Háromnapos összművészeti fesztivállal ünnepli a főváros Nádas Pétert

Városi séták, közös olvasás, beszélgetések, kiállítások, koncertek és gasztropiac – szeptember 30. és október 2. között a város megannyi helyszínén és egy tucatnyi programmal merülhetünk el Nádas Péter Budapestjében és univerzumában. A hardcore rajongók és laikusok egyaránt találnak olyan eseményt, amin keresztül jobban megismerhetik az idén 80. születésnapját ünneplő író világát.

Nevével évente legalább egyszer azok is találkoznak, akik nem tartják rajta jó szorosan az ujjukat a magyar és világirodalom ütőerén – ugyanis Nádas Péter neve minden évben cikkek százaiban felmerül, mint az újabb Nobel-díjra esélyes magyar íróé. De természetesen ettől függetlenül is hazánkban (és német nyelvterületen) hatalmas olvasótábora van, akiket az 1000-1500 oldalas monstre műveivel sem tud eltántorítani, sőt. Aki egyszer beleolvasott mondjuk a Párhuzamos történetekbe, az azt veszi észre, hogy beszippantotta az író világa, és sorban olvassa ki a vaskos műveket. 

Háromnapos összművészeti fesztivállal ünnepli a főváros Nádas Pétert
Fotó: Valuska Gábor

Nem kérdés, hogy Nádas Péter, a magyar és a kortárs világirodalom kiemelkedő alakja, a hazai szellemi élet egyik legmeghatározóbb egyénisége. Mivel idén októberben lesz 80 éves, ez alkalomból munkatársai, tisztelői számos eseménnyel készülnek itthon és külföldön, Budapest pedig háromnapos fővárosi programsorozattal tiszteleg a Budapest Brand és a Jelenkor Kiadó szervezésében.

Az egyes napok eseményeit a szervezők úgy állították össze, hogy a programok között könnyedén át lehet sétálni egyik helyszínről a másikra minden nap, így fokozatosan és műfajokon keresztül tárul fel előttük az író és a város kapcsolata. 

A részletes program

A Nádas Péter Budapestje program keretében újraindul Ott Anna nagysikerű #olvassnádast sorozata, ezúttal élő közönség előtt, a szerző tavasszal megjelent regénye, a Rémtörténetek kapcsán. A fesztivál mindhárom napján tartanak egy-egy #olvassnádast eseményt, amelyeken Sárközy Bence, Tompa Andrea és Sipos Balázs lesznek Ott Anna vendégei.

Szeptember 30-án az #olvassnádast közösségi olvasókör után egy fotóművészeti és egy színházi eseményt tekinthetnek meg az érdeklődők. Előbbi Minimo. A sötétség színei címmel Nádas Péter saját okostelefonjával készített két friss fotósorozatát mutatja be. Érdeklődésének fókuszában a digitális képkészítés hibalehetőségeinek vizsgálata, ezen belül is a fény és a sötétség kettősének tematizálása áll. A Deák Erika Galériában november 11-ig megtekinthető kiállításon a program keretében Nádas Péter és Szűcs Attila tart tárlatvezetést. 

Ezt követően a Benczúr Házban este nyolckor Dömötör András rendezésében felolvasószínházként szólal meg Nádas halálélményét leíró különleges szövege, a Saját halál. Az előadás közreműködői: Ötvös András, Hegedűs D. Géza, Fullajtár Andrea és Vranik Krisztián (hang).

Október 1-jén irodalmi sétával indulhatunk Nádas Péter Budapestjének felfedezésére a Könyves Magazin szervezésében. Az első turnus a Svábhegyet veszi célba szombat délután, másnap délelőtt a Világló részletek nádasi tereit járhatják be az érdeklődők, délután Bazsányi Sándor és Valuska László vezetésével az életmű 7. kerületi helyszínei kerülnek sorra.

Haydn kompozíciós technikája Nádas Péter írói világára is hatott. Szombat délután az Esterházy Magyarország Alapítvány Ereklye, Haydnkopf című kamarakiállítása nyílik meg a Q Contemporary galériában, amely kortárs képzőművészeti asszociációk révén idézi fel a kismartoni mester elveszett koponyájának rejtélyes történetét. A The Rest in Peace formáció alkotóinak október 29-ig megtekinthető kiállításának megnyitóját a Metrum Ensemble Lieber Haydn hör uns zu című, bábjátékkal kiegészült zenei performansza színesíti. 

Szintén az Esterházy Magyarország Alapítvány mutatja be szombat este azt a koncertet, amely Haydn, az Esterházyak és Nádas Péter kapcsolatrendszerének zenei-irodalmi megjelenítésére vállalkozik a Budapest Sound Collective és az író közreműködésével.  Dubóczky Gergely zenekarának most induló, nagyívű Haydn sorozatának első koncertjén a Budapest Music Centerben (BMC) elhangzik a Búcsúszimfónia is, Nádas Péter pedig felolvassa barátja, Esterházy Péter halála alkalmából írt Haydn a panelban című szövegét. 

Vasárnap délelőtt tematikus gasztropiac idézi meg Nádas Péter és felesége természetközeli, szinte önfenntartó életmódját. Salamon Magda friss, kerti zöldségekből készült ételrecepteket tartalmazó Egy csipet józan íz című szakácskönyvéből Mautner Zsófi készít ételeket. Kísérőprogramként zenei aláfestéssel, Makranczi Zalán előadásában Nádas életművéből hallgathat a közönség étel, étkezés tematikájú részleteket, emellett a kézműves standoknál kicsik és nagyok egyaránt elkészíthetik saját bevásárlótáskájukat, receptes füzetüket.  

A háromnapos program egy kultikus Nádas-helyszínen, a Margitszigeten zárul, ahol a Kristály Színtér üvegtermében Nádas Péterrel Kustos Júlia és Vincze Bence beszélget az írói életmű város- és társadalomképéről, élet és halál útjairól, kulturális (e)migrációról, az eredet kérdéséről és az eleve elrendeltség lehetőségéről. A beszélgetést követően egy rendkívüli vizuális élmény zárja a programot: a margitszigeti szökőkúton Gergye Krisztián vetített videoinstallációja lesz megtekinthető Gryllus Ábris zenéjével.

Háromnapos összművészeti fesztivállal ünnepli a főváros Nádas Pétert

A Nádas Péter Budapestje programsorozathoz kapcsolódóan a Budapest Brand és a Jelenkor augusztus végén fotópályázatot hirdetett a főváros nádasi tereihez, helyszíneihez kapcsolódóan. A pályázatra szeptember 14-ig lehet beküldeni alkotásokat, amelyek közül egy háromtagú (Mucsy Szilvia, Kudász Gábor Arion, Török András) szakmai zsűri választja ki a legjobb pályamunkákat. A pályázás menetéről és részleteiről a részletek ITT olvashatóak.

A részletes program, a jegyvásárlási és regisztrációs linkek az esemény honlapján ITT érhetőek el.