Ez lesz 1 milliárd forint sorsa – íme az idei budapesti közösségi költségvetés 18 nyertese

Újabb 18 lakossági ötletet valósít meg a Fővárosi Önkormányzat a második közösségi költségvetés keretein belül. Idén is összesen egy egymilliárd forintos keretről dönthettek szavazással a lakosok, hogy mit is szeretnének a városban. Három kategóriában – Zöld, Esélyteremtő és Nyitott Budapest – versenyeztek egymással az ötletek, a közel 22 000 szavazat alapján taroltak a fenntarthatóbb és biztonságosabb közlekedést támogató fejlesztések és a városzöldítő projektek. Íme a teljes lista:  

Zöld falak a belvárosban

Elsősorban közterülettel határos tűzfalak, egyéb homlokzatok takarása tartószerkezetre futtatott futónövényekkel, esetleg ezekhez kapcsolódóan lugasok kialakítása. Ezzel olyan belvárosi helyszíneken növelhető a zöldfelületek mennyisége, ahol helyhiány miatt másra nincs lehetőség. 

Közterületi gyalogos terek árnyékolása 

Árnyékoló szerkezetek, lehetőleg növényzettel befuttatott pergolák, lugasok létrehozása a gyalogos területeken. Ahol a növényültetésre nincs lehetőség, ott akár dézsából felfutó futónövényzet alkalmazása, legvégső megoldásként napvitorlák felszerelése. 

Kerékpáros közlekedést megkönnyítő fejlesztések a Szent István körúton

Olyan fejlesztések megvalósítása, amelyek lehetővé teszik a kerékpáros közlekedést a Szent István körúton. 

Közösségi kertek létrehozása 

Nem használt kerületi vagy fővárosi telkeken közösségi kertek létrehozása, amit a helyi közösség tart fenn a továbbiakban. 

Több növényzet a belvárosban 

Erre alkalmas belvárosi helyszíneken – járdákon, tereken, akár parkolók helyén – az aszfalt feltörése és zöld növényzet (évelők, cserjék, fák) telepítése. 

Gyalogátkelőhelyek biztonságosabbá tétele

Fejlesszük a gyalogátkelőhelyeket! Tegyük őket biztonságosabbá sötétben is, alkalmazzunk erősebb fényt adó lámpákat, helyezzünk ki hangjelzést adó készülékeket és taktilis jelzéseket a vakok és gyengénlátók számára. 

Közös gyerek és nyugdíjas napközi 

Idősotthonokban és/vagy óvodákban olyan programok szervezése, ahol 3-6 éves gyerekek minőségi időt tudnak együtt tölteni idős emberekkel, akik társaságra, beszélgetésre vágynak. 

Befogadó játszótér és közösségi park 

Hozzunk létre egy integrált befogadó közösségi- és játszóteret, melyet testi fogyatékkal élő gyerekek is tudnak használni. Ennek helyszínéül a XVIII. kerület Turul-park területe lenne megfelelő, mely mind elérhetőségét, mind infrastrukturális adottságait tekintve alkalmas egy új játszótér kialakítására. 

Fedett kerékpártárolók létesítése társasházak, lakótelepek környékén 

A Fővárosi Önkormányzat hirdessen pályázatot kerületek részére lakótelepi/társasházi közös, zárható, fedett kerékpártárolókra. Induljon egy mintaprojekt, amelynek alapján fel lehet mérni, milyen feladatokkal jár a kerület számára az üzemeltetés. 

Gyalogátkelőhelyek létesítése kiemelt fontosságú helyszíneken 

Gyalogátkelőhelyek létesítése az ötletgazdák által javasolt helyszínek közül a szakmailag leginkább indokoltaknál, a projekt költségkeretéből. 

Óvodai komposztálók és magaságyások létesítése, a komposztálás kultúrájának erősítése

Erre jelentkező óvodákban komposztálók és magaságyások létesítése olyan felkészítő képzéssel, amin a gyerekek, az óvodai pedagógusok és a szülők is részt vehetnek. 

Közösségi “szereld magad” műhely 

A holland „Repair café” mintájára egy olyan hely kialakítása, ahol a rendelkezésre álló szerszámokkal és szakértői segítséggel az ember maga megjavíthat elromlott tárgyakat. A műhely egyben találkozóhely is, lehetőség arra, hogy a közösség tagjai is segítsenek egymásnak, megosszák tudásukat. 

Köztéri piszoárok létesítése kísérleti jelleggel

Külföldön (pl. Hollandiában) elterjedt kültéri piszoárok létesítése a városban (például egyes Duna-parti területeken) kísérleti jelleggel. 

Több pad a parkokban, köztereken

Padok telepítése olyan közterekre, parkrészekbe, ahol érezhetően több leülési lehetőségre volna szükség. A helyszínek kiválasztása a helyiekkel való egyeztetést követően történhet. 

Aktív közlekedést jutalmazó app

Vezessünk be a budapestiek életébe egy applikációt, ami követi a felhasználó mozgását és regisztrálja, ha kerékpárral vagy gyalog közlekedik. Az aktív közlekedési formákat virtuálisan jutalmazza, amit az együttműködő üzleti partnereknél kedvezményekre, ajándékokra válthat a felhasználó. 

Legyenek közérthetőek a hivatali dokumentumok 

A legfontosabb hivatali levelek, tájékoztatók és formanyomtatványok legyenek átírva közérthetőre, hogy a lakosság könnyebben megértse azokat. 

Legális street art akciók 

Jelöljünk ki elhanyagolt utcai elemeket, pl. szellőzők, oszlopok, villanyszekrények, padok, buszmegállók, amelyek újrafestését, dekorálását civilekre bíznánk. Támogassuk a közösségi alapon való megújulást a szükséges eszközökkel. 

Kerékpárutak és kerékpársávok biztonságának növelése 

Külföldi minták alapján elsősorban kerékpárutak, kerékpársávok, adott esetben gyalogos felületek biztonságosabbá tétele kísérleti kiegészítő fejlesztésekkel (terelők, műanyag elválasztó elemek, több és jobban látható felfestés stb.) 

Fontos megemlíteni, hogy az ötleteket a Fővárosi Önkormányzat valósítja meg és nem a nyertes ötletgazdák. A megvalósításokat minden esetben alapos tervezés és sok esetben társadalmi egyeztetés előzi meg, ezért előfordulhat, hogy 1-2 évig eltartanak, főleg az összetettebb projektek esetében. Ezen a linken tekinthető meg az összes beérkezett szavazat megoszlása az egyes szavazólapos ötletek között.    

A kiemelt (Rózsa utcai közösségi kert) kép illusztráció.