Hova vidd közlekedésmániás gyereked?

Ahogy egy újszülöttnek minden vicc új, úgy egy gyereknek minden közlekedési eszköz egy csoda, pláne, ha egész életében autóval cipelték a fenekét az iskolába és a Balatonra. Valószínűleg ezért állnak meg a gyerekek váratlanul, ha kukáskocsit vagy helikoptert látnak.

Csapó Ádám írása

Repülőtér

Az amerikai filmekben látottakkal ellentétben nem kell drágán repülőjegyet venni, hogy az ember átrohanhasson egy reptéren. Van külön kilátóterasz, ahonnan a felszálló és leszálló gépekben lehet gyönyörködni. A nagy nézegetésbe ügyesen be lehet csempészni egy kis tanulást is, a repülőgépek farokrészén lévő zászlókat talán így lehet a legjátékosabban országokhoz kötni.

Markológép

Egy építkezés egy gyereknek játszótér. Nyüzsögnek a gépek, dömperek borítják le terhüket nagy robajjal, daruk emelnek az égbe több tonnás építőanyagot. A legnagyobb kedvenc mégis a markoló, ami tud lepakolni, felpakolni, lánctalpakon haladni, megfordulni a tengelye körül, és ha szükség van rá, mindezt egyszerre is. Érthető, hogy miért ilyen népszerű

Hova vidd közlekedésmániás gyereked?
Fotó: Soós Bertalan

Léghajó

A Városligetben most van lehetőség arra, hogy madártávlatból mutassuk meg Budapestet, mintegy 150 méter magasból. Levegőben lenni egyszerre félelmetes és izgalmas egy gyereknek. A ballonozás nem a tömegközlekedés része, ezért az élmény exkluzivitása garantált. Ez kivételesen az a program, ahol a szülő is jól érezheti magát, miközben úgy csinál, mintha a gyerek kedvéért lenne az egész.

Nosztalgia villamos

Villamosok mindenfelé vannak Budapesten, ezért minden gyereknek van elképzelése, hogy milyen utazni rajtuk. A nosztalgia villamos azért buli, mert ugyan ez is villamos néven fut, mégis más szolgáltatásokat nyújt vagy éppen nem nyújt. Más a színe, a hangja, az ajtaja, másképp kell felszállni is. Bent a legtöbb dolog fából van, egy gyerek könnyen gondolhatja, hogy nem is baj, hogy már nem kell ilyennel utazni, mert minden, ami modern, az sokkal jobb. Kicsi még.

Hova vidd közlekedésmániás gyereked?
Fotó: Bódis Krisztián

Kukáskocsi

Lássuk be, hogy némi misztérium azért körbelengi a kukásautó népszerűségét, az okok talán a részletekben keresendők. Először is, tud villogni, mint egy rendőrautó. Kinyílik a hátulja és egy emelő az autó hasába önti a szemetet, ez mindig nagy robajjal jár. A legizgalmasabb viszont, hogy lehet vele olyat csinálni, ami minden más járműnél tilos. Akik kukáskocsin dolgoznak, azok fel-lepattannak a lassan mozgó járműről vagy pedig egy kis lépőkén utaznak, az autón kívül. Ki ne akarná ezt kipróbálni?

Trolibusz

A troli azért érdekes, mert olyan busz, ami árammal megy. Az izgalom az áramszedő felengedésével kezdődik, ez jó vizuális megerősítés arra, hogy mégis hogy kerül áram a buszba. Ha ez nem lenne elég, akkor előre lehet menni a vezető mellé és lehet nézni a műszerfalat és hogy a trolivezetők is integetnek-e egymásnak.

Hova vidd közlekedésmániás gyereked?
Fotó: Bódis Krisztián

Mentőautó

Behelyettesíthető tűzoltóautóval is. Rendőrautóval nem, mert abban bűnözőket visznek. A megkülönböztető jelzésnek megvan az a gyerekek által is könnyen felfogható értelme, hogy azért van, hogy egy csomó szabályt ne kelljen betartani. Ha szirénázunk, akkor átmehetünk a piros lámpán is, amiről pedig tudjuk, hogy tilos. A “nem szabad” nagy úr egy gyerek életében, úgyhogy nagyon tudják értékelni, amikor mégis.

Hajó

A hajóban az az érdekes, hogy ugyanúgy közlekedési eszköznek számít, mint a többi, mégis teljesen más élmény utazni rajta. Vízen megy, tehát ott van egy kis tompa, bújkáló félelem, hogy el tud süllyedni. Nem fog, de a gyermeki fantázia másképp működik. A kikötés és a kikötést megelőző, méhtánchoz hasonlító forgolódás külön élmény, amit más járműtől nem lehet megkapni.

Hova vidd közlekedésmániás gyereked?
Fotó: Bódis Krisztián

Közlekedési Múzeum

Ha rossz idő van vagy egyszerre akarjuk learatni a nosztalgiás, gőzmozdonyos, tűzoltóautós babérokat, akkor a Közlekedési Múzeum szuper opció. Itt több órát is el lehet tölteni, igaz, ezek a járművek már nem mozognak, nem adnak hangot. Ez egy kompromisszumos helyszín, viszont olyasmit ajánl, amit a városi forgatagban biztos nem lehet látni.

Lovaskocsi

Ezt magyarázni kell? Ló van benne és lehet neki ilyeneket mondani, hogy hőő. Egyre ritkábban látni, nehéz rá feljutni, de ha sikerül, a szülő egy vigyorgó, lószagú gyerekkel lesz gazdagabb nap végére.

Hova vidd közlekedésmániás gyereked?
Fotó: Soós Bertalan

+1 Kennedy Űrközpont

Ötlet haladóknak. Ennél klasszabb helyre nem nagyon lehet vinni a közlekedési eszközökért rajongó gyerekeket. Nyugodtan használjuk őket alibinek és élvezzük mi is! Ami még ettől is menőbb lesz, azt űrturizmusnak hívják. Erre nem a közeljövőben kell számítani, egy átlag magyar gyerek számára ez egyelőre elérhetetlen.