Kapatos római légionárius – Óbudán tűnt fel Kolodko legújabb miniszobra

In vino veritas” – azaz borban az igazság, állítja a katonai amfiteátrum peremén kidőlő egykori pannóniai légiós. Akinek ráadásul egy ikertestvére is van Pulában!

Nagyon termékeny korszakát éli a budapesti miniszobrok alkotója, Kolodko Mihály. Csak idén elkészült az ukrajnai háborúra reagáló szobra a Moszkva sétányon, a retró hullámát meglovagló Skála kópéja és a menő Trabija is Margit hídnál.

Legújabb alkotása a májusi hétvégén bukkant fel Budapesten, ám a szobrász Facebook oldalára kitett videójából kiderül, hogy az alkotásnak egy mása Pula amfiteátrumában is megtalálható. Stílszerűen itthon is egy jól megválasztott lokációt kapott a kis katona szobra, az egykori Pannónia provincia egyik központi, szépen feltárt műemlékénél, az óbudai katonai amfiteátrumnál láthatjuk.

Kapatos római légionárius – Óbudán tűnt fel Kolodko legújabb miniszobra
Fotó: Kolodko Art

A Római Birodalom határa sokáig itt húzódott a Duna mellett, Pannonia tartomány meghódítása Kr.u 35 és 47. között zajlott és egészen a hunok támadásáig és Attila felbukkanásáig az ő kezükön is maradt. A katonai amfiteátrum érdekessége, hogy II. század közepén, épült fel, és ez volt a birodalom hetedik legnagyobb amfiteátruma, ovális arénája (89,6 m x 66,1 m) még római Colosseuménál is nagyobb.