Nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színházban – programajánló

Opera, musical, koncert, színház, cigányzene, jazz és gyerekprogramok – az idei nyáron számos szuper programot kínál a Margitszigeti Szabadtéri Dzínház. Most ebből szemezgettünk.

Carmina Burana a Maribor Balettel – 2022. július 01. 20:00

Két kultikus darabot láthat a közönség a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttesének karizmatikus táncosaival, Edward Clug, román koreográfus modern adaptációjában.

Nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színházban – programajánló
Maribor Balett

A táncművészetben a Carmina Burana számos feldolgozását láthattuk már, de ez a nagyszabású táncprojekt harminc csodálatos táncossal, Marko Japlj díszletében lélegzetelállító vizualitást kínál. Edward Clug, koreográfiája a kör fogalmán alapuló kompozíció szerkezetét követi, amely az örömből, keserűségből, aggodalomból és reményből álló létezési ciklust testesíti meg, a sors nagy kerekét, amely feltartóztathatatlanul megfordul. A koreográfus elsősorban a mozgás olyan spontán impulzusait kereste, melyek a zenei folyamat kibontakozása közben megszólítják a nézőt, és észrevétlenül bevonják őt ebbe a folyamatosan hömpölygő életkörforgásba.

A Tavaszi áldozat kétségkívül a 20. század ikonikus remekműve. Nemcsak Stravinsky zeneszerzői életművében jelent fordulatot, de a zenetörténetben is. A legenda egy szűz rituális feláldozásáról szól, akinek addig kell táncolnia, míg holtan nem esik össze, hogy a Föld megőrizze termékenységét, és a közösség visszanyerje a pogány Tavaszisten jóindulatát. A darab minden mozzanata a tavasz újbóli eljövetelére fókuszál.

Tosca opera – 2022. július 08. és július 10. 20:00

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad 2022-es Tosca produkciója igazi csemegének ígérkezik, hiszen Cavaradossi szerepére a világhírű tenort Francesco Melit sikerült megnyerni. A La Scala, a Metropolitan és a Covent Garden sztárja először lép fel Budapesten. Toscaként, a szerep egyik legavatottabb formálója, a Kossuth-díjas Sümegi Eszter lép a közönség elé. Scarpia szerepében Kálmándy Mihályt hallhatjuk. Vezényel Kesselyák Gergely továbbá közreműködik a Magyar Állami Operaház zenekara és kórusa.

Nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színházban – programajánló
A Tosca az egyik legszebb mű az opera történetében.

Lebilincselően izgalmas alkotás a szeretetről, harcról és féltékenységről. A közönség számára a szenvedélyek izzásán felfutó katarzis, az énekeseknek művészi kiteljesedés. Az egyes karakterek a legnagyobb világsztárok szerepálmai, hisz tökéletes énekesi és színészi alakítást igényelnek. A történet középpontjában egy olyan nő áll, aki a szerelméért feláldozza önmagát, bosszút állva az őt ért igazságtalanságokért és hazugságokért. Megmutatja, hogy a szerelem erejével hogyan tud egy nő hű maradni önmagához és ahhoz, amiben mindenekfelett hisz.

Elisabeth musical – 2022. július 22. és július 23. 20:00

Michael Kunze és Sylvester Levay kiemelkedően népszerű musicalje az Elisabeth debütál nyáron Budapesten, kizárólag a Margitszigeti Szabadtéri Színházban. Szente Vajk rendezi a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és a Margitszigeti Színház közös szabadtéri bemutatóját. A nagyszabású showban a Halál lép elő főszereplővé, akinek alakját a valódi Sisi által írt versek ihlették meg. A darabban Elisabeth alakját Polyák Lilla lenyűgöző érzékenységgel alakítja, így valódi csoda születik a színpadon. A további szereplők: Bori Réka, Orth Péter, Koltai-Nagy Balázs, Serbán Attila, Kovács Gyopár és Szemenyei János.

Nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színházban – programajánló

Prímás parádé a 100 Tagú Cigányzenekarral – 2022. július 3. 20:00

A világ legnagyobb cigányzenekara 35 éves jubileumi koncertjén július 3-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon emléket állít Berki Lászlónak, a zenekar alapító művészeti igazgatójának.

Nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színházban – programajánló
A 100 Tagú Cigányzenekar

Székelyföldről, a Sepsiszentgyörgyi Liceum hallgatói: Furus Ábel hegedűs és Kádár Balázs klarinétos; a Felvidékről, Eperjesről Samino Bandy hegedűs, a Vajdaságból, Szabadkáról Kurina Gusztáv hegedűművész csatlakozik a zenekarhoz. A 100 Tagú „saját nevelésű”, fiatal hegedűs tehetsége, a 13 éves Bujka Leonardo is színre lép, és nem utolsó sorban, a júliusban itthon szabadságát töltő, a világ híres színpadain már hatalmas sikereiről ismert, kiváló virtuóz magyar hegedűművész, Lendvay József is fellép az ünnepi koncerten a 35 éves 100 fővel fellépő, a világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekarral. A főprímás: Lendvay Csócsi József lesz.  

Cotton Club Singers – ABBA-JAZZ SHOW – 2022. július 13. 20:00

A Cotton Club Singers 2022-ben, 15 év szünet után, feléleszti a legsikeresebb koncertshow-ját, az ABBA-JAZZ-t. A koncerten fellép a zenekar öt legmeghatározóbb énekese: Zsédenyi Adrienn, Kozma Orsolya, Szűcs Gabriella, Fehér Gábor és László Boldizsár. A koncertet az együttes egykori, ám ma is méltán elismert 11 fős zenekara kíséri majd. A show ledfalra komponált egyedi látványvilágát az ABBA együttes zenéjének és a mai kor sokszínűségének az izgalmas elegye adja majd. Az esemény egyediségét tovább fokozza, hogy a csapat 2022-ben nyilvános koncerten Budapesten csak ezen az estén lesz látható.

Nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színházban – programajánló
Zsédenyi Adrienn, Kozma Orsolya, Szűcs Gabriella, Fehér Gábor és László Boldizsár

Pink Martini koncert – 2022. július 15. 20:00

Több tucatnyi zenész és dalok több mint 25 nyelven – ez a Pink Martini többnyelvű repertoárjának mérlege, melyeket a világ legnagyobb zenei színpadjain adtak elő szimfonikus zenekarokkal Európában, Ázsiában, Görögországban, Törökországban, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, Ausztráliában, Új-Zélandon, valamint Észak- és Dél-Amerikában. A klasszikus, jazz és pop műfajait vegyítő, a világ minden tájáról származó zenei elemeket ötvöző amerikai Pink Martini együttest Thomas Lauderdale alapította, később csatlakozott hozzá egy volt harvardi osztálytársa China Forbes. Közösen kezdtek dalokat írni. „Je ne veux pas travailler” vagy “Nem akarok dolgozni” – ez volt a címe az első slágerüknek, ami azonnal nagy siker lett. A Pink Martini európai debütálására az 1997-es Cannes-i Filmfesztiválon került sor.

Nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színházban – programajánló
Pink Martini

Dés László koncert – Így öten! 2022. július 28. 20:00

Igazi, nagy meglepetés koncerttel készül Dés László 2022 nyarán a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az új produkció a Margitszigeten debütál, ahol új négyes mutatkozik be. A négy művész, aki emeli az est fényét ezúttal Básti Juli, Für Anikó, Mácsai Pál és Nagy Ervin lesznek.

A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, zeneszerző már több évtizede a magyar zenei élet ikonja, neve fogalommá vált. Sikeres, tartalmas, sokszínű életmű van mögötte, máig tartó aktív szerzői és előadói jelenléttel. Ő az, aki dzsesszmuzsikusként át tudta törni a műfaji határokat, és sosem feledve, egyben felhasználva annak értékeit, a dallamok világában is maradandót tudott alkotni.

Nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színházban – programajánló
Így öten!

Filmzenéiből és más dalaiból nagy slágerek születtek, mint a „Nagy utazás”, a „Szerelem első vérig” vagy a „Vigyázz rám” és az „Olyan szépek voltunk”; de ugyanezt elmondhatjuk musicaljeiről is a Valahol Európában, a Dzsungel könyve vagy épp a legutóbbi Pál utcai fiúk kapcsán, amelyek dalai közül is számos felkerült a rádiók játszási listáira.

Magna Cum Laude – 2022. július 30. 20:00

Minden állomás, Átkozott nők, Színezd újra, Túl későn, Visszhang, Főnököm, Pálinka dal, Vidéki sanzon, vagy a Köszönet, hogy csak néhányat említsünk a zenekar megannyi sikerdala közül.

A Magna Cum Laude rengeteg küzdelem, tagcsere, nagylemez, számos klip és koncertek százai nyomán jutott el a Mező Misi, Szabó Tibi, Kara Misa alkotta, máig eredeti formáció gyulai próbaterméből, hogy a nagyszínpadok kiemelt attrakciója legyen. Lesták Marci billentyűssel és Török Máté dobossal kiegészülve a zenekar ma egyben a mély tartalmú, elgondolkodtató dalok előadója és a ház oldalát is valóban kirúgó fiatalos, lendületes közönség-kedvenc buli-banda.

Nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színházban – programajánló
Magna Cum Laude

A Magna Cum Laude vendége ezen az estén Karácsony János James lesz, akivel, a két évtizedes jubileum alkalmából készült Gyulai Húszfeldolgozó című kiadványon szereplő feldolgozáson kívül, további meglepéssel kedveskednek a rajongóknak.

GYEREKPROGRAM – ingyenes

Ezen a nyáron is sokszínű gyerekprogramokkal várja a Margitszigeti Szabadtéri Színház a legkisebbeket! Minden hétvégén, szombaton és vasárnap délelőttönként egészen augusztus végéig ingyenes koncerteket és bábszínházi előadásokat tekinthetnek meg a kisgyermekek és családtagjaik. Sok-sok együttes és társulat szórakoztatja a kicsiket, többek között: a Maszk Bábszínház, a Magyar Népmese Színház, a Szekér Színház, az Aranyalma Páros és az Aranygyapjú Társulat. Szombatonként az Interaktív Meseszínpadon, vasárnaponként pedig a Szent Margit kolostor-romoknál találhatók a gyerekprogramok.

Nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színházban – programajánló

Ingyenes bábelőadások és egyéb gyerekprogramok