Hűsít és felpörget – 8+1 jéghideg és extrém kávés italt kóstoltunk Budapesten

Ezen a nyáron most jött el az idő, hogy mélyebben ássuk bele magunkat a hideg kávéitalok világába, sűrű fésűvel estünk neki a városnak, hogy a legfurcsább vagy legfinomabb jegeskávé-variánsokat ajánlhassuk nektek. Listánk nem sorrend és nem kizárólagos, kreatív népnek tartjuk magunkat, ennek megfelelően akár többen is előállhatnak ugyanazzal, ugyanakkor. Érdemes nyitott szemmel járni, erre akartuk felhívni a figyelmet.

Csapó Ádám írása és fotói

Espresso Softice

Újabb csavarás a kávés-jeges-fagyis Bermuda-háromszögön, hogy újra életet leheljenek a Magyarországon komoly hagyományokkal rendelkező csavart fagyi világába. Ez a változat teljes tejből és espresso-ból készül, amit egy fagyigép adagol egy pohárba. Szórásként nem fahéj vagy kakaó kerül rá, hanem kávéőrlemény, ami egyértelműen a kávé felé billenti a fagyi édessége és a kávé fanyarsága között fennálló feszültséget. Ez a kombó egyébként kérhető affogato-ként is, tehát egy már elkészült espresso-ra kapjuk meg az espresso-s fagyit és arra még őrleményt is. Ehhez azért nagyon kávésnak kell lenni!

Ahol mi kóstoltuk: Espresso Embassy

Hűsít és felpörget – 8+1 jéghideg és extrém kávés italt kóstoltunk Budapesten

Jeges koffucha avagy kombuchával fermentált kávé

A kombucha jótékony hatásai a magyarok előtt sem ismeretlenek, több kombucha-hullám söpört már végig az országon. Amikor elfogyott a tamagotchi, akkor sokan nagy, döglött medúza-szerű gombákat kezdtek befőttes üvegekbe tömködni, megetették cukrosvízzel és várták a csodát. Nemhiába. A lény (ami egyébként nem gomba) a fortyogó indulataival egészséges löttyé változtatta az üveg tartalmát. Ez a múlt, de most 2022 van, nyilván meg kellett újítani a műfajt. A mai kombucha nem-gomba batch brew-n úszik és cukor hatására ugyanúgy viselkedik, mintha teában vagy vízben lenne. Az eredmény minimum érdekes. Kóstolási tapasztalat kérdése, hogy mikor tudjuk szétválasztani az erjedt, savanykás ízt az eredeti kávétól, a fermentálás olyan erősen dominál a kávéban (a kóstolás napján egy Bolívián), de az egészségért mindent!

Ahol mi kóstoltuk: Kelet Kávézó és Galéria

Hűsít és felpörget – 8+1 jéghideg és extrém kávés italt kóstoltunk Budapesten

Grapefruit espresso

Pár nyaranként felüti a fejét Budapesten a narancsos espresso, amit sokan valószínűleg még egy egyiptomi nyaralás alkalmával kóstoltak először. Azóta a hazai gasztro is kebelére ölelte és nyári frissítőként ajánlja azoknak, akik megunták a sima kávé ízét. Ezt nem döntötte be az újhullámos kávéforradalom sem, az egy másik kérdés, hogy egy izgalmasabb specialty espresso-t fel akarsz-e ütni egy kis narancslével. Vagy valami mással? Picit csavartak az ügyön, ebben az esetben a narancs helyett egy másik citrusféle, a grapefruit jött a képbe. Brazil kávéval elegyítve és sok jégre öntve. Fanyar és keserű egyszerre, de ezek szépen megférnek a kávé mellett, sok jégen pláne. Üdítő ötlet!

Ahol mi kóstoltuk: Ecocafe

Hűsít és felpörget – 8+1 jéghideg és extrém kávés italt kóstoltunk Budapesten

Dirty Iced Matcha Latte

A matcha frissen nyírt fű illatát és zöldes egészség-ízét mindannyian imádjuk, és úgy látjuk, hogy más kávézókat sem ijeszt el az, hogy különböző kávés italok alapjául válasszák. Viszont ettől ez még nem lesz kávés ital, így nem is kerülhetne rá a listánkra, de találtunk belőle olyan verziót, ami a tetejére kap egy dél-amerikai espresso-t is. A színvilágával egyértelműen megkülönbözteti magát minden mástól, és kóstolásra is vannak még élményötletei. Ha nem rögtön keverjük fel, akkor külön-külön érezni lehet a kávé és a matcha ízét, ami talán egy kicsit érdekesebb is annál, mint amikor összekeverve már „csak” egy nagyon finom tejes matcha-ital izgalmát ajánlja, leheletnyi kávés finish-sel. A dirty csak művésznév egyébként, a MatcEsso’ Latte nevet kapta a keresztségben. Pedig milyen jól hangzik az, hogy dörti.

Ahol mi kóstoltuk: Matcha Tsuki

Hűsít és felpörget – 8+1 jéghideg és extrém kávés italt kóstoltunk Budapesten

Aero Shot

Nem igazi shot, mert először is dupla espresso az alapja, erre jön víz és jég, amivel egy erős americano-t kapsz. Ezzel még nincs vége, az erős kávéd éppen próbálna lehűlni, ezen a ponton viszont a gőzölővel engednek bele forró levegőt, amivel felhabosodik az egész történet és végleg elveszti espresso jellegét. Könnyű habos cappuccino-ra hasonlít kívülről (pedig tej nincs benne), egyébként pedig lazább filterkávéra mutat az ízvilága, aminek a tetején forró hab ül, az alja viszont hideg a még olvadozó jégtől. Ez a kettősség kortyolásra jól reagál a szájban, ettől még magát az italt szép kihívás betenni a megfelelő fiókba.

Ahol mi kóstoltuk: Waycup Budapest

Hűsít és felpörget – 8+1 jéghideg és extrém kávés italt kóstoltunk Budapesten

Espresso Freddo

A görög tengerparti tavernák és napágyak kedvenc itala a frappé, ami a pofátlanul egyszerű receptje ellenére addiktív élménye lett sok magyarnak is. Kis adag kávégranulátum, kevés víz, habosító. Előtte persze mindig megkérdezik, hogy mennyi cukrot kérsz bele, és kis kanállal lapátolják, amíg nem szólsz, hogy elég. Ha tengerpart nincs is, autentikus görög frappé már elérhető a budapesti belvárosban is. Listánkra viszont ennél izgalmasabb dolgok kerültek, ilyen az espresso freddo is. Itt az espresso-t habosítják fel fakultatív cukor hozzáadásával, és ehhez adnak még annyi jeget, hogy mindenképp kitartson, amíg kiérünk vele a legközelebbi tengerpartra a belvárosból. Jó kis hűsítő, ami lebomló, matt fekete szívószállal tovább is tart.

Ahol mi kóstoltuk: Yasou

Hűsít és felpörget – 8+1 jéghideg és extrém kávés italt kóstoltunk Budapesten

Cold Brew Tonic

A cold brew tonic-on annyi a csavar, hogy a már mindenhol ismert espresso tonic mellett már cold brew-val is hozzáférhető az ital. Az espresso tonic ezerrel több helyen elérhető, mert ennek viszont létezik a lebutított, bármilyen kávé keverve a bármilyen tonic-kal változata. Ez nagy szabadság egy kávézónak, ami nulla befektetéssel akar trendet követni, de a cold brew tonic ehhez képest egy másik világ. A cold brew alapja ugye egy világos pörkölésű specialty kávé, a tonic is biztosan valami izgalmas/kézműves/ismeretlen márkájú tonic lesz, aminek a keveréke sok jéggel garantáltan egy pohár minőségi hűsölést jelent. Legalábbis amíg tart a 2-3dl.

Ahol mi kóstoltuk: Dorado Café

Hűsít és felpörget – 8+1 jéghideg és extrém kávés italt kóstoltunk Budapesten

High End Affogato

Egy gombóc – többnyire vanília – fagyira engednek egy espresso-t, ez az affogato. Kávés fagyi vagy fagyis kávé? Ez az arányokon múlik. Szerencsés esetben viszont ezt egy olasz fagyizóban lehet eldönteni, ahol a fagylalt eleve kitüntetett figyelemmel készül, és ha kávéjuk is van, az olaszok annak a minőségével sem fognak vacakolni. Az eredmény nem egyszerűen egy jegeskávé, amiben fagyi is van, olyat bárhol találni. Ha a pokolian jó minőségű, és espresso-nál nagyobb kávé-ba te választhatszt fagyit, abból olyan szinergia lesz, ami próbára teszi a szókincsedet, bármilyen isteni kávés élményekhez vagy is szokva.

Ahol mi kóstoltuk: Giandó Ice Cream Shop

Hűsít és felpörget – 8+1 jéghideg és extrém kávés italt kóstoltunk Budapesten

+1

Cascara Fizz

Igen, ez egy csalás, mert ez úgy kávés ital, hogy sosem látott kávébabot. A kávécseresznye húsából készült teából álmodtak most egy nyári verziót, ami nem állt meg ott, hogy ráborították egy pohár jégre. Került mellé lime és fel van húzva kicsit szódával, de ez egyáltalán nem téríti le az italt a cascara élményről. Akinek elege van az ice tea-nek csúfolt cukros üdítőkből, annak javasoljuk, hogy ebbe az irányba kormányozza a figyelmét. Ez egy kávéval közeli rokonságban álló jeges tea, ami egy gyorsuló autóból, első ránézésre cold brew-nak is tűnhet, de a pohárban kedélyesen lebegő lime szeletek valami másra utalnak.

Ahol mi kóstoltuk: Flow Specialty Coffee Bar & Bistro

Hűsít és felpörget – 8+1 jéghideg és extrém kávés italt kóstoltunk Budapesten