Sziget Fesztivál: Elkezdjük megváltoztatni a magyar zenéhez való viszonyunkat

Két év után idén augusztusban újra megrendezik a Sziget Fesztivált, ami ma már kétségkívül Budapest első számú turisztikai attrakciója. Kádár Tamás, a Sziget főszervezője a Budapest TE meg ÉN podcast vendége. A podcastban szó esik a hosszú kihagyás okozta változásokról, az idei újításokról, a világeseményekről, amelyek érintik a fesztivált, de beszéltünk a külföldiek Budapestre csábításáról és a magyar zenekarok fellépéseinek felturbózásáról is.

Veress Dóra és Gellért Gábor interjúja

Sziget Fesztivál: Elkezdjük megváltoztatni a magyar zenéhez való viszonyunkat
Kádár Tamás

Magyar zenekarok a Szigeten

Kádár Tamásék azt szeretnék, ha a Szigeten fellépő magyar zenekarok különleges koncerttel készülnének a fesztiválra.

„Elkezdjük megváltoztatni a magyar zenéhez való viszonyunkat. Megszüntetjük a magyar zene gettósítását a fesztivál területén, minden színpadon helyet kap magyar fellépő a legkisebbtől a legnagyobbig. Van egy jól végiggondolt tervünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudjuk megmutatni a világnak azokat a zenekarokat, akik valami különlegessel tudnak előállni a Szigeten. Nem elvárás ez, hanem felhívás keringőre. (…) Nem csak a show elemekre kell gondolni, hanem valamitől zeneileg izgalmasabbá, érdekesebbé, mássá kell tenni a zenekaroknak ezt a bulit, azt gondoljuk, hogy ebből ők is profitálhatnak. A Sziget egy különleges esemény a zenei naptárban, nem csak nézőszámot, hanem az atmoszféráját és az üzenetét tekintve is, ezért azt gondoljuk, megéri a zenekaroknak egy kicsit másképp kezelni ezt a fellépést, mint bármelyik másikat.”

Sziget Fesztivál: Elkezdjük megváltoztatni a magyar zenéhez való viszonyunkat
Island of freedom

Ukrán és orosz művészek is láthatók a Szigeten

Ukrán koncertszervezőkkel régóta jó kapcsolatot ápol a Sziget csapata, a háború kezdete óta támogatják az ottani zeneipari szövetség által létrehozott humanitárius kezdeményezéseket. A Sziget látogatóinak is lesz lehetősége többféle módon segíteni a pénzgyűjtést, és persze ukrán fellépőkkel is találkozhatnak a színpadokon. Ahogy az orosz művészek is teret kapnak a fesztiválon az előző évekhez hasonlóan.

„Elindult egy komoly hullám, elsősorban Amerikában, ahol elkezdték bojkottálni az orosz művészeket. Ezzel az elejétől kezdve nem értünk egyet. Kicsit olyan ez, mintha azt mondanánk, hogy nem lehet magyarul kiadni Ulickaját. Ez teljes nonszensz. Ami a művészetet korlátozza, abban nem tudunk hinni. Fontos a Sziget egyértelmű állásfoglalása: mi nem gondoljuk, hogy a háború bármilyen formája jó, és a nemzeti, etnikai ellenségeskedés helyes. (…) Az oroszok lerohantak egy szuverén országot, ami elitélendő, de ez nem jelenti azt, hogy minden orosz ember elitélendő, és különösen nem a művészek, akik általában felszólalnak az ilyen típusú agresszió ellen.”

Sziget Fesztivál: Elkezdjük megváltoztatni a magyar zenéhez való viszonyunkat
A Budapest Brand és a Sziget Fesztivál közösen hozta létre a Budapest Card Sziget Edition-t, hogy az ideérkező vendégek ne csak a fesztiválra, hanem a városba is ellátogassanak, felfedezzék a nevezetességeket és átéljék az egyedülálló Budapest-élményt

p o d c a s t – hallgasd meg!

További kérdések, melyekre választ kapsz, ha meghallgatod a podcastot:

  • Mit változtat egy nagy rendezvényen két év kihagyás és két év pandémia?
  • Hogyan alakult a magyar zeneipar a covid alatt?
  • Hogy kell elhívni a nagy sztárokat a Szigetre?
  • Milyen újítások, különlegességek lesznek idén a Szigeten?
  • Hogy lesz erdő Bedepusztán a szigetlakók segítségével?
  • Hogyan áll ki Ukrajna mellett a fesztivál?
  • Hogyan tudnak idén jobban odafigyelni az étkeztető helyek színvonalára a szervezők?
  • Mi a Budapest Card Sziget Edition?
  • Milyen kedvezményekkel lehet kicsalogatni a Szigetről más budapesti helyszínekre az idelátogató turistákat?