Filmajánló – A Karantén Zóna

Filmajánló – A Karantén Zóna

Mindannyian találkoztunk a vírus és az azt követő intézkedések miatti bezárkózással, amit ismertebb nevén karanténnak neveztünk. Már nem élünk benne, nem is beszélünk róla, de nagyon jól emlékszünk rá. Volt bármi jó benne? Így utólag egyértelműen. Voltak vicces részei? Talán. Mindenkinek megvan a saját története, de egymás lakásába csak kis kameraképeken láttunk be. Azt viszont nem tudtuk, hogy mi történt az idegenek millióinak zárt ajtaja mögött. Eddig.

Csapó Ádám írása

Budapesten többszázezer lakás van, statisztikailag kell, hogy legyen pár, amiben megmagyarázhatatlan dolgok is történtek. Olyanok, amikre nincs és nem is lesz épeszű magyarázat. A Karantén Zónában ezekre a miértekre vagy hogyanokra nem is kapunk válaszokat, de ez a szkeccsfilm szerencsére szikrányi hiányérzetet sem hagy bennünk. Nem a válaszok miatt érdekes ugyanis. Sőt, nem is érdekes, inkább vicces és groteszk. Vicces a szituációk miatt, amikben magunkra ismerünk és teljesen abszurd azok miatt, amikben pedig nem.

Kulissza

A film készítői maguk is a karantén elszenvedői, a bezártságban születtek meg a forgatókönyvek. Csatlakoztak hozzájuk más dologtalanított filmesek, családtagok, barátok és pár ismertebb név is. 5 minitörténet készült így, mind ismerős panelekből építkezik. A bezártság a kiindulópontjuk, az állandóság monotonitása a hajtóerejük, a végkifejlet pedig mindig valami meglepő, amit kár lenne itt pár szóban elspoilerezni. A karantén egyébként csak mellékszereplő vagy legjobb esetben katalizátora a budapesti hétköznapoknak, Müller Cecília hangja a televízióból pedig csak időhatározó, mém és geg egyben. Kelet-Európa lehelete minden dialógon érezhető, a nulladik másodperctől robogunk a vég felé – legyen az bármilyen előjelű. Ez elkerülhetetlennek tűnik a vírus és a karantén nélkül is.

Eltéphetetlen fénykép

Úgy tűnhet, hogy ez az utolsó pillanat, amikor egy az erről az időszakról szóló film még nézőkre találhat. Tévedés. Ezek a gyötrő, szűrőmentes polaroid képek, amik a közelmúltról készültek tökéletesen értelmezhetőek a jelenünkben is, a hőségben és az egekig robbanó inflációban. A Karantén Zóna olyan hangulati elemekkel dolgozik, hogy semmiféle nehézségbe nem ütközik a jövő nyomorának ígéretét is belelátni. Sok boldogságot!

A film imdb oldala itt.

Egyéb info, Így készült videók és podcast az alkotókkal itt.