Az év feel-good fesztiválja: Kenyérlelke

Ez a hagyományosan kenyeret készítők találkozója – mondja magáról szerényen a fesztivál – pedig ennél jóval több. Az egyik legjobb feel-good fesztivál az országban, ami több dolog együttállásának köszönheti sikerét. 

Csapó Ádám írása és fotói

Egyrészt egy gasztro-eseményről van szó, ami elég lenne önmagában is. Itt viszont a központban a kenyér van, amihez gyakorlatilag minden magyar ember tud kapcsolódni. Tuti, hogy van legalább egy ember a családban, aki még a rizses krumplihoz is elmajszol egy szelet kenyeret. Olyan igazán jót, ami friss, foszlós, jó ízű és nincs benne felesleges 20 alkotóelem. Persze a kenyérnél jóval többet kaphat, aki kilátogat a kétnapos eseményre, ihat jó kávét és sört a kenyér mellé, részt vehet workshopokon a babkakészítésről vagy a zero waste kenyérről.

Az amatőrök tanulhatnak a legjobbaktól, a kezdők pedig kedvet kaphatnak az egészhez, és kérdezhetnek gyakorlatilag bárkitől, aki szembejön velük a forgatagban – valamilyen szinten biztos köze van a kenyérsütéshez.

A versenyek

Ha van csúcspontja a fesztiválnak, akkor azok a pékversenyek, amiket amatőröknek és profiknak is megszerveznek. Nem is egyértelmű, hogy melyik az izgalmasabb. A profi pékek elképesztő minőségű termékeinél már csak az érdekesebb, hogy az otthonsütő, önjelölt pékek kenyerei és kiflijei simán felveszik a versenyt a legismertebb pékségek polcain található áruval. Mindkét verseny esetében a kenyerek külsejét, bélzetét, ízét pontozza a zsűri. Mi nézők is ítélkezhetünk, hiszen a versenykenyerekből mindig két példány készül, az egyiket a fenti szempontrendszer alapján árgus szemekkel vizslatja a szakértőkből álló csapat, a másikat pedig – kis túlzással – bedobják a tömegbe, hogy mi is megkóstolhassuk.

Ne olyan versenyeket képzeljünk el, amiket a kereskedelmi tévéken látni! Nem kell celebnek lenni, a szépség nem előny, a győztes jutalma pedig nem az, hogy elvehet 3 hozzávalót a társaitól. Itt nem csak egy nyertes van a végén, a szurkolók nem fognak összeverekedni, mindenki jóllakik, mindenki mosolyog – jól hangzik, nem?

Az idén már vidéken, Veszprémben és Debrecenben is volt Kenyérlelke, Kaposváron pedig lesz. Akit érdekel az idei felhozatal Budapesten, és jó pékárut szeretni enni-venni a hétvégén, az jöjjön a XII. kerületi MOMkult körülötti területre, Augusztus 19-20-ig.

További info itt.