Tűzijáték és az ebek – jó tanácsok kutyásoknak augusztus 20-ra

Augusztus 20-án este az ünnepi programokat a szokásos tűzijáték zárja, este 9-től. Ez jó hír a tűzijátékok szerelmeseinek és az önfeledt szórakozásra vágyó embereknek, de kevésbé jó hír a félős kutyák gazdáinak és a menhelyi önkénteseknek.

Kovács Krisztina Tünde írása.

Augusztus 20-i statisztikák nincsenek, de a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet adatai szerint az újévi időszakban minden évben közel ezer kutya veszik el és jó, ha ezeknek a fele hazakerül. Persze a tűzijáték központilag szervezett, nem tart napokig a házi petárdadurrogtatásokkal, de mégis érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, legjobb barátunk védelme érdekében:

Tűzijáték és az ebek – jó tanácsok kutyásoknak augusztus 20-ra
Fotó: Soós Bertalan
  • Zárd el biztonságos helyre, vidd be a lakásba este még 9 óra előtt! Ne kösd ki, félelmükben a kutyák komoly károkat képesek magukban okozni.
  • Ne sétáltass este 8 és 10 óra között!
  • Tegyél chipet a kutyádba! Ezt ugyan mondani sem kellene, hiszen ez 2013 óta kötelező… Minden 10 chipes kutyából 9 hazakerül. A regisztrációt te is tudod ellenőrizni itt: http://www.petvetdata.hu/ 
  • Ellenőriztesd le az állatorvosnál, hogy az orvos az adataidat is regisztrálja (név, cím, telefonszám). Ha az adatok nem stimmelnek, például megváltozott a telefonszámod, nem ér semmit a chip. Az adatokat csak az állatorvos tudja leellenőrizni.
  • A kutya nyakában legyen egy biléta a számoddal, így akkor is gyorsan felhívhatnak, ha éppen nincs a közelben orvos vagy chipolvasó.
  • Ha nyugtatót akarsz neki adni, előtte egyeztess az állatorvossal (bizonyos nyugtatók csak lebénítják az állatot, miközben a tudata éber, úgyhogy még jobban fog rettegni szerencsétlen)!
  • Ha megtörtént a baj, jelezd minél hamarabb a facebook-os kutyás fórumokon!
  • Ha rémült, menekülő, gazda nélküli kutyát látsz, állj meg, próbáld megfogni, hazavinni! Lehet, hogy te vagy az utolsó esélye.
Tűzijáték és az ebek – jó tanácsok kutyásoknak augusztus 20-ra
Fotó: Soós Bertalan

Azoknak, akiknek nincs kutyája, furcsa lehet ennyi elővigyázatosság, de ne felejtsük, hogy az állatok sokkal érzékenyebben reagálnak a zajokra. Ismertem kutyát, aki folyamatosan, fél napig menetelt a lakásban rémületében, aki akaratlanul bepisilt, akit a gazdájának jóformán maga alá kellett gyűrnie, hogy abbahagyja a remegést. Az egyébként dugig lévő menhelyek is tudnának mesélni a távolságokról, amelyeket ilyenkor egy lendülettel lefutnak a kutyák, figyelmen kívül hagyva az autókat, kerítéseket. És ne feledjük: az, hogy mi történik a kutyával, mindig a gazdája felelőssége.

Forrás: www.programturizmus.hu, juttasshaza.blog.hu,

Kiemelt kép: Soós Bertalan