Mundruczó rendezés, újcirkusz, kiállításdömping – Tavaszi Fesztivál heti ajánló

Elfeledett női zeneszerzők, független bábelőadások, kiállítás a katakombában, napfürdő a piacon, ökofeminizmus a dohánygyár kertjében… csak néhány program a Budapesti Tavaszi Fesztivál eheti eseményeiből. 

Sugár Zsófia írása. 

A kiállítások szerelmeseinek különösen izgalmas lesz a fesztivál eheti programkínálata: május 2-án nyit a Testmaszkok című tárlat a Kiscelli Múzeum katakombájában, amelyen Bérczi Zsófia, Nagy Fruzsina és Szűcs Edit látványtervezők önálló jelentéssel bíró jelmezeit láthatjuk. A Klebelsberg Kultúrkúria GlasSpring című kortárs magyar üvegművészeti kiállításon ötven magyar alkotó mutatkozik be, szintén május 2-től. Péntek óta látható a Városháza parkban Michael von Graffenried svájci fotós A magyarok című kiállítása, illetve egészen más jellegű helyszínen, az ALLEE bevásárlóközpontban figyelhetjük meg a műanyag újrahasznosítás lehetőségeit a Plasztik körforgás című tapintható “nanokiállításon”.  

Mundruczó rendezés, újcirkusz, kiállításdömping –  Tavaszi Fesztivál heti ajánló

Színházi előadásokkal is el leszünk árasztva, hiszen a Tavaszi Fesztivál keretein belül több színházi fesztivál is megvalósul. Május 4-ig tart az ESZME Fesztivál, amelyen pályakezdő tehetségek kísérletező, határokat átlépő kortárs színházi produkcióit láthatjuk a Kristály Színtérben. A május 8-ig tartó Anyacsak1 Fesztivál előadásai nyíltan, tabuk nélkül foglalkoznak a szülővé válás vagy a szülővé nem válás témájával, illetve beszélgetéseken, workshopokon meg is oszthatjuk egymással érzéseinket, gondolatainkat a JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház, a Manna Produkció és a Radnóti Tesla Labor szervezésében. A fesztiválon a 15. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház is részt vesz, ahol többek között Péterfy-Novák Éva: Egyasszony című regényéből készült monodrámáját is megnézhetjük. Május 5-én pedig elkezdődik a Zsinór nélkül című felnőtteknek szóló, független bábos fesztivál a Budapesti Bábszínházban, ahol az előadások előtt és után beszélgetéseken és közönségtalálkozókon is részt vehetünk. 

Mundruczó rendezés, újcirkusz, kiállításdömping –  Tavaszi Fesztivál heti ajánló
Fotó: Natalia Kabanow

A fesztiválokon kívül lesznek még önálló előadások is. A Vígszínházban két este láthatjuk Wéber Kata és Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című darabját a lengyel TR Warszawa előadásában, május 4-én és 5-én. A díjnyertes színdarabból készült azonos című, Netflixen bemutatott film nemzetközi sikert aratott. Május 7-én és 8-án a CEU Nádor utcai épületében részesei lehetünk a Metrum Ensemble Saját szoba című színházkoncertjének, amelyet Virginia Woolf egyik esszéje inspirált. A Színház a város című programon a közterek, épületek, utcák alakjai 15 perces hangjátékok szereplőivé válnak, de erről csak mi nézők tudunk. A hangjátékokat okoseszközünk segítségével hallgathatjuk meg a helyszíneken, több időpontban.

Mundruczó rendezés, újcirkusz, kiállításdömping –  Tavaszi Fesztivál heti ajánló

A zenekedvelők se szomorkodjanak, hiszen folytatódik a JazzFest Budapest, az ország legnagyobb jazzfesztiválja! A május 12-ig tartó zenekavalkádban 11 jazzklub és koncerthelyszín kapcsolódik össze, hogy dallamokkal, harmóniákkal, ritmusokkal töltse meg a tavaszi estéket több mint 40 koncerten, 200 fellépővel. Légy részese Te is a jazz ünnepének! 

Ha a klasszikus zene rajongója vagy, akkor is különleges hangversenyek várnak a héten. A Női dalok című május 8-i koncerten a CEU Nádor utcai épületében olyan zeneszerzőnők és költőnők művei csendülnek fel, akiknek alkotásai évszázadokon át nem voltak hallhatók, akiket ignoráltak, megmosolyogtak vagy akár be is tiltottak. A Szapporótól Budapestig című koncerteken két ifjú japán muzsikus mutatkozik be a magyar közönségnek. A cselló és zongora hangversenyen a bécsi klasszicizmustól egészen a kortárs zeneművekig kalandozó repertoárt hallhatunk május 2-án és 5-én az Óbudai Társaskörben. 

Mundruczó rendezés, újcirkusz, kiállításdömping –  Tavaszi Fesztivál heti ajánló

Ha érdekel a kortárs tánc, a performansz vagy a cirkuszművészet, akkor ezen a héten két különleges programra is ellátogathatsz. A belga Not Standing társulat május 6-án, 7-én és 8-án mutatja be a Kristály Színtérben a Trafó újcirkusz produkcióját Screws címmel, amelyet Alexander Vantournhout “cirkográfus” hívott életre, a kortárs tánc, az újcirkusz és a mozgáskutatás világát elegyítve. A Mu Színházban pedig Leja Jurišić és Marko Mandić szlovén előadók segítségével május 8-án megtapasztalhatod a másokkal való együttlétet a Together című hat órán át tartó kortárs tánc-performanszon.

Mundruczó rendezés, újcirkusz, kiállításdömping –  Tavaszi Fesztivál heti ajánló

A koncerteken, kiállításokon, előadásokon kívül lesznek még tematikus séták is. Május 5-től több alkalommal is részt vehetsz a Kőbányai úti dohánygyárban tartott Kolónia – meneküléstörténetek című performatív doku-sétán. Az itt elhangzó történetek az 1940-es évekből és napjainkból származnak, a helyszín viszont azonos: Magyarország. Május 6. és 8. között megismerheted a 19. századi rákospalotai festőket a Halál Rákospalotán című városi sétán és köztéri kiállításon. Az Óbudai Társaskörben május 6-án tartott Óbudai anekdoták című felolvasószínházban “mindenféle emléktöredelmet” hallhatsz a III. kerületről írók, költők és publicisták tollából Krúdytól Esterházyig. A Márai Kultban május 6-án folytatódnak a Spektákulumi Társaság művészeti-filozófiai büféestjei, ahol játékba hozzák a tőkés látványtársadalomhoz fűződő viszonyainkat és az idő eltöltésének nem mindennapi módjait segítenek kifőzni. Felfedezheted a budafoki barlanglakásokat is, ha részt veszel május 7-én a Budafok alulnézetben című pincejáraton. 

Ha pedig valami egészen extrém programra vágysz, akkor újrahasznosított anyagokból készült alkotásokkal díszítheted fel a 15. kerületi Kikötő Ifjúsági Sziget és Nemzedékek Parkjának fáit, ha ellátogatsz az Öltöztessük fel a parkot! című programra május 7-én. A Fény utcai Piac pedig szombaton ismét vár a tetőteraszon kialakított közösségi Napozóval, ahol napozhatsz, grillezhetsz, pihenhetsz, miközben a hangulatról a DJ-k által kevert kellemes zenék gondoskodnak.