Színház a kirakatban, ragasztószalag installáció, pop-up koncertek – indul a Tavaszi Fesztivál záróhétvégéje

Elérkeztünk az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál utolsó hétvégéjéhez, ami valóságos programözönnel zárja a 17 napos eseménysorozatot! Lesznek koncertek, workshopok, kiállítások és egész hétvégén át tartó, több napos programok. A nyári idő is beköszöntött, lássuk mivel vár a Fesztivál záróakkordja!

Sugár Zsófia írása.

Kiállításra járók figyelem! Már csak vasárnapig látható a Plasztik körforgás az Alleeban és A magyarok című fotókiállítás a Városháza téren. Ugyanakkor pénteken megnyílik Magyarország első immerzív digitális művészeti kiállítása, a Cinema Mystica. A margitszigeti Kristály Színtérben helyet kapó tárlat 3 napos megnyitóval ünnepel! Péntektől vasárnapig minden este elektronikus zenei koncertek és audiovizuális show-k indítják útnak a június 5-ig látható kiállítást. 

Mindeközben a város másik végén szombaton és vasárnap megismerhetjük a régi budafoki sörgyár területén működő művészeti központot, az art quarter budapestet, amely erre a hétvégére megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. Az aqb Open House fesztiválon megtekintheted a Biztos, hogy kiszállsz? és a Vörös és fekete című kiállításokat, illetve részt vehetsz a Tape That berlini művészkollektíva ragasztószalag-workshopján is, de lesznek még műteremlátogatások, tánc- és zenei bemutatók, tárlatvezetések. 

Szintén május 15-ig tart az ALT.BP szubkulturális minifesztivál is, amely Budapest rejtett zugaiban virágzó alternatív művészszcénát mutatja be. Itt is várnak kiállítások, koncertek, köztéri események, szabadtéri programok, olyan helyszíneken mint az Art Department, az Auróra vagy a Dürer-kert. 

Színház a kirakatban, ragasztószalag installáció, pop-up koncertek – indul a Tavaszi Fesztivál záróhétvégéje

A Freeszemle programjai is vasárnapig látogathatók. Szombaton a Freeszfe nyílt napján vehetünk részt, vasárnap pedig a hallgatók filmjei kerülnek bemutatásra, illetve színházi előadások és jótékonysági aukció is hirdeti, hogy a “A művészet szabad!”

A színházrajongókat számos további program is várja. Ez a hétvége ad teret a KirakART előadóművészeti fesztiválnak is, amely a város üres kirakatait, ablakait tölti meg színdarabokkal, kiállításokkal a fény témáját körüljárva, amelyeket szervezett sétákon is megnézhetünk. Ugyancsak szabadtéri színházi élményben lehet részed, ha a Jurányi Ház Színház a város című programjára váltasz jegyet, amelyen kortárs írók negyedórás hangjátékai alapján járhatod be az utcákat, ahol színházi szereplőkké válnak a tereken álló szobrok, az állatkertben pihenő madarak és a megállóba beparkoló közlekedési eszközök. A gyermek- és ifjúsági színház rajongóit is egy egész napos program várja, ugyanis szombaton ünnepli 30 éves születésnapját a Kolibri Színház, ahova reggeltől estig korhatár nélkül bárki ellátogathat. Ha pedig egy romantikus mégis kortárs összművészeti produkciót szeretnél látni, amiben színház, zene és film találkozik, akkor gyere el az Átriumba 13-án, a Dichterliebe című előadásra. 

További zenei események várnak az Óbudai Társaskörben, ahol szintén 13-án meghallgathatod Kiss Gy. László Párhuzamok tárogatóra című koncertjét, illetve a 60 éves jubileumát ünneplő Tavasz Nőikar hangversenyét a Csokonai Művelődési Házban 14-én.  A jazzrajongók sem maradnak program nélkül: rendhagyó helyszínen, az Alleeban ad pop-up koncertet a Budapest Jazz Orchestra szombaton és vasárnap délután. Ha pedig szívesen ropnád a táncot a szabad ég alatt, akkor szombaton a 8. kerület terein vár a Cigányzene éjszakája, amelyet a 100 tagú Cigányzenekar szólistái nyitnak meg 18 órakor a Mikszáth téren. 

Extrém, műfaji határok közé nem sorolható programokból sem lesz hiány a Tavaszi Fesztivál utolsó 3 napján. Május 13-tól 15-ig a nemek és növények titokzatos világáról mindent megtudhatsz a Szeszgyár kertjében tartott 3 napos Ökofeminista Fesztiválon. Ha pedig kicsit távolabbra merészkedsz, akkor az Árasztó Parton egy hajókonténerbe lépve egy képzeletbeli bolygó atmoszférájában találhatod magad a MeetLab és Szabó Bálint audiovizuális installációjának terében.

Színház a kirakatban, ragasztószalag installáció, pop-up koncertek – indul a Tavaszi Fesztivál záróhétvégéje
Fotó: Kaszics Bálint/ Valyo

A PLACCC Fesztivál keretén belül megrendezett Reverse című programon megismerheted a várost hátrafelé menetben Johannes Bellinkx holland-belga művész vezetésével péntektől vasárnapig. A Márai Kultban 13-án folytatódik a Spektákulumi Társaság művészeti-filozófiai büféestjei, az ODOO szervezésében pedig elkészítheted saját zero waste ülőkédet a Te sámlid című workshopon 14-én. Egy valódi búcsú hangulatát fogja vasárnap megidézni a 15. kerületi Kozák téren rendezett Májusi zsongás, ha pedig szeretnéd jobban megismerni a 22. kerület múltját, akkor csatlakozz a múltidéző családi naphoz a Magdolna Udvarban 14-én. Végül ha szívesen sétálnál ezernyi különleges növény között egy nyárba hajló tavaszi napon, estefelé pedig megnéznéd, ahogy egy akusztikus koncert kíséretében lenyugszik a nap a hatalmas, több mint 100 éves fák mögött, akkor 14-én a Budai Arborétumban megrendezett Arbor Feszten a helyed! 

Gyere el a programokra, ünnepeljük együtt a művészetet, a kultúrát! Találkozzunk a Budapesti Tavaszi Fesztivál fináléján!