TOP 20 FAGYIZÓ BUDAPESTEN – körbefagyiztuk a várost!

Tombol a nyár és tudjuk, hogy ebben a tikkasztó hőségben mindenki egy kis hűsítésre vágyik. Az utóbbi években Budapestet teljesen átalakította a fagyiforradalom, így szerencsére rengeteg olyan hely közül tudunk választani, ahol finom, minőségi alapanyagokból készült fagylaltokat lehet kapni. Cikkünkben összeszedtünk 20 fagyizót – nem csak a belvárosra koncentrálva – ahol biztosan nem fogsz csalódni, ha egy kis felfrissülésre vágynál, kezdve a krémes olasz fagyitól egészen az újhullámos hűsítő desszertekig.

Kapunics Gréta írása

OLASZ

KŐ FAGYI?

Kő fagyi? névvel nyitotta meg Biszku Ferenc és családja az azóta rendkívül közkedveltté vált fagylaltozót a Káli-medencében, Mindszentkállán. A kultikus fagyizó a fővárosiak nagy örömére Budapesten is elérhető lett, a Bartók Béla úton. Nagyjából ugyanarra a minőségi olasz fagylaltra, izgalmas ízvilágra, és szakértelemre számíthatunk, mint a balatoni kis fagyizóban. A fagylaltok a nem sok összetevős, ám annál ízgazdagabb olasz vonalat erősítik, amelynek csínját-bínját Ferenc olasz mesterektől leste el.
Igyekeznek kísérletezni olyan izgalmas kombinációkkal is, mint a tökmagos tejszín vagy az uborkafagyi mentával. Az alapanyagok egy része itt is Olaszországból érkezik, a gyümölcsök pedig hazai termesztésűek. A Bronte-i pisztácia és a mangó a Kő fagyi specialitása, amiért hosszú, tömött sorokban is hajlandóak várni a vásárlók. Mindemellett nagy a cukormentes választék, de találunk tejmentes-cukormentes csokit is a kínálatban.

1111, Budapest, Bartók Béla út 35.

KELL FAGYLALT?

A Kő fagyi? másik kistestvére a Kell fagylalt? a Déli pályaudvar mögötti Maros utcában húzódik meg, ahol szintén olyan csodás ízkombinációkkal találkozhatunk, mint a mindszentkálli vagy a Bartókon lévő egységben. Ilyen többek között a zseniális piemonti mogyoró, feketeribizli, maracuja, mangó, kesudió vagy a meggyes mascarpone. Természetes, erőteljes ízek, mindez extra kedves kiszolgálással, remek árakkal. Külön jó hír, hogy az összes gyümölcsfagyi tejmentes, így az érzékenyek is válogathatnak bőven kedvükre a mesés választékból.  
Szuper előnye a helynek, hogy egy csendes kis utcában húzódik meg, távol a városi forgatagtól, így az üzlet előtt bátran ücsöröghetünk majszolva a kedvenc fagyinkat.

1122 Budapest, Maros utca 17.

GIANDÓ GELATERIA

A pár hete nyílt olasz fagylaltozó a Haris közben az egyik legjobb dolog, ami fagyifronton történhetett a belvárosban. Az, hogy a nap közepén idelátogatva megpillantottuk a ’sold out’ táblát csak még jobban felkeltette az érdeklődésünket, így másnap ismét lelkesen szerencsét próbáltunk. És milyen jól tettük!
Elöljáróban csak annyit mondunk, hogy ha itt jártok, szánjatok rá időt, mert egyelőre még egy kicsit olaszos a káosz, de biztosak vagyunk benne, hogy ez még csak a frissen nyitásnak köszönhető. 🙂 – de meg is bocsátjuk nekik, mert a fagylaltjaik egyenesen a mennybe repítenek. 15 féle ízt találunk a pultban, amelyeket legjobban így tudnánk összefogóan jellemezni: ízgazdag, minőségi és extrán krémes. A fagyikat három méretben kérhetitek tölcsérben vagy pohárkában, de javasoljuk, hogy kis/közepes adagot kérjetek, mert tényleg nagyon intenzívek.

1052 Budapest, Haris köz 1.

GELATERIA POMO D’ORO

Gianni krémes fagylaltjai már az első nyalásnál azonnal elrepítenek Olaszországba. A klasszikus olasz fagyizó az V. kerület legkiválóbb fagylaltjait kínálja, szuper alapanyagokból és gondos szakértelemmel készítve, ezért sem csodálkozunk, hogy akármikor jövünk erre mindig kígyózó sorok fogadnak az üzlet előtt.
A méltán népszerű pisztácia és sós-karamell mellett olyan ízekkel is kísérleteznek, mint az Aperol, az oregánós paradicsom, vagy a proseccós ribizli. Szerencsére az étel intoleranciában szenvedőknek sem kell aggódniuk, mivel találunk a választékban cukor-, laktóz-, és gluténmetes opciókat is.

1051, Budapest, Arany János utca 12.

FRAGOLA

A város több pontján is találunk Fragolát, így nem muszáj kompromisszumot kötnünk, hiszen az első üzlet nyitása óta tartják azt a prémium színvonalat, ami miatt megszerettük. Mi a Nagymező utcában jártunk, ahol szezonális újdonságok, és mentes fagyik is várják a vásárlókat. A dió és krémpisztácia fagyiban pedig egyszerűen verhetetlenek! A pisztáciakrém már szinte nem is fagyiként jelenik meg, hanem olyan desszertkrémként, amit akár kenyérre is kenhetnénk, annyira lágy és selymes- akárcsak egy mogyorókrém. A cukormentes-vegán választék is elég nagy, így többek között válogathatunk bazsalikomos-eper, bazsalikomos- citrom, áfonya és mangó ízekből- ezek saját gyümölcshúsukból adódóan nagyon intenzív színű és ízű finomságok.

1065, Budapest, Nagymező utca 7.

MINUS 11

A máriaremetei egység mellett már a Rómain is élvezhetjük a város egyik legfinomabb fagyiját. Minden íz elég extra, amiért bizony tényleg érdemes kiruccanni Németh Ágnes fagylaltbutikjába egy kicsit távolabb a belvárosi nyüzsgéstől. Népszerű a málna, a pisztácia és a mogyoró, de találkozhatunk elrugaszkodott ötletekkel is, mint például a bergamottos fehér csoki, sudachi citrom vagy tonkabab-ricotta. Folyamatosan változó, 10 féle fagyit találunk meg nap-mint nap a kínálatban, amelynek minden egyes eleme egyedi, saját receptúrára van felépítve. Ezeket kérhetjük lebomló kis poharakba, sima vagy gluténmentes tölcsérbe. A tejes fagyik természetesek, selymesek és lágyak, a gyümölcsök kissé harsányak. Ágnes missziója a világ legjobb fagyijának megteremtése. Ez pedig megerősítést nyert, hogy nagyon jó úton halad.

1028, Budapest, Máriaremetei út 70b

MAMO Gelato

Ez az autentikus olasz fagyizó abszolút kulcsfontosságú szereplője a pezsgő Ráday utcának. A nagy üvegfelületekkel ellátott, zöld, minimalista dizájnú üzletbe pedig már belépni is felüdülés a forró nyári napokban. A rendkívül kedves kiszolgálás szinte arra késztet, hogy végig kóstoljuk az egész palettát. 24 féle, szezonálisan változó fagyi várja minden nap a vendégeket, amelyek között több laktózmentes, tejmentes, cukormentes és vegán opciót is találunk. Ha pedig még édesebb élményre vágyunk, kérhetjük a fagyinkat a MAMO híres briósában is, vagy választhatunk a hűtőpultban sorakozó újhullámos desszertek közül.

1092, Budapest, Ráday utca 24.

HISZTÉRIA

Belépve az Andrássy úton lévő cukrászdába bizonyára azonnal tátva marad a szánk, mivel egy elképesztően stílusos és ízléses kis ékszerdoboz fogad minket. Itt tökéletesen megférnek egymás mellett az isteni, pultba süllyesztett tégelyekben tárolt olasz fagylaltkülönlegességek és az újhullámos desszertek széles választéka, amelyek teljesen úgy vannak kihelyezve, mintha egy kirakat ékkövei lennének. A fagylaltokból rendkívül széles a választék, legalább 25 féle ízzel találkozunk, a gyümölcsfagyik zöme laktózmentes vagy tejmentes, de emellett több cukormentes fagyit is kóstolhatunk. Olyan fantáziafagyikat is megtalálunk a Hisztéria Cremeriában, mint például a Ricotta karamellizált fügével, New York sajttorta vagy a Bécsi krémes. Az üzletvezető hölgy a legsikeresebbnek egyértelműen a pisztáciát, a sóskaramellt és a mangót mondta, én az országtorták közüli kedvencem fagyiváltozatát, a brutál tökmagos Őrség Zöld aranyát és a krémes Mascarpone-áfonyát választottam- de milyen jól tettem!

1061, Budapest, Andrássy út 44.

ARTIGIANA GELATI

Már az utcán kígyózó sorok jelzik, hogy a XII. kerületi fagyizóban bizony extrán finom, eredeti olasz kézműves fagyihoz juthatunk. A családi vállalkozás mindössze 13 forinttal indult 1990-ben, és ma már 32 éve működik töretlen sikerrel. Ez volt az első kézműves fagylaltozó Budapesten, az ’artigiana’ kifejezést is a tulajdonos magyarosította, ahogy aztán nevükben is használják.
Mi percekig álltunk a fagyispult előtt, mert hát nem egyszerű a döntés: összesen 40 féle íz közül mazsolázhatunk, amely olyan izgalmas ízeket rejt, mint a gorgonzolás-diós-mascarpone, olívaolajjal készült pisztácia, Lúdláb, angol puncs, vagy a marcipános csokoládé.

1122 Budapest, Csaba utca 8.

I LOVE GELATO

A Mester utcai üzletben a fagylaltok egy fél olasz testvérpár kezei közül kerülnek ki, méghozzá remek minőségben. Az alapanyagokra nagy figyelmet fordítanak, mindent sajátkezűleg készítenek. Hozzájuk kötődnek a „vakcinás” fagylaltok megalkotása is, mint például az amerikai sajttortás Johnson and Johnson vagy a kókuszos-maracujás Sinopharm. Ezek mellett az ínyencek is kedvükre válogathatnak, a camembert, a gorgonzola vagy a cheddar sajtokból készült sós fagyikból. De senki ne essen kétségbe, ha a hagyományos ízek mellett adnánk le a voksunkat, a szicíliai pisztáciából készült pisztáciasorbet lehet a mi legjobb választásunk. Ha pedig a teljes olasz élményre vágynánk, a fagyizó szomszédságában ehetünk egy jó kis lávakövön sült pizzát.

1095, Budapest, Mester utca 40-44

CIOCCOLATTE

A 13.kerületi ici-pici olasz fagyizó, egyértelműen a Pozsonyi utca egyik ékköve. Az üzlet kis mérete ellenére, jelentős választékkal bővelkedik a klasszikus ízektől az újhullámos variációkig. Nagy hangsúlyt fektetnek a minőségre, a gyümölcsfagylaltjaikhoz hazai kistermelőktől szállíttatják be az alapanyagokat. A klasszikus kedvencek a piemonti mogyoró, sós pisztácia, illetve a gyermekkort idéző 1990. Rendszeresen jelennek meg új fagyikkal, tematikus ízekkel. Általában 15-18 íz közül lehet választani, amiben akadnak konzervatívabb és kísérletezőbb ízek is. Ezen kívül vegán fagylaltokba is belefuthatunk, mint például a zöldalmás-zelleres kombináció, vagy éppen a pink grapefruit gyömbérrel. Az üzlet sikeressége révén idén már két helyen, a Buda parton is várnak bennünket folyamatosan megújuló és változatos kínálattal.Az apró helyhez terasz is tartozik, így a Pozsonyi úton ülve is el lehet nyalni a fagyikat. Népszerűségét és minőségét számtalan díj, és a rendszeresen a bolt előtt álló (de gyorsan haladó!) sor jelzi.

1137, Budapest, Pozsonyi út 7.

GELATERIA PICHLER

Télen már teszteltük a Városház utca és a Kossuth Lajos utca sarkán lévő Gelateria Pichlert, amikor a város legjobb kürtőseit kutattuk fel, most viszont az ínycsiklandozó kézműves fagylaltjaik világába vetettük bele magunkat. A választék az eddigi évekhez képest csökkent, jelenleg 6-8 íz közül választhatunk, amely folyamatosan változik, azonban a minőség és az íz mindenért kárpótol minket. Mi a csodálatosan ízgazdag feketeribizlit, az extra krémes csokoládét, a magyar klasszikust: a Rákóczi túróst és a mennyei sós karamellát kóstoltuk, amelyeket mind szívből ajánlunk. Ami pedig a non plus ultra, hogy a kedvenc fagyidat kürtősbe töltve is kérheted. Így azt tanácsoljuk, hogy ha a városban jársz és vágysz egy szerethető kis kávézóra, ahol isteni fagyikat és kürtőst kaphatsz, akkor irány a Pichler!

1053, Budapest, Kossuth Lajos u. 4.

LEVENDULA FAGYIZÓK

A Levendula franchise olyan sikerre tett szert, hogy már nyolc üzletet is működtet a fővárosban. Mi az Uránia melletti kis üzletben jártunk. A Levendula fagyizók titka bizony maga a levendula, amit rengeteg ízkombinációban használnak fel, és nem mellesleg tej- és cukormentes változatban is megkóstolhatunk. Az üzlet kívülről lila-krém színben pompázik, a már ikonikussá vált lilára festett biciklivel előtte. Belépve a fagyizóba, a hely mérete ellenére nagyon otthonos érzés tölt el, amit a kedves kiszolgálás is csak felerősít. Mi a citromos levendula fagyit teszteltük, amely valami hihetetlenül üdítő, friss élményt adott ebben a rekkenő hőségben. Ezen felül találhatunk több különleges fagyivarációt is, mint péládul a matcha tea, pálinka, gyömbéres-bazsalikomos citrom, de aki alapízekre vágyik, az is biztosan megtalálja a kedvére valót.

1081, Budapest, Rákóczi út 25.

VALDOCCO

Az Astorián található kis fagylaltozóba megéri betérni egy fáradt munkanap után. Mi is így tettünk és azt kell mondjuk nem csalódtunk. A gombócos fagyiból egyszerre általában 10-12 íz található, többségben klasszikus ízek, viszont teljesen korrekt áron. Ha itt jártok ne hagyjátok ki a zseniális pisztáciafagyijukat, amely mellé én most málnás tejberizses fagyit társítottam. De ugyanúgy jó választás lehet a sós mogyoró, a tejszínes karamell és a bécsi mandula is.

1053, Budapest, Múzeum krt. 7.

CSAVAROS FAGYI

BON DIA!

Ha gyerekkorunk kedvencére, a csavaros csoki-vanília fagyira gondolok rám tör a nosztalgiahullám és gondolatban azonnal visszarepülök a Balaton partra, ahol a csavaros fagyit majszoltam, miközben a hűs víz nyaldosta a lábam a nyári melegben. Azóta jó pár év eltelt és a vízparti kisbüfékben kapható, nagykarú fagylaltgépből kisajtolt műanyag „fagyi” is átment a fagylalt forradalmon. A Bon Dia megmutatta, hogy sokkal több lehetőség lakozik ebben a lágy fagylaltban, mint azt mi először gondolnánk. A My Little Melbourne tulajdonosai a katalán életérzést szerették volna átadni a Madách téri kis fagylaltozóban a hipszter, deszkás hangulattal, kiváló minőségű Spanyolországból érkező specialty kávékkal. A csoki-vanília helyett különlegesebb ízkombinációkat hoztak el nekünk, a retró élményt gasztronómiailag teljesen újragondolva. Így találkozhatunk a Bon Diában mangós- yuzus, pisztáciás-matchás, spirulinás (kék algás), málnás-licsis-rózsás és kókuszból kivont fekete színű fagyikkal. Ezeken kívül a White Flower fantázianevű tejszínes alapízből mindig kérhetünk, míg a többi verzió folyamatosan váltakozik. Lágy fagyinkat megkoronázhatjuk még különféle szórásokkal is, ezzel is színesebbé téve az élményt.

1075, Budapest, Madách Imre út 3.

FAGYLALT DESSZERTEZŐ

CLOUD 9

Az Arany János utcában lévő üzlet egyedülálló élményt kínál a fagylalt és a desszert szerelmeseinek. Itt nem a klasszikus, tölcséres megoldást kapjuk, hanem pohárkákban szervírozott jeges kis fagylalt desszerteket. A Cloud 9 három komponensből építi fel a koncepciót: minőségi alapanyagokból készült fagyi, házi készítésű tészta, és a díszítés, ami főleg gyümölcsöt, magvakat vagy öntetet takar. Így repített tényleg a felhők közé a selymesen krémes sóskaramellás alkotásuk, brownie és törökmogyoró darabokkal meghintve. A kínálat egy része mindig változik, amelyek között találunk izgalmas ízkombinációkat és mentes fagylaltokat egyaránt.

1051, Budapest, Arany János utca 15.

ALTERNATÍV

ANJUNA ICE POPS

Anjuna pálcikás jégkrémekhez már több üzletben, szupermarketben is hozzájuthatunk, de mi inkább elmentünk megtapasztani a Sas utcába az igazi Anjuna élményt. Az összes termékük vegán, valódi gyümölcsökből és minőségi alapanyagokkal készülnek, az ízvariációk száma pedig szinte végtelen. A jégkrémekhez kókusztejet, kókuszjoghurtot, rizstejszínt, friss gyümölcsöket használnak, a törökmogyoró piemonti, a pisztácia pedig brontei, egyenesen Szicíliából. A gyümölcsfagylaltjaik olyanok, mintha tényleg friss gyümölcsbe haraptunk volna bele – így abszolút nincs hiányérzetünk a „mentesség” ellenére. Kérhetjük a jégkrémeket többféle csokimártással és szórással- de véleményem szerint ezek kicsit elveszik a fagyi igazi, karakteres ízét- így, én legközelebb inkább anélkül fogom kérni.

1051, Budapest, Sas utca 7.

TÁVOL A BELVÁROS ZAJÁTÓL

ERDŐS ÉS FIAI

Finoman szólva ez sem a belváros, de az Etele téri üzlet előtti sorok azt igazolják, hogy nem számít a távolság, ha jó fagyiról van szó. A cukrászda hatalmas kínálattal rendelkezik, amelyben megtalálhatóak az alapízek, de azt gondolom, hogy az igaz specialitásuk a jól megszokott sütemények fagyikban való újjászületése. Az évek óta töretlen sikerű fagylaltkínálatnak van egy állandó része, de sok ízt 1-2 hetente lecserélnek, ezért érdemes gyakran idelátogatni, nehogy lemaradjunk valamiről! Olyan meglepő kísérleteket is kóstolhatunk, mint kapros-túrós pite, a mézes tejföl málnakrémmel, a bazsalikomos-paradicsomos sorbet vagy a wasabis tejcsoki. Mi ebben a nagy melegben a frissítő Limoncellot, és a karamellás almát kóstoltuk kakaós linzerdarabokkal- mondanom sem kell, most sem ért csalódás.

1115, Budapest, Etele tér 3.

BÉKE TÉRI FAGYIZÓ- FRESH GARDEN

A belváros zajától távolodva tapasztahatjuk meg az igazi retró élményt, a 18. kerületi Béke téri fagyizóban. Lehet, hogy nem sűrűn látogatsz el a város szélére, de az itt kapható isteni, krémes fagyiért érdemes lehet mégis erre kanyarodnod! A fagyizó már nagyon régóta üzemel, azonban egy pár éve a kis békebeli üzlet kiegészült egy nagyon hangulatos, árnyas fákkal ellátott gyönyörűen berendezett kerthelyiséggel. Ha tökéletesen nosztalgikus élményre vágysz, válaszd a csoki-vanília gépi csavaros fagyit, amely azonnal visszarepít a gyerekkorodba. Ha pedig inkább a gombócos megoldást preferálod, akkor is biztosan találsz kedvedre valót, a mi kedvencünk egyértelműen a selymesen lágy sós karamella és a savanykás meggymánia volt.

1185, Budapest, Nagybánya utca 3.

BORÓKA FAGYIZÓ

Zuglóban, a Stefánia út és a Thököly út sarkánál található Boróka fagylaltozóról már jól tudja mindenki, mindenből csak fél adagot szabad kérni, mert a gombócok még a hatalmas fagylalt fanatikusok számára is gigantikusak. A fagylaltozó minden tekintetben klasszikus modellt képvisel, közepes választékkal, klasszik de korrekt ízekkel, de egy-két extrább kreálmány is felbukkan, mint például a mákos guba vagy az ország tortája. Tényleg nagyon népszerű a környéken, mindig kígyózó sorok állnak előtte. De ha nem szeretnénk Zuglóig eljönni a retró élményért, a Boróka fagyizó immár két helyszínen várja a felüdülni és hűsölni vágyókat, a Thököly úti egység mellett a Szentendrei úton is.

1146, Budapest, Thököly út 78.

Külön köszönet a cég több tagjának, akiknek bevonásával jöhetett csak létre a cikk. Ők segítettek tesztelni és véleményezni több fagyizót is. 🙂