Kategória: Fókuszban

Kánikula, szünidő, Budapest –TOP 10 nyári program, amit kár lenne kihagyni

Nyakunkon nyár és vele a kánikula. Mit csináljunk Budapesten, hol keressünk enyhülést, ha a kötelességeink a városban tartanak? Top 10 nyári, hűsítő programötlet.

A nyarakért valaki vagy rajong, és egész évben ezt a pár hónapot várja, fagyival, stranddal, langymeleg estékkel… másnak meg nem lehet itt elég gyorsan az ősz. Ők inkább kattintsanak is el a cikkről, mert most összeszedtük, mi az a 10 (szinte mind hűsítő) dolog a nyárban amit imádunk, és minden évben alig várunk. 

1. Hűsítő csobbanás

Budapest egyik legjobb adottsága a sok-sok strand, gyógyfürdő és uszoda, ahol a legnagyobb kánikulában is lehűthetjük magunkat. Ilyen időben legkellemesebbek a nagy zöld parkkal rendelkező strandok, mint a csepeli, a csillaghegyi, a Dagály, a Külker Park, a legendás Palatinus vagy éppen a pünkösdfürdői strand. Ha pedig a természetes vizek hívei vagyunk a Lupa mellett vár a Kopaszi-gátnál lévő SHO Beach és hamarosan nyit a rómain a Duna-strand is. 

Kánikula, szünidő, Budapest –TOP 10 nyári program, amit kár lenne kihagyni
Fotó: Bódis Krisztián

2. Duna-parti csillezés

A nyári délutánokon, estéken a víz mellett ücsörgés is sokkal elviselhetőbbé teszi ezeknek a napoknak a klímáját. A budapesti Duna-szakasz telis tele van jobbnál jobb helyekkel, mint a részben árnyas-erdős csepeli Kolonics-sétány, az Árasztó-part Újbudán, a pesterzsébeti frissen kialakított sétges-vendéglátós szakasz vagy a fröccsözős Római-part, Népsziget és Kopaszi-gát. De még a belvárosi szakaszon is este sokkal kellemesebb a víz közelben lenni, nem igaz?

3. Múzeumjárás

Igen, a legtöbb múzeumban van légkondi, nyáron ez sem elhanyagolható szempont. Ha eddig halogattad, vedd meg most a jegyed előre a Bosch-kiállításra a Szépművészeti Múzeumba, hogy elkerüld a sorban állást. Még nyitva van a Nemzeti Galériában mesés Art Décó tárlat is, a korszak és a magyar plakátművészet szerelmeseinek kihagyhatatlan. Újra nyitva a Közlekedési Múzeum Északi Járműjavítója is, és tárt kapukkal vár mindenkit a frissen megnyílt  Néprajzi Múzeum és az Építészeti Múzeum is a Walter Rózsi villában

Kánikula, szünidő, Budapest –TOP 10 nyári program, amit kár lenne kihagyni
Fotó: Szépművészeti Múzeum

4. Fagyizás 

Mi lehet jobb hűsítő jutalom ebben a tikkasztó hőségben, mint pár gombócnyi boldogság… Az utóbbi években Budapestet teljesen átalakította a fagyiforradalom, így szerencsére rengeteg olyan hely közül tudunk választani, ahol finom, minőségi alapanyagokból készült fagylaltokat lehet kapni. Van olasz, mentes, csavaros, gombócos, spatulás, pálcikás, mindenki megtalálja a szájízének és ízlésének megfelelőt. A kérdés csak az, hogy meg tudunk-e állni egy-két-három gombóc után…

5. Esti film a kertmoziban

Estefelé, ahogy kicsit hűl a levegő és sötétedik már az ég is, életre kelnek a vetítővásznak a város sok-sok pontján– parkokban, udvarokban, Duna-parti helyeken, tetőteraszokon, vendéglőkben és kocsmákban is. Minden helynek megvan a maga hangulata, van, ahol régi klasszikusokat játszanak, máshol a magyar filmeké a főszerep, míg mások az igazi sikerfilmekre mentek rá. A kertmozik egyik bája, hogy ugyan nem a legfrissebb alkotásokat láthatjuk, cserébe sok olyan régi kedvencbe belefuthatunk, amit utoljára évtizedekkel ezleőtt adtak moziban. A másik meg a kényelmes nyugágyban vagy pokrócon lazulás és a kötetlenebb hangulat, kint, a szabad ég alatt.

Kánikula, szünidő, Budapest –TOP 10 nyári program, amit kár lenne kihagyni

6. Jeges, kávés ital a teraszon

Mi az az ital, ami egyszerre hűsít és fel is pörget? Mi van a vaníliafagyis jegeskávék világán túl? Ezen a nyáron most jött el az idő, hogy mélyebben ássuk bele magunkat a hideg kávéitalok világába, sűrű fésűvel estünk neki a városnak, hogy a legfurcsább vagy legfinomabb jegeskávé-variánsokat ajánlhassuk nektek. Így nemrég megszületett a toplistánk is, ahol helyeket is ajánlunk nektek, ahol kipróbálhatjátok az affogatótól a kombuchával fermentált kávéig az extrémitásokat.

Kánikula, szünidő, Budapest –TOP 10 nyári program, amit kár lenne kihagyni

7. Parkok, kertek árnya

Ebben a kánikulában napközben nagyjából mindenhol ugyanolyan elviselhetetlen létezni, azonban naplemente felé már kissé enyhül a hőség. Ilyenkor már kellemesebb kimozdulni is a parkokba, főleg ha ott kisebb-nagyobb vízfelület is van. Összeszedtük tavaly azokat a budapesti zöldterületeket is, ahol a tópart közelében tudunk ücsörögni enyhülést keresve, most is csak ajánlani tudjuk őket.  

8. Evezés, SUP túra a Dunán

A Dunát nem csak a partjairól élvezhetjük, de nyaranta rá is merészkedhetünk: vagy a klasszikus kajak-kenu bérlős helyeket felkeresve kerekedhetünk fel, vagy az egyre népszerűbb SUP túrák valamelyikével. Egészen rendhagyó élmény ilyen perspektívából látni a várost, akinek megvan a kellő vízbiztonsága, próbálja ki. Az odafigyelés mellett azt se feledjük, hogy a vízen extrán ér minket a nap, erre is készüljünk fel. 

Kánikula, szünidő, Budapest –TOP 10 nyári program, amit kár lenne kihagyni
Fotó: Bartha Dorka

9. Fesztiválozás, koncertezés

A nyár elengedhetetlen részei a fesztiválok és szabadtéri koncertek. A „nagyok” közül még hátra van a Sziget augusztusban és júliusban a Reflektor. De a különböző szabadtéri koncerthelyszínek – a Kobucitól a Budapest Parkon át A PONTOON hajóig, és az új helyre költözött Kertem és Düreren át – is egész nyáron át szuper programokkal jönnek.

Kánikula, szünidő, Budapest –TOP 10 nyári program, amit kár lenne kihagyni
Fotó: Soós Bertalan

10. Tűűűzijátééék

Van, akinek kihagyhatatlan a nyárzáró, augusztus 20-i esti tűzijáték, más meg menekül ilyenkor a hirtelen zsúfolttá váló belvárosból.  Személyes preferenciától függetlenül tagadhatatlan, hogy az esti színes fények és az ünnepi hangulat a budapesti nyár elengedhetetlen részei. A kedvencünk nekünk ilyenkor nem is a tűzijáték maga, hanem az élmény, hogy a város legtöbb útja meg van nyitva a gyalogosok előtt, és szabadon lehet mászkálni a rakpartokon, hidakon. 

Kiemelt borítókép: Soós Bertalan

Kapcsolódó tartalmak