Szinyei Merse 500 m2-es újabb léghajója száll a város felett

Közel 100 évvel az első biztonságos felszállás és landolás után Szinyei Merse Pál sógora is léghajóra szállt, búcsút intett, majd elindult Ázsia irányába – ez az utazás ihlette a Léghajó című festményt. Közel 145 évvel a kép elkészülte után pedig a neopaint készített belőle óriási nagyítást egy pesti gimnázium falára.

Csapó Ádám írása; fotók: neopaint

Nehéz ma elképzelni, az olcsó fapadosok korában, hogy a 18-19. században mit jelentett a repülés az embereknek, de higgyük el, hogy Szinyei Merse is könnyes szemmel nézett feleségének, Zsófiának testvére után, ahogy az elszállt egy csíkos léghajóval. Felfokozott érzelmei a kor romantikus, „elemelkedett” kalandjának is szóltak, amik akkor és azóta is ihletői számtalan művészeti alkotásnak, festészettől a popzenéig.

Szinyei Merse 500 m2-es újabb léghajója száll a város felett

A falfestmény apropója ezúttal szorosan összefügg a helyszínválasztással. A Szinyei Merse Pál Gimnázium alapításának 125. évfordulóját ünnepli azzal, hogy egy 500 négyzetméterre “kihúzott”, de hiteles reprodukciót készíttetett a festő egyik legismertebb művéből. Az elkövető a neopaint volt, akik 5 művésszel, 2 hétig dolgoztak a tűzfalon.

Ha valaki szeretné még Szinyei Merse piros csíkos léghajóját látni, az egyrészt megnézheti az eredeti festményt a Magyar Nemzeti Galériában. Már csak kulturális kötelességből is. 

Szinyei Merse 500 m2-es újabb léghajója száll a város felett
Fotó: MNG

Továbbá a Városligetben található hatalmas játszótér (Nagyjátszótér néven fut) óriási mászókája is könnyen megközelíthető, ez is láthatóan Szinyei képe alapján készült.

Szinyei Merse 500 m2-es újabb léghajója száll a város felett
Fotó: Bartha Dorka

Végül itt van a Ballon kilátó, ami – ránézésre is látszik – szintén a festmény ihletése nyomán lett piros-fehér csíkos. A pesti panoráma talán innen a legszebb, a festő is bizonyára befizetne egy körre, ha tehetné. A repülésélmény miatt mindenképp.