A levegőminőségről tart közösségi gyűlést a Főváros – 10 ezer budapesti kapott meghívót

Harmadik alkalommal tart közösségi gyűlést a Főváros. A levegőminőségről szóló gyűlés résztvevői díjmentes étkezést és 40 000 forint juttatást kapnak.

„Informált állampolgárok bölcs döntéseket hoznak” – mondta Ámon Ada, a főpolgármester klímaügyi főtanácsadója, amikor Budapest Klímastratégiájának fő irányvonalairól mesélt korábban a Budapest TE meg ÉN podcastban. Arról is mesélt, hogy miért tartja jó eszköznek a közösségi gyűlést, amit egyébként számos helyen használnak a világon – többek között Lengyelországban, Írországban, Belgiumban – hogy segítsék a kormányok, parlamentek és önkormányzatok munkáját:

„A közösségi gyűlés olyan műfaj, amikor laikusok iskolázottság, életkor és nem szerint reprezentatív jelleggel összeülnek egy bizonyos problémát átbeszélni. Az első alkalom után az a tapasztalat szűrődött le, hogy informált állampolgárok bölcs döntéseket hoznak, ugyanis az emberek a szakértőkkel nagyon hasonló prioritásokat fogalmaztak meg, és hasonló beavatkozási akciókat javasoltak. Ez egy nagyon jó tapasztalás volt, megerősített minket abban, hogy ha kommunikálunk az emberekkel, eljuttatunk fontos, hasznos információkat nekik, nagyon sokat nyerhetünk a városi klíma-alkalmazkodásban.”

A levegőminőségről tart közösségi gyűlést a Főváros – 10 ezer budapesti kapott meghívót
Szmog Újbuda felett. (Fotó: Soós Bertalan)

A legújabb, harmadik közösségi gyűlés témája a közlekedésből eredő légszennyezzés és annak csökkentése. A gyűlés résztvevői a két szeptemberi hétvégén át tartó tanácskozás keretében szakértői előadásokon bővíthetik tudásukat a témában, illetve megoszthatják véleményüket egymással és a beszélgetésvezetőkkel. A második hétvége lezárásaként a megfogalmazott javaslatokat a résztvevők közösen áttekintik, és ezekből a számukra legfontosabbakat átadják a Főváros vezetésének.

A Budapest TE meg ÉN podcast legújabb adásában a közösségi gyűlésről Halász Áron, a Fővárosi Önkormányzat nemrég kinevezett fenntartható közlekedési szakreferense mesélt.

Kiket várnak a közösségi gyűlésre?

A Főváros 10 ezer, véletlenszerűen kiválasztottt budapestinek küldött levelet. A közösségi gyűlésre azok jelentkezhetnek, akik kaptak ilyen meghívót, majd a jelentkezők közül állítanak össze a felnőtt budapestiekre nézve reprezentatív, 50 fős mintát. Az így kiválasztott 50 fő vehet részt a gyűlésen.

A levegőminőségről tart közösségi gyűlést a Főváros – 10 ezer budapesti kapott meghívót
Szmogban úszó város (Fotó: Soós Bertalan)

Borítókép fotó: Soós Bertalan