

A nyár elmaradhatatlan kulturális eseménye, az Irodalom Éjszakája június 1. és 3. között ismét rendhagyó világirodalmi sétára hív: a város és a világirodalom formabontó stílusban adnak egymásnak három estés találkozót Budapest zöld szívében, a Margitszigeten. Az esték folyamán 25 ország 25 szerzőjének a „SZIGETEK” témához kapcsolódó műveiből a Vígszínház kiváló színészei olvasnak fel szemelvényeket a sziget irodalomhoz nem feltétlenül kötődő, több esetben a közönség számára korlátozottan hozzáférhető helyszínein.

Az irodalom és TE: idén a Margitszigetre hív az Irodalom Éjszakája
Jónás – a Hal, mozgó közösségi tér

A világirodalmi paletta sokféle árnyalatát felvonultató szövegek a Vígszínház színművészeinek előadásában kelnek életre. A teátrum fő célkitűzése az érték és a népszerűség egyensúlya mentén megvalósuló aktív kapcsolat a nézőkkel.

Izgalmas és titkos helyszínek

Az esemény Budapesten minden évben új városrészbe vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város egyéb kulturális sajátosságaira is felhívhassa a figyelmet. A rendhagyó 8 (a 3. napon pedig 9) helyszín között találjuk a Víztorony legfelsőbb szintjét is.

Az irodalom és TE: idén a Margitszigetre hív az Irodalom Éjszakája
Innen fentről madártávlatból lehet rácsodálkozni a városra (Fotó: Bódis Krisztián)

A nagy múltú Danubius Nemzeti Hajós Egylet hamisítatlan dunai hangulatot sugárzó Wesselényi Csónakháza (a maga nemében utolsó (!) működő úszó csónakház az országban), valamint klubháza jobbára csak a klubtagok számára látogatható. A Budapest legrégebbi román kori emlékének maradványain épült Szent Mihály-kápolna, amely csupán a heti egyszeri misék alkalmával tárja ki kapuit, szintén a kevésbé könnyen hozzáférhető helyszínek listáját gyarapítja, akárcsak a pitypangos nosztalgiával kecsegtető Margitszigeti Gyermektábor.

Az irodalom és TE: idén a Margitszigetre hív az Irodalom Éjszakája
Margitszigeti Gyermektábor (Fotó: Németh András)

A Palatinus strand, a Margitszigeti Atlétikai Centrum, vagy a Kisállatkert az irodalom szempontjából jelentenek szokatlan párosítást. A harmadik napi meglepetéshelyszín egy mozgó közösségi tér: Jónás – A hal, ami mindent tud. A párját ritkító dizájn-utánfutó formavilága és különleges belső terének kialakítása megidézi a hajók, vitorlások, ladikok testét, a cethal gyomrát.

Jó, ha tudod

A helyszíneken párhuzamosan zajló, félóránként ismétlődő felolvasásokat tetszés szerinti sorrendben lehet meghallgatni: a helyszíneken és a rendezvény honlapján elérhető térkép segítségével mindenki maga állíthatja össze aznapi irodalmi barangolásának útvonalát. Az utolsó felolvasás 22:30 perckor kezdődik. Irodalom Éjszakája: 2022. június 1-2-3., 19:00-23:00, Budapest, Margitsziget.

A teaser videót itt nézheted meg!

Nyitókép: Bódis Krisztián