Víz alatti fantázia a Színes Város Csoport legújabb budai tűzfalfestményen

Víz alatti fantázia a Színes Város Csoport legújabb budai tűzfalfestményen

Újabb tűzfalfestmény készült el a MOME és a Színes Város Csoport együttműködésében, az NKA támogatásával. A 300nm2-es mű, a Frankel Leó utca 46. alatt látható. Igen, Budán. Ha elgondolkoztunk már valaha, hogy erre biciklizve vagy villamosozva miért látni búvárokat a fürdő melletti vízben, akkor itt a válasz és a vizualizáció. 

Csapó Ádám írása, Farkas András fotói

Ez a hely a Molnár János barlang, Magyarország fokozottan védett barlangjai közül az egyik, de Budapesten az egyetlen, jelentősen feltárt, aktív hévizes barlang. A MOME-s hallgatók választották ki a tűzfalat, ők képzelték el azt is, ami a vízfelszín felett és alatt látható. A fal előkészítése, felújítása és a művészeti rész 5 héten keresztül tartott, a Színes Város és a hallgatók a renoválás után 330 liter festéket vittek fel az óriási falfelületre.

Látható, hogy a nem fotórealisztikus kép egyszerre mutatja be a felszín feletti és alatti világot. Amíg odafent mit sem sejtő nők fürdőznek, addig odalent, cseppkő-szerű sziklaképződmények között búvár úszik halakat felriasztva háborítatlan lebegésükből. Talán új barlangjáratokat keres.

A pesti belváros – a magára hagyott tűzfalak nagy száma okán – bővelkedik a falfestményekben, ezért mindig nagy öröm, amikor időnként a budai oldal is kap valamit. Már csak az egyensúly végett is.

Ha lemaradtál a legutóbbi budapesti falfestményről, akkor azt itt tudod pótolni.