Ingyenes SUP jógától az ivókutakig – a Közösségi Költségvetés már megvalósult projektjei

Idén már második évadát éli meg a Közösségi Költségvetés, javában zajlik a szavazás – ugye te már voksoltál a szerinted legjobb, leghaszosabb projektekre? De most nézzük is meg, mi az, ami a tavalyi évből már meg is valósult. 

Mi az a közösségi költségvetés?

Ki tudja leginkább, mi hiányzik még a városból, hogy élhetőbb legyen? Hát az, aki nap mint nap használja, hiszen mindenki szeretne egy számára kellemesebb, élhetőbb, jobban használható környezetet kialakítani. Biztos sok városlakóval előfordult már, hogy azon fantáziált, hogyan alakítaná át az utcát, ahol lakik, mire használná az üresen álló területeket vagy hogyan tenné mindenki számára jobbá a város egy-egy pontját. A közösségi költségvetés pont ilyen fejlesztésekre, változtatásokra ad lehetőséget. Idén augusztus 31-ig lehet szavazni, összesen 3 kategóriában (Zöld, Esélyteremtő és Nyitott Budapest) kis és nagy projektekre is. Sok ötlet fej-fej mellett halad, szóval lehet, hogy éppen a te szavad fog dönteni!

Mi vált valóra a tavaly kiválasztott ötletekből?

Nagyon sok projekt megvalósítása folyamatban van; több terepszemle volt már a Duna-parti rézsűn ülőfelületek kialakításáról, lezajlott a konzultáció a Szent István park közösségi funkcióiról, de a beérkezett pályázatok elbírálása zajlik a „Budapest Peremén” rehabilitációs otthonról is, hogy csak a legutóbbiakat említsük. 

Ingyenes SUP jógától az ivókutakig – a Közösségi Költségvetés már megvalósult projektjei
Fotó: Aktív Budapest

Amit már ezen a nyáron is kipróbálhattunk, az egyrészt az ingyenes sportolási lehetőségek voltak az Aktív Budapest keretében. A lehetőségek között van SUP jóga a Városligeti tavon, vízi torna a MOM uszodában, zumbától tollasig ezerféle sport a Margitszigeti Atlétikai Centrumban, vagy éppen görkorizás és oktatás a Ligetben.

Ingyenes SUP jógától az ivókutakig – a Közösségi Költségvetés már megvalósult projektjei
Fotó: Fővárosi Önkormányzat

Szintén több helyszínen elkészültek és már aktívan használatban is vannak a nagyon várt bringatámaszok városszerte. Miután a  BKK Zrt. egyeztetett a Magyar Kerékpáros Klubbal, ez alapján (illetve a konkrét lokalitást is jelölő ötletek szerint) kijelölték a lehetséges 93 helyszínt, átlag 5 támasszal, úgyhogy vége a kétségbeesett oszlop keresgélésnek és U-lakattal való szenvedésnek a kerítések mentén. 

Ingyenes SUP jógától az ivókutakig – a Közösségi Költségvetés már megvalósult projektjei
Fotó: Fővárosi Önkormányzat

A nyári kánikulában szintén jó szolgálatot tettek az elkészült ivókutak, amikből sajnos – ahogy egyre forróbb az évszak – egyszerűen nem lehet elég a városban. Az egyeztetések és a helyszíni bejárások eredményeként 25 kúttelepítési helyszín került előzetesen kiválasztásra: 2 db a II. kerületben, 6 db az V., 1 db a VI., 3 db a VII., 4 db a VIII., 3 db a IX., 4 db a XI. és 2 db a XIII. kerületben. 

Most pedig nincs más hátra, nézzétek meg az idei ötleteket, és szavazzatok!!!