Dönts te arról, mire fordítson Budapest egymilliárd forintot! – Augusztus 31-ig tart a szavazás

A hónap végéig lehet szavazni a Főváros második közösségi költségvetésének ötleteire. A nyertes ötletek megvalósítására 1 milliárd forint áll rendelkezésre.

A tavalyi (akkor még részvételi néven futó) közösségi költségvetés szavazása után ezt írtuk: „a mintának tekintett párizsi részvételi költségvetés alapján joggal lehet számítani arra, hogy az első, pilot év után egyre több és több ember fog részt venni.” A végső szavazatszámokat természetesen még nem alakultak ki, de az „exit poll” adatok alapján bátran kijelenthető, hogy a jóslat teljesülni látszik, idén a tavalyinál jóval több budapesti szavaz a közösségi költségvetésen.

Tavalyhoz képest látványos változás az is, hogy többen (egyszerű lakosok, civil szervezetek, helyi mikroközösségek egyaránt) ismerték fel, hogy érdemes nyilvánosan kampányolni a számukra fontos ötlet, vagy ötletek mellett. A teljesség igénye nélkül ilyen a gyalogosokat és kerékpárosokat segítő ötletek mellett kampányoló facebookos közösség, a 499, a valójában szavazásra buzdító cikk a neonokról, vagy a Kerékpáros Klub hat ötletet támogató kampánya is.

Az évi 1 milliárd forintos kerettel rendelkező közösségi költségvetésbe összesen 615 javaslat érkezett, amiből 49 ötletet talált megvalósításra érdemesnek a döntéshozó grémium. A szakmai szűrést és az ötletösszevonásokat követően a versenyben maradt ötleteket a Főpolgármesteri Hivataltól független, budapestiekből álló Közösségi Költségvetési Tanács értékelte. Minden kategóriában egy kisebb, maximum 50 millió forintos, és egy nagyobb, maximum 133 millió forintos költségvetésű ötletre szavazhatnak a budapestiek.   

Dönts te arról, mire fordítson Budapest egymilliárd forintot! – Augusztus 31-ig tart a szavazás
Az idei ötletek között szerepel a Rákóczi út zöldítése is. A teljes Rákóczi út megújítása sokmilliárdos tétel, de (az ötlet szerint) a járda szélére telepített sövény addig is tisztítaná a levegőt, csökkentené a zajt, és összességében sokkal kellemesebb, sétára alkalmasabb hellyé varázsolná a járdát. (Fotó: Soós Bertalan)

Ezekben a kategóriákban versenyeznek az ötletek

Az ötletek idén is három kategóriában versenyeznek: 

  • Zöld Budapest: Budapest felkészül a klímaváltozásra. Zöldebb utcák, árnyas parkok, mindenki számára elérhető, környezettudatos megoldások. 
  • Esélyteremtő Budapest: cél a társadalmi különbségek csökkentése, hátrányos helyzetű közösségek életét támogató ötletekkel, például szociális segítségnyújtással. 
  • Nyitott Budapest: Együttműködések, új, kísérleti megoldások, digitális fejlesztések, rövid távú, közösségépítő ötletek. 
Dönts te arról, mire fordítson Budapest egymilliárd forintot! – Augusztus 31-ig tart a szavazás

2022. augusztus 31-ig minden regisztrált felhasználó egyszerűen és gyorsan szavazhat az otlet.budapest.hu oldalon. Ha valaki személyesen szeretné leadni voksait, akkor augusztus 29-31-ig, 14:00 és 18:00 óra között megteheti a Városháza parkban a Budapest pavilon mellett, vagy a szavazás teljes időszakában, a kijelölt Fővárosi Szabó Ervin könyvtárakban.  

Az idei közösségi költségvetésről korábban itt írtunk részletesebben.