Restaurált filmek világszerte jegyzett nemzetközi fesztiválja

Száz frissen felújított vagy egyenesen ritkaságnak számító filmből lehet szemezgetni a szeptember 13-18-ig megrendezésre kerülő mozgóképes eseményen. Hagyjuk most a dagadt ruhát és a streaming szolgáltatókat másra, vegyünk olyan mozifilmekre szóló jegyeket, amiket óriási vásznon kell megnézni!

Csapó Ádám írása, fotók: NFI

Ritkán csinálunk olyat egy ajánlóban, hogy azzal kezdünk, amit nem ajánlunk, de most megtesszük és meg is tudjuk indokolni. Szóval, a Szárnyas fejvadászt, a Szelíd motorosokat, a Macskafogót nem most érdemes felírni a listánkra, és nem azért, mert nem kell őket látni. Ezek a filmek könnyen szembejönnek egy random késő estén, egy kereskedelmi tévé vagy közeli filmklub programján, ezért azt tanácsoljuk, hogy ne most nézd meg őket először vagy ötvenedszer! Ezen a fesztiválon tényleg ritkaságokat lehet fogyasztani, azokat érdemes betárazni. Olyat is ritkán csinálunk, hogy nem ajánljuk, hogy hallgassatok ránk. A fent említett filmeket most ingyen teszik hozzáférhetővé, ráadásul szabadtéri vetítések formájában, ami azért mégsem kereskedelmi tévé 17 reklámmal.

Miután kibogoztátok, hogy most akkor érdemes-e Szárnyas fejvadászt nézni a Szent István Bazilika előtti téren (naná!), szemezgessetek az alábbi válogatásból is! Kiemeltünk másik 10 filmet, amit abszolút szubjektív szempontok szerint ajánlunk nektek. 

Álmodozások kora (1964)

Magyarországon a panaszkodás mellett a másik nemzeti sport az álmodozás. Szabó István első nagyjátékfilmjében bepillanthatunk a 60-as évek Magyarországába, ahol fiatalok, párok közötti interakciókon keresztül tárul elénk egy fekete-fehér szociofotó. Kimondva, ízekre szedve másnak tűnnek ezek az idők, ezek az életek, de a problémák nagyon hasonlóak azokhoz, amiket a mi jelenünkben megélünk. Ha Szabó István neve nem eléggé hívószó, akkor a nagyon fiatal Béres Ilona, Bálint András, Halász Judit, Esztergályos Cecília biztos elég meggyőző egy kis múltidézéshez, nosztalgiázáshoz. Jegy itt elérhető el.

Restaurált filmek világszerte jegyzett nemzetközi fesztiválja

Fantom (1922)

F. W. Murnau egyértelműen legismertebb filmje a Bram Stoker Drakulájából rendezett Nosferatu, ezért izgalmas a lehetőség, hogy az ugyanúgy 1922-ben forgatott Fantom is megnézhető most egy fesztiválon. A némafilmeknek mindenképp van most egy földre visszarángató és ott marasztaló szándéka, hiszen a tiktok videói mellett lassan már a Marvel-filmek is nehezen rúgnak labdába. Ennek a 100 éves alkotásnak nagyot kell küzdenie, hogy fenntartsa a figyelmet, de ebben talán segítségünkre lehet, hogy a főszerepet egy magyar színésznő kapta, aki ráadásul két különböző szerepet játszik egyszerre. Jegy itt elérhető el.

Restaurált filmek világszerte jegyzett nemzetközi fesztiválja

A legénylakás (1960)

Az, hogy mitől lesz feel-good egy film, arról ma már nagyjából nincs vita. Arról, hogy mióta használjuk ezt a kifejezést filmekre, lehetne, de minek. A 60 évvel ezelőtti Legénylakásra elég könnyű rásütni ezt a bélyeget, ehhez adott az amerikai szuperfenomén, Billy Wilder rendezése, és Jack Lemmon és Shirley Maclaine párosa. Fun fact, hogy a film díszlettervezője magyar, ha a filmet már ezerszer láttad, akkor most nézd ezen a szűrön keresztül, mert “emberünk” Oscar-díjat kapott a filmben végzett munkájáért. Jegy itt elérhető el.

Restaurált filmek világszerte jegyzett nemzetközi fesztiválja

Hét tenger ördöge (1940)

Kell-e még hozzátenni ahhoz valamit, hogy itt egy film, ami Michael Curtiz (igen, Kertész Mihály) rendezésében és Errol Flynn főszereplésével kerül bemutatásra? Kell, túl sok ilyen volt, szűkítenünk kell a kört! Ez egy akciófilm, amiben Errol Flynn vívni fog. Ezzel sem lettünk beljebb. A Hét tenger ördöge a II. világháború egyik propagandafilmje, az akkor még kimaradni kívánó amerikaiakat próbálta harciszellemre gerjeszteni gyönyörű árbocos hajókat ütköztetve (csak, hogy az anakronizmus mellé is behúzhassunk egy strigulát). Ha jó kis kosztümös, szépia színű filmre vágysz, akkor ezt ajánljuk! Jegy itt elérhető el.

Restaurált filmek világszerte jegyzett nemzetközi fesztiválja

Jules és Jim (1962)

Válogatásunkból a francia újhullám sem maradhat ki. Ha idáig mindig csöndben kellett kivárnod, amíg barátaid Truffaut-filmekről beszélgetnek, akkor ezzel a filmmel könnyen és érdemben felzárkózhatsz hozzájuk. Francia filmről lévén szó, a szerelem és a férfi-nő kapcsolat van fókuszban. Két férfi, egy nő, az érzelmek pedig ebben a háromszögben bonyolódnak és minden irányban cikáznak. Ne ijesszen el minket, hogy a film fekete-fehér, azt se gondoljuk, hogy be tudjuk lőni, hogy nagyjából milyen ritmusban milyen szekvenciák követik majd egymást. A Jules és Jim pont attól élvezhető (és népszerű) ma is, mert ha új filmnyelvet nem is teremtett, de stílusa kortalanná teszi. Jegy itt elérhető el.

Restaurált filmek világszerte jegyzett nemzetközi fesztiválja

A sejk fia (1926)

Újabb fekete-fehér némafilm, ami zsánere szerint kalandfilm. A háttérben a 20-as években romanticizált egzotikus keleti kulissza adja a hátteret, titkos szerelem, emberrablás építi az akciót. A 67 perces film főszerepeiben a sármos világsztár Rudolph Valentino és a magyar világsztárnő Bánky Vilma láthatóak. Fun fact, hogy a filmhez gyönyörű plakát készült Magyarországon is Bottlik Józsefnek köszönhetően, ami az általunk is dicsért Art Deco kiállításon még mindig megnézhető. Jegy itt elérhető el.

Restaurált filmek világszerte jegyzett nemzetközi fesztiválja

A Pannónia Filmstúdió nemzetközi sikerei (1960-1987)

Kevés dologra lehetünk olyan őszintén és megérdemelten büszkék, mint a magyar animációra. Ezen az estén, a fénykorában nemzetközileg is az első 3 között számontartott iparág 12 darab alkotását lehet megnézni egymás után fűzve, köztük olyan klasszikusokkal is, mint az Oscar-díjas Légy című kisfilm. A vetítés utáni beszélgetésen pedig a mester, Ternovszky Béla is jelen lesz, akinek ugye sok más mellett a Mézga családot és a Macskafogót köszönhetjük. Biztos van nála pár érdekes sztori, már csak ezért is érdemes lesz megjelenni az eseményen. Jegy itt elérhető el.

Restaurált filmek világszerte jegyzett nemzetközi fesztiválja

Behula (1921)

A ritkaságok között is kuriózum ez az 1921-es alkotás, ami egy ősi bengáli legendát dolgoz fel. Szerepel benne egy gazdag kereskedő és családja, akiknek figyelméért egyszerre küzd Shiva felesége és lánya. Ne várjunk hangos bollywoodi énekes-táncos betéteket, egy némafilmmel szemben ez nem lenne fair. Egy adag, jól megérdemelt kultúrsokkra viszont biztos jók vagyunk ennél a mind időben, mint térben távoli műnél. Jegy itt elérhető el.

Restaurált filmek világszerte jegyzett nemzetközi fesztiválja

A medence (1969)

Alain Delon fekszik egy medence partján, majd Romy Schneider is lassan kisétál a vízből, napbarnította bőrén lassan csorognak végig a vízcseppek. Miután odasétál a férfi mellé, hagyja, hogy rácsöpögjön róla a víz. Eközben – a film itt 19-re lapot húz – a hatalmas villa mellé begördül a világ legszebb Maseratija, amiben Jane Birkin ül, aki egyértelműen megzavarja a medence állóvizét. Francia erotika csúcsra járatva. Aki Romy Schneidert csak a Sissiből vagy hírből sem ismeri, annak is egyértelműen érdemes benevezni erre a filmre. Jegy itt elérhető el.

Restaurált filmek világszerte jegyzett nemzetközi fesztiválja

Az oroszlán ugrani készül (1969)

Igazi nosztalgiavonat ez a film, akár a témát nézzük, akár a szereposztást. Major Tamás, Dayka Margit, Psota Irén, Madaras József egy bűnügyi filmben? Igen! Bujtor István pedig a magyar James Bond szerepében próbálja megakadályozni, hogy exnácik tömegpusztító fegyvert vessenek be. Hogy ez sikerül-e neki az Illés együttes zenéjére és Medvecky Ilona csábos pillogásai ellenére, az a film végére kiderül – nagy lesz a meglepetés. Jegy itt elérhető el.

Restaurált filmek világszerte jegyzett nemzetközi fesztiválja

A fesztiválról minden itt.