Pataki Ági: A produceri felelősségre meg kell érni!

Filmek szereplője – mert szerinte ő nem színész. Csodaszép modell. Budapesti utcaképi elem – nélküle évtizedekig nem létezhetett a Kálvin tér. Üzletasszony, hiszen sok-sok évig boltja volt a Váci utcában. Balázs Béla díjas filmproducer. Hosszú évekig segítette kiváló filmek létrejöttét. Üvegtigris, Fehér tenyér, Delta, Egy nap… hosszú a lista. Közben újra csodaszép modell. Most pedig – ameddig nem készíthet filmeket, gyorsan kifejlesztett társaival egy szépség és egészség termékcsaládot.

A Budapest Te+Én műsorvezető párosa – Veress Dóri és Gellért GáborPataki Ágival beszélgetett.

Pataki Ági: A produceri felelősségre meg kell érni!
Pataki Ági

A producerségről, rendezésről elég karakteres véleménye van…

Olyan producert nem nagyon ismerek, aki a semmiből lett producer. De olyan rendezőt már ismerek, aki a semmiből több száz millió forintot kapott. Bár most már producert is ismerek ilyet. A rendezés felé vezet egy út. Még ha tehetséges is valaki, el kell készülnie azoknak a kisfilmeknek, vizsgafilmeknek, szükségesek a kútba esett, meg nem valósult filmtervek is, hogy egyszer felelősséggel rá lehessen bízni pár száz millió forintot.

Milyen filmeknek kell Magyarországon készülnie?

Nem gondolom azt, hogy egy Hunyady vagy Petőfi filmnek nem kell megszületnie. De mellette hagyni kéne azokat az alkotókat is dolgozni, akik már bizonyítottak, és a műveiket várják a világban.

Pataki Ági: A produceri felelősségre meg kell érni!
Pataki Ági

Mostanában nem nyernek Kovács Gábor és Pataki Ági filmtervei…

El vagyunk keseredve, mert munkát és pénzt tettünk ebbe a szakmába. Így működésképtelenné válunk szép lassan. De nem adjuk fel. Vannak projektjeink, amelyekkel pályázunk, és reménykedünk, hogy megfordul ez a trend. De úgy kell felfogni az életet, hogy ha valami nem megy, akkor kell valami mást keresni. Itt nem is rólunk van szó, hanem az alkotókról. Ők ezt tanulták, ehhez értenek, erről szól az életük. Hova menjenek, mit kezdjenek magukkal?

Nagy álom a Sziget Fesztiválról való film elkészítése…

Régi vágyunk, most is pályázunk érte. Persze hatalmas háttérmunkát igényel. Megszerezni a régi felvételek jogait, az archívokat. Gondolkodunk azon, hogy amatőr filmeket keresünk. Ezt nem adjuk fel. Egyébként a film Kovács Gábor ötlete volt, az ötletet pedig maga a Covid szülte. Az első év, amikor nem lehetett Sziget. Úgy éreztük, itt az alkalom, hogy megfogalmazzuk, mit jelentett a Sziget. Nekünk nagyon sokat. Mi Gáborral a Sziget Fesztiválok legtöbb napján kint voltunk. Amikor 2020-ban elkezdődött volna a Sziget, Gerendai Károllyal készítettünk a kihalt Hajógyári Szigeten egy interjút.

Podcast – hallgasd meg!

Amiről még szó esik:

  • Pataki Ági könyvéről
  • Hogyan lett Ági Fabulon lány?
  • Kik voltak a modellek között ügynökök?
  • Mit keres Pataki Ági az egészség és szépségiparban?