Nem kell félni, olvass Nádast! – Podcast Ott Annával

Nádas Péter 80 éves lesz október 14-én. A főváros háromnapos programsorozattal ünnepli a Kossuth- és József Attila-díjas írót, a Nádas Péter Budapestje elnevezésű esemény részletes programját itt találhatják meg az érdeklődők. A Budapest TE meg ÉN podcast új epizódjában az #olvassnádast projekt kitalálója, Ott Anna volt a vendég, akihez a pandémia idején több százan csatlakoztak, hogy együtt olvassák el a Párhuzamos történetek három kötetét.

#olvassnádast – a Párhuzamos történetektől a Rémtörténetekig

„Nagyon szerettem volna elolvasni ezt a könyvet, de azt gondoltam, hogy nem fogom érteni. Azt éreztem, ahhoz, hogy a Párhuzamos történeteket elolvassam, még nagyon-nagyon sokat kell olvasnom. Úgy döntöttünk a Jelenkor Kiadóval, hátha van más is, aki ebben a cipőben jár, olvassunk hát sokan együtt.” -meséli Anna.

Nem kell félni, olvass Nádast! – Podcast Ott Annával
Ott Anna

Anna és követői együtt kezdtek bele a trilógiába, hetente 100 oldalt haladtak a közös olvasással, a szakaszokat más írókkal való értelmező beszélgetések választották el egymástól.

„Kiderült a sorozat közepén, hogy Nádas Péter követi ezeket a beszélgetéseket. Csepegtették nekem az információt: Nézi és kedveli. Nézi és egyetért. Nézi és nem ért egyet. Nézi és felajánlja, hogy ha marad bennem kérdés a négy hónap végén, szívesen leül velem beszélgetni.”

Nem kell félni, olvass Nádast! – Podcast Ott Annával
#olvassnádast

„Sajnos akkor épp újra erősödött a vírus, így csak képernyőn keresztül tudtunk találkozni. Annak a beszélgetésnek a végén Nádas Péter azt mondta, hogy megy dolgozni, egy elbeszélést ír éppen. Most már tudjuk, hogy ez a Rémtörténetek volt. És most arra gondoltam, hogy itt van ez az új könyv, a 80. születésnap alkalmából olvassuk ezt is együtt.”

A könyv értelmezését úgy segíti Anna, hogy három beszélgetést készít a regényről a szeptember 30. és október 2. között zajló Nádas Péter Budapestje minifesztiválon, Sárközy Bencével, a Jelenkor kiadó vezetőjével, Tompa Andrea íróval és Sípos Balázs irodalomtörténésszel.

Podcast – hallgass bele!

A beszélgetésből kiderül még:,

  • Miért tartanak sokan a Nádas könyvektől?
  • Melyik könyvvel kezdje, aki először olvas Nádas Péter kötetet?
  • Milyen volt az író és Anna első beszélgetése, interjúja?