Bíró Lajos: Határozottan mondom, fogalmam sincs, hogy mi lesz!

Bíró Lajos – aki azt állítja, hogy megöregedett – nem öregszik. A covid elsöpörte a Bock Bisztrót, a Kisbírót. Bezárt a Hold utcai piac. Akkor nyit egy új helyet a Fény utcai piacon. A Városligetben. Nyáron Szigligeten. Még mindig megszállottan hajszolja az ízeket. Elment Japánba, megkóstolta az igazi ramen levest, aztán két és fél évig kísérletezett, hogy itthon is megcsinálja. Általában meg szokta érezni, hogy mi várható a jövőben, mire kell készülni. Most inkább érdeklődve kivár. Bíró Lajos augusztus első hetében a Budapest Te+Én podcastban Veress Dóri és Gellért Gábor vendége volt.

Sokat mesélt arról, hogyan változott meg a világ…

Régen fontos volt a pénz, a szakácsok 16 órát is vállaltak, hogy nagyobb házat vegyenek, vagy egy jó autót. Manapság fontosabb a komfortérzet. Egy szakács inkább szeretne 4 napot dolgozni egy héten, és érezni, hogy él. A mai fiatalokról egyébként az a véleményem, hogy még nagyon keveset tudnak, de azonnal akarnak mindent. És ezt el is mondják.

Bíró Lajos: Határozottan mondom, fogalmam sincs, hogy mi lesz!
Fotó: Raconteur Agency

A szakma munkaerőhiányáról…

A mi szakmánk volt az, ahol a Covid évei alatt kialakult az az érzés a konyhai dolgozókban, hogy a vendéglátás nem ad megbízható megélhetést. Egy hipermarket vagy az építőipar meg tudja adni a biztonságot. Egy étterem nem.

Az öregségről…

Érzem az éveket, de még mindig ugyanúgy megyek. Felpattanok a motoromra és leszaladok Balatonra, mert András barátom 2 kakasból főzött pörköltet. Aztán elmegyek Siklósra, mert egy ottani csapatnak az volt a kérése a tulajdonosok felé, hogy szeretnének velem két napot dolgozni. Hatalmas megtiszteltetés. Megcsinálom a napokat, hazamegyek és egy hétig heverem ki, annyira elfáradok.

Podcast – hallgasd meg!

Amit még megtudhattok a beszélgetésből:

  • Mi lesz a vendéglátás jövője?
  • Ki evett a placentából?
  • Miért kerülnek jó helyzetbe a piaci helyek?
  • Tényleg az övé a legjobb ramen az országban?
  • Hogyan kell ropogós csülköt készíteni?

Nyitókép: Raconteur Agency