A Duna vízállása: alacsony (de nem annyira)

Két érdekesség hévégére a belvárosi duna-partról: hétvégén megint megnyitják a gyalogosok, biciklisek (rolleresek, görkorisok, babakocsisok, futók, stb) előtt a pesti alsó rakpartot; és a Duna alacsony vízállásának köszönhetően pedig a hétvége nagy részén valószínűleg száraz lábbal ki lehet menni a Margit híd középső pillére mellett a belváros felőli oldalra is. (A rakpartmegnyitások folytatásáról múlt héten is írtunk.)

A Margit-sziget vége összeér a Margit híd középső pillérével, és az alacsony, 100 centiméter körül vagy az alatti vízállásnál a pillér mellett a köveken ki lehet sétálni a hídtól délre eső földnyelvre. Innen a teljes belvárosi panorámát akadálytalanul láthatjuk, méghozzá alulról, és szemügyre vehetjük Margit híd impozáns szerkezetére is, értelemszerűen szintén alulról.

Innen jól látszódnak a híd korábbi felújításának nyomai, például a mederbe vert cölöpök kilógó végei, és ez az a rész, ahol a felrobbantott Margit híd egy apró darabja került elő a közelmúltban. A szigetcsúcs utáni szigetcsúcsra valakik pár évvel ezelőtt egy fapadot építettek, ami annak ellenére, hogy az év jelentős részét víz alatt tölti, ma is remekül funkcionál, már amikor a vízállás lehetővé teszi, hogy ne csak halak üljenek rajta.

A hely értékét leginkább az adja meg, hogy kevés alkalom van, amikor fel lehet keresni, és a lapos területen még ilyenkor is sokszor óráról órára szemmel láthatóan változik, hogy mekkora rész van szárazon. Ez azt is jelenti, hogy a látogatással érdemes óvatosnak lenni, nem érdemes kockáztatni egy bokatörést a vizes köveken.

A Duna vízállása: alacsony (de nem annyira)
A szigetcsúcs augusztusban. Középen a pad, balra a cölöpök láthatóak. Ennyire alacsony vízállás a közeljövőben nem várható. (Fotó: Főváros/Képszerkesztőség)

A hétvégi vízállás pont akkor lesz, hogy (főleg a hétvége elején) a kalandvágyók ki fognak tudni tipegni száraz lábbal. Az útrakelésnek nagy kockázta nincsen, ha a vártnál pár centivel magasabb vízállás miatt mégis lehetetlen a kijutás, akkor is jót lehet korzózni a megnyitott pesti alsó rakparton (különösen a frissen felújított, Margit híd felőli részén) vagy a Margit-szigeten.

A képek szeptember 5-én, 120 centiméter körüli vízállásnál készültek, hétvégén ennél 10 centiméterrel alacsonyabb vízállás várható. (Fotók: Főváros/Képszerkesztőség)

A Duna vízállása: alacsony (de nem annyira)
Karácsony Gergely (198 centiméter) is megnézte a nagyon alacsony Dunát (74 centiméter a kép készültekor) a szigetcsúcson. (Fotó: Főváros/Képszerkesztőség)

Fontos tisztázni, hogy a Duna magasságát –ellentétben a főpolgármesterrel, és szinte mindennel, aminek a magasságát mérni szoktuk– nem az aljától mérik, hanem egy tetszőlegesen kijelölt, de fixen rögzített nulla ponttól. Ez az is jelenti, hogy előfordulhat negatív vízállás is (magasabban kezdődő vízmércéknél ez elő is szokott fordulni). Budapesten ilyen még nem történt, de a klímaváltozás miatt viszont sajnos várható, hogy Budapesten is meg kell ismerkedni előbb-utóbb a negatív vízállás fogalmával.


Szöveg: Kovács Tamás