Anyák menekítik gyermekeiket egy új tűzfalfestményen Erzsébetvárosban

Ha a 3 Michelin csillag azt jelenti, hogy azért az étteremért már konkrétan útra kelni is érdemes, akkor a budapesti belváros tűzfalai simán megérnek 3 csillagot. A street art univerzumában mindenképp, még akkor is, ha ezúttal háború elől menekülő anyák adták az új mű apropóját.

Csapó Ádám írása és fotói

Az üzenet

Egyre több köztéri művészeti alkotás lép túl saját keretein és reagál a jelen valamely eseményére – elég csak Kolodko Putyinos hajójára gondolnunk. Most egy nagyobb léptékű mű jelent meg a városban. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a megbízásából, a Menekültek világnapja alkalmából, a Neopaint 6 napos munkájának eredményeként, gyermekükkel menekülő anyákat mutató falfestmény jelent meg a Klauzál utcában. Kivételesen tehát nem egy csúnya tűzfal színessé tétele volt a cél, nincs vidám összekacsintás, van viszont egyetemes üzenet, ami téren és időn át szól helyiekhez és turistákhoz egyaránt.

A fotó

Egy fotóriporter, Balla Zsolt fotója ihlette a festményt. A fotó Tiszabecsnél készült, pár nappal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, a falfestmény azonban nem ennyire specifikus. “Akárhonnan jönnek is, támogassuk a menekülteket! – szól az üzenet, és tény, ami Ukrajnában történik az tragédia. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról, hogy a világ más részein is ezrek és milliók kénytelen elhagyni szülőhelyüket, lakókörnyezetüket! Veszélyekkel dacolva vándorolnak családtagjaikkal ebben a pillanatban is, amikor ezt olvasod. Nem csak földrajzi értelemben értendő az üzenet, hanem időben is. Ez nem egy egyszeri dolog: a jövőben is segítenünk kell annak, aki erre rászorul.

A galamb

A falfestményt tervét adó grafikát Brunszkó ‘Nikon’ László álmodta meg, az eredeti fotóhoz képest optimistább látásmóddal, hiszen a falfestmény a béke reményét hordozza egy fehér galamb képében. Legyen béke, ahová menekülnek? Legyen béke ott, ahonnan jönnek? Legyen béke mindenhol!