Mi lesz veletek, budapesti neonreklámok? – most szavazhatsz a megmentésükre

Neonfalon állítanák ki a retró fényreklámokat – szavazz a megmentésükre a Közösségi költégvetésen!

A városi utcaképnek, és Budapest történetének egyik izgalmas, és mai napig autentikus szelete a megmaradt, régi neonreklámok látványa. Egykor éjjelente is fényárban úsztak a főbb útvonalak, a Patyolat, Csemege, Orion feliratok, valamint rég letűnt nagyvállalatok, eszpresszók szignói mára kialudtak és rohamtempóban tűnnek is el, de van, ami még menthető!

Mi lesz veletek, budapesti neonreklámok? – most szavazhatsz a megmentésükre
Fotók: Fortepan/FŐFOTÓ

Vannak, akik az emlékeik miatt kedvelik őket, mások a dizájn miatt szerelmesedtek bele a stílusukba. 2021-ben polgári kezdeményezésbe fogott pár lelkes neonmentő – Racskó Tamás és Patkós Luca – hogy elegendő szavazatot összegyűjtve nekiláthassanak a fővárossal közösen a neonmető program kidolgozásának. A petíció meg is kapta a szükséges szavazatszámot, így több alkalommal is leülhettek a fővárossal tárgyalni a budapesti neonok megmentése érdekében. Ennek eredményeként bekerült a projekt a 2022-es közösségi költségvetés pályázatai közé is, úgyhogy szavazásra fel, segítsen mindenki egy gombnyomással a még megmaradt csodaszép retró fényreklámokon. 

Mi lesz veletek, budapesti neonreklámok? – most szavazhatsz a megmentésükre
Fotó: Cső! Budapestneon

A Neonfal ötletét a Nyitott Budapest/ kis ötletek közt találjátok. A projekt célja, hogy az ikonikus budapesti neonreklámok mindenki számára hosszú távon megtekinthetőek legyenek, ráadásul működő formában. A leszerelt, összegyűjtött reklámok felújítás után felkerülnének egy tűzfalra, ahol helyeik és turisták is felkereshetnék őket. 

Amúgy is érdemes végigböngészni a Közösségi költségvetés újabb projektjeit, mert nagyon sok fontos ötlet gyűlt össze idén is, amik megvalósulásáról a városlakók dönthetnek.